Vad är fundamental analys?

Fundamental analys, förkortat FA, kallas den analysmetod där du tittar på bolaget och dess redovisade siffror. Du kollar på exempelvis vinst, omsättning, kassaflöde, tillgångar, och skulder.

Grundtanken med fundamental analys är att försöka bedöma hur mycket ett bolag är värt, för att sedan avgöra om det är läge att köpa eller sälja aktier i bolaget.

Investerare som använder sig av fundamental analys fokuserar alltså på bolaget siffror, och ingenting på aktiekursen (vilket man gör i teknisk analys).

Fundamental analys anses generellt sett som en bättre vägledning på väldigt långa placeringshorisonter. Det går dock utmärkt att kombinera analysmetoden med teknisk analys för att göra framgångsrika investeringar.

Vill du bli duktig på fundamental analys måste du lära dig hur du läser och tyder bokslut, resultaträkningar, och balansräkningar. Det krävs också en god förståelse för vad de olika siffrorna betyder och hur de påverkar bolagets värde.

Du behöver även förstå bolagets verksamhet och vad de faktiskt sysslar med, detta eftersom olika typer av verksamheter värderas på olika sätt. Men det beror också på att både resultat- och balansräkningar ser olika ut i olika branscher, vilket gör att du måste veta vad du ska titta efter.

När du förstår bolaget och dess verksamhet blir det betydligt enklare att avgöra om du ska investera eller inte. Lyckas du inte få en bra uppfattning om vad bolaget gör och hur de tjänar pengar bör du nog avstå från att investera i det bolaget.

Lästips:
Stor guide: aktier för nybörjare
Köpa aktier – hur gör man för att handla aktier?

Fundamental analys – Nyckeltal

Det finns många nyckeltal du kan använda dig av när du vill göra en fundamental analys.

Nyckeltal ger dig värdefull information om ett bolag och en aktie, och gör det möjligt att skapa en uppfattning om hur bolaget och hur dess verksamhet går. Det finns exempelvis nyckeltal som visar hur aktien värderas, hur lönsamt bolaget är, samt bolagets finansiella stabilitet.

Listorna nedanför innehåller majoriteten av alla nyckeltal som du bör känna till, och där hittar du även en länk till respektive artikel där vi berättar mer om dem och hur de används.

Böcker om fundamental analys

Vill du bli en bättre investerare? Läs böcker och lär dig av de som redan lyckats.

Det finns många väldigt bra böcker som varje investerare bör, eller snarare måste, ha läst. Böcker innehåller mycket kunskap, och det är en bra möjlighet att lära sig av världens allra bästa och mest framgångsrika investerare.

Listan nedan innehåller ett par läsvärda böcker om fundamental analys, men vill du ha fler boktips kan du kolla in vår boklista där vi har sammanställt massor av bra och intressanta böcker.

Fundamental analys på engelska

Fundamental analysis


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.