Vad är en aktiefond?

En aktiefond är en fond som investerar i aktier.

Du kan i förväg aldrig veta hur hög avkastning du kommer få när du investerar i en aktiefond, men historiskt sett har aktier varit den tillgångsklass som har presterat allra bäst avkastning långsiktigt över tid.

Aktiefonder är dock vanligtvis förknippade med hög risk (eftersom aktier är riskfyllda), men eftersom aktier som sagt har gett en bra historisk avkastning finns det fortfarande en god anledning att ha aktiefonder som en del i ett långsiktigt sparande.

Vilka typer av aktiefonder finns det?

Det finns massor av olika typer av aktiefonder, och såväl placeringsinriktning och risknivå kan skilja en hel del. Aktiefonder har vanligtvis någon form av uttalad inriktning eller strategi som de investerar efter.

Två vanliga inriktningar är geografiska områden (t.ex. Sverige, Europa, Nordamerika) och branscher (t.ex. fastigheter, teknik, läkemedel). Men det finns flera andra typer av inriktningar och strategier så det gäller att man läser på vad som gäller för just den specifika fonden som man funderar på att börja spara i.

Majoriteten av alla indexfonder är aktiefonder, som då alltså följer ett specifik index för att skapa en likvärdig totalavkastning.

Ska man bara ha aktiefonder i sin portfölj?

En långsiktig investerare som inte behöver ha pengarna på minst 5 år (gärna längre) kan med fördel enbart äga aktiefonder i sin portfölj, detta eftersom aktiemarknaden tenderar att alltid gå uppåt på sikt.

Det kan dock vara skakigt till och från under resans gång, och därför är det ingen bra idé att enbart ha aktiefonder om du inte gillar att ta allt för hög risk i ditt sparande. Du kan välja själv precis hur stor andel aktiefonder du ska ha, och resten av pengarna kan du exempelvis placera i en räntefond för att på så vis hålla nere risken.

Viktiga saker att tänka på med en aktiefond

När du väljer att spara pengar i en aktiefond är det viktigt att det är pengar som du kan ”klara dig utan”. Du ska naturligtvis inte räkna med att aktiefonden kommer tappa allt eller stora delar av sitt värde, men tanken är att det ska vara pengar som du inte är i behov av för att klara av vardagen och om något oväntat händer (det ska du använda din buffert till).

En sparhorisont på minst 5 år passar bra när det gäller aktiefonder, just eftersom det som sagt kan vara lite skakigt på aktiemarknaden ibland.

Du bör även ta en titt på fondens avgift (förvaltningsavgift) för att se hur hög den är, och jämför den gärna med andra liknande fonder för att få en uppfattning om det är en rimlig nivå. Förvaltningsavgiften bör såklart vara så låg som möjligt, men ibland kan det faktiskt vara motiverat med en högre avgift – t.ex. om det är en marknad som är svår för privatpersoner att investera i annars (exempelvis Afrika eller Asien). Det bästa är helt enkelt att jämföra liknande fonder med varandra.

Andra typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder, vilket gör att det finns många olika typer av strategier och upplägg att välja mellan (så se till att hitta något som passar dig och din investeringsstil bra).

Lästips om fonder

Vi vill även tipsa om att du kollar in följande artiklar kring fonder:


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.