Köpa aktier – hur gör man för att handla aktier?

Vill du lära dig att köpa aktier? Då har du kommit helt rätt!

Du kommer nu att få veta hur du gör för att köpa din allra första aktie. När vi är klara kommer du ha lagt grunden för din portfölj och ha goda möjligheter att tjäna pengar på aktier (få avkastning), samt lära dig massor av nya saker.

Vi rekommenderar dock först och främst att du läser vår stora aktieguide innan du läser vidare här.

Kom ihåg att alla kan lyckas med aktiehandel, och att det inte så svårt som många verkar inbilla sig. Men om du vill bli riktigt duktig så kommer det naturligtvis ta lite tid (precis som med allt annat). Aktiehandel är riktigt kul och väldigt lärorikt, och när du väl är igång kommer du inte ångra dig!

När du väl har köpt din första aktie så har äventyret bara börjat. Du kommer snabbt att inse att det finns mycket att lära sig inom det här området. Vi har därför sammanställt massor av utbildningsmaterial så att du har bättre förutsättningar för att lyckas med dina investeringar.

Kom ihåg att det finns risker med aktier, och att du i värsta fall kan förlora delar eller hela det investerade beloppet. Ta inte högre risk än vad du känner dig bekväm med, se till att du kan klara dig utan de pengar du investerar, och ha gärna en buffert på plats först!

Artikeln innehåller samarbetslänkar.

Några saker att komma ihåg innan vi sätter igång

  • Nej, det är inte krångligt att komma igång.
  • Nej, du behöver inte mycket pengar för att köpa aktier.
  • Nej, aktier är inte lika med att spela på casino.
  • Nej, du behöver inte kunna massa avancerade strategier.

Vi finns här för att hjälpa dig. Så, om du känner att du behöver hjälp så tveka inte att kontakta oss så svarar vi så fort som möjligt!

Steg 1: Öppna ett aktiekonto

Första steget är att öppna ett konto hos Avanza där du kan förvara aktierna.

Det finns ett par olika kontoformer som du kan välja mellan. Vilken kontoform som passar dig bäst beror lite på din situation, vad du tycker känns bäst, och dessutom hur du har tänkt att handla med aktier (och andra värdepapper).

Kontoformerna du kan välja mellan är investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF), och aktie- & fondkonto (AF). De skiljer sig åt på vissa punkter, och det är bra om du känner till vad skillnaderna mellan dem är. Det är dock fullt möjligt att ha fler än en kontoform, så du kan ha alla tre om du känner för det.

Alla banker erbjuder dessa kontoformer, men vi rekommenderar nätmäklaren Avanza om du vill köpa aktier. De erbjuder väldigt bra priser på aktiehandel, kompetent och trevlig kundsupport, samt ett bra och tydligt användargränssnitt som gör det enkelt för dig att köpa aktier.

Avanza erbjuder dessutom gratis courtage (ingen avgift vid köp eller sälj) under vissa förutsättningar och upp till ett visst belopp. Och det är ju helt perfekt om du är ny och vill testa att köpa aktier för första gången!

Steg 2: Sätt in pengar på ditt aktiekonto

När du har startat ett aktiekonto är det dags att sätta in pengar.

Det kan skilja mellan olika banker hur du gör för att sätta in pengar på ditt aktiekonto, så kolla upp vad som gäller för just den banken som du använder.

Aktiehandel är väldigt enkelt att komma igång med. Det finns ingen specifik beloppsgräns för att köpa aktier, utan du bestämmer helt och hållet själv hur mycket du vill investera.

Du kan alltså komma igång med väldigt lite pengar. Det enda kravet är dock naturligtvis att du ska ha råd med vad en aktie kostar (vilket varierar mellan olika aktier) plus eventuell avgift (courtage).

Läs mer –> Hur mycket pengar ska jag investera i aktier?

Steg 3: Köp din första aktie

Nu är det äntligen dags att köpa din första aktie!

Kom ihåg, du behöver inte ha mycket pengar för att komma igång, utan det går utmärkt att börja med en liten summa. Det finns alltså inga beloppsgränser för att köpa och sälja aktier (bortsett från vad aktien kostar givetvis).

Men hur vet man vilka aktier som man ska köpa? Bra fråga!

En investeringsfilosofi som vi och många andra investerare använder sig av är att köpa aktier i bolag som man själv känner till (och kanske till och med använder produkter ifrån). Den filosofin är enkel att komma igång med, och det är något vi rekommenderar till alla nybörjare eftersom det faktiskt inte behöver vara svårare än så att köpa aktier.

Investera i bolag där du förstår bolagets verksamhet och vad de sysslar med. Håll det på en enkel nivå och krångla inte till det i onödan (speciellt inte i början av din investerarkarriär). Det kan vara så enkelt som att du väljer att köpa aktier i H&M eftersom du handlar dina kläder där. Eller ICA eftersom du köper din mat där, eller varför inte någon av storbankerna eftersom du har dina pengar och ditt lönekonto där.

Läs mer –> Bolagets affärsidé är en central del

Det tillkommer en liten avgift (kallas för courtage) när du köper och säljer aktier. Avgiften kan antingen vara ett fast belopp i kronor och ören, eller en viss procentsats av det belopp du köper eller säljer för. Det blir ett courtage när du köper, och ett när du säljer. Men oroa dig inte, kostnaderna för att handla med aktier har aldrig tidigare varit så här låga för privatpersoner.

Steg 4: Utvecklas som investerare

Stort grattis! Du när nu igång och är en investerare på riktigt!

Din resa har bara börjat, och det finns fortfarande mycket kvar att lära sig inom området. Vi förstår om du upplever att det är mycket att ta till sig. Och att det kan vara svårt att sortera bland alla information. Men oroa dig inte. Vi är här för att guida dig i rätt riktning och hjälpa dig att utvecklas som investerare.

Vi har massor av utbildningsmaterial och boktips här på sajten som vi tror och hoppas kan hjälpa dig.  Vill du bli duktig på att köpa aktier och tjäna mycket pengar på att göra det så krävs det att du lägger ner tid och energi på att utvecklas.