Etoro omdöme – Är Etoro bra? 

Etoro omdöme och betyg

Etoro är en nätmäklare som erbjuder både vanlig handel i aktier & CFD-handel med ett brett utbud. De erbjuder alltså inte bara vanlig handel i aktier & ETF:er utan även CFD-handel i olika sorters underliggande tillgångar så som valutor, råvaror, aktier, index osv. All handel kan ske med/utan hävstång samt både i köp- och säljpositioner tack vare CFD-möjligheten. I jämförelse med andra mäklare ger vi Etoro ett mycket högt betyg och ser Etoro som ett bra komplement till Avanza och Nordnet.

Vårt betyg4,5 av 5
Trustpilot betyg4,3 av 5
Kapitalskydd vid konkurs1 miljon euro
Minsta insättning100 USD
CFD-handel
Vanlig handel i aktier & ETF:er
Teknisk analys i app & plattform
Möjlighet att starta demokonto
Plattform & app på svenska
Social trading & copy trading
Handel på stängda marknader
Affärer förtryckta i deklaration
ISK
Kapitalförsäkring
Vanliga fonder
Handla aktier råvaror & valutor bl.a
img_not_found
4.5 out of 5.0 stars
  • Aktier, valutor, råvaror osv
  • Både vanlig handel & CFD-handel
  • Alltid 0 kr i courtage på aktier
  • En av världens största nätmäklare

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK & KF

Nej

Minsta insättning

50 USD

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vem passar Etoro för?

Etoro passar för dig som…

 • Vill kunna gå både lång och kort i olika tillgångsslag
 • Prioriterar användarvänlighet
 • Uppskattar brett utbud av råvaror, valutor & index
 • Vill handla utländska aktier courtagefritt
 • Vill använda Social trading & CopyTrading

Som visas ovan har Etoro flera fördelar i förhållande till både svenska aktiemäklare och utländska CFD-mäklare. De har miljontals användare över hela världen och är en av de mäklare som vi själva använder.

Den tydligaste nackdelen är att skatteunderlag inte rapporteras in automatiskt till Skatteverket. Detta behöver alltså beräknas själv. 

 Etoro används av över 28 miljoner användare! (2023)

Öppna konto och börja investera

Att öppna ett konto hos Etoro tar 2 minuter och sker genom följande steg:

1. Gå till Etoro

🔗 Gå till Etoro.com och klicka sedan på den gröna knappen ”Börja investera” på mitten av skärmen. Registrering kan då ske för ett demokonto. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

2. Skapa demokonto

För att skapa ett demokonto kan inloggning direkt ske via Google- eller Facebookkonto alternativt att mailadress, användarnamn och önskat lösenord anges. I detta läge skapas alltså enbart ett demokonto vilket innebär att några ID-uppgifter inte behöver anges. 

3. (Uppgradera till ”Verkligt” konto)

I inloggat läge går det sedan att öppna ett ”Verkligt” konto, dvs. att handel sker med riktiga pengar. I detta fall behöver personuppgifter, adress och kopia på ID-handling skickas in. Därefter tar det 1 – 3 dagar innan kontot är verifierat och insättning kan ske. 

Om du skaffar ett verkligt konto kommer du behålla ditt demokonto. Du har alltså alltid möjligheten att växla till demokontot för att exempelvis pröva nya funktioner utan att riskera ditt eget kapitalet. 

4. Insättning och investering

Insättning kan ske med PayPal, Trustly, Skrill och banköverföring. Kom ihåg att det betalningssätt som används vid insättning kan krävas vid kommande uttag. 

Videon nedan visar hur du sedan kan öppna din första position, dvs. genomföra investeringar hos Etoro. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Utbud och handelsalternativ

En stor fördel med Etoro är det breda utbudet av tillgångar som investeringar kan ske i. Dessutom kan investeringar ske på flera olika sätt.  

Stockpicking 

Bygg en portfölj helt utifrån egna önskemål gällande risk, tillgångar, hävstångsnivåer osv. På Etoro finns både analysverktyg, nyheter och forum som kan hjälpa till med viktig information inför handelsbesluten. 

Portföljer:

Portföljer kan liknas med en fond utifrån att köp av en portfölj skapar exponering mot flera olika tillgångar, dvs. de som portföljen består av. Det finns exempelvis aktieportföljer att välja mellan.  Genom att investera direkt i en portfölj uppnås en automatisk riskspridning.

Olika portföljer hos etoro

CopyTrading

Med tjänsten CopyTrading går det att kopiera handeln hos duktiga traders. Sök efter traders som passar din investeringsstrategi gällande exempelvis risk, tillgångar och långsiktighet. Välj sedan hur stor summa du vill investera via denna tjänst. 

Därefter kommer denna summa att automatiskt investeras likt den trader du följer. Om personen exempelvis investerar 10 % av sitt innehav i Tesla kommer 10 % av din summa automatiskt köpa Tesla. Du kan även ändra innehavet löpande om du exempelvis inte vill ha en av de tillgångarna som automatiskt köpts. 

Etoro erbjuder flera sätt att investera och sprida sina risker

Copytrader etoro
Obs: Historiska resultat är inte en indikation på framtida avkastning.

Vilka tillgångar du kan handla hos Etoro

TillgångHandel erbjudsKommentar
AktierBåde vanlig handel & handel via CFD:s erbjuds
ETF:erEndast vanlig handel
RåvarorEndast via CFD:s
ValutorEndast via CFD:s
IndexEndast via CFD:s
Vanliga fonderErbjuds ej
 • Index: Ca 20 index med fokus på USA, Europa och Japan.
 • ETF: Över 430 börshandelade fonder från flera olika världsdelar. 
 • Råvaror: Över 30 olika råvaror som exempelvis guld, kakao, vete, platina och majs. 
 • Valutor: Över 50 olika valutapar att investera i. 
 • Aktier: Över 4 000 aktier från mer än 20 internationella börser. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Svaghet i utbud

Den enda svagheten som Etoro har, inom sitt utbud, är antalet aktier som erbjuds. För ett större utbud av nordiska aktier kan istället Avanza eller Nordnet väljas. För ett större utbud av utländska aktier kan Degiro väljas. 

Skatt och deklaration

Klicka på Portfölj – Min Portfölj – Historik för att se samtliga stängda positioner. Alla vinster/förluster i varje enskild tillgång ska sedan sammanställas och anges på en K4-blankett som bifogas deklarationen. Vid vinst betalas 30 % kapitalvinstskatt, vilket automatiskt beräknas av Skatteverket när bilagan laddas upp.

Etoro erbjuder ingen handel inom ISK och än så länge (2024) rapporterar de inte in handeln till Skatteverket. Det är alltså helt och hållet ditt eget ansvar att anmäla din handel via K4-blanketten. 

Önskas hjälp med beräkning av skatt finns flera deklarationstjänster för detta. 

Undantag
Om du är medlem i etoro club och är minst silvermedlem så får du en färdig deklarationsrapport av etoro som innehåller alla uppgifter om din handel du behöver för att enkelt fylla i K4 blanketten och din inkomstdeklaration. Allt är uträknat och klart, bara att flytta över siffrorna till din deklaration.

Avgifter

Beroende på tillgång erbjuds antingen handel direkt i tillgången (aktier, ETF:er) eller CFD med en underliggande tillgång. Detta avgör även hur avgiften räknas ut. Framförallt är det en fördel att Etoro erbjuder courtagefri aktiehandel!

Aktier:

Vid köppositioner, utan hävstång, sker investeringen direkt i aktien. Då betalas varken courtage eller nattlig avgift. Etoro bör därmed vara den mäklare som erbjuder lägst avgift vid handel i utländska aktier. Detta utifrån att enbart en spread uppstår. 

Vid säljpositioner, eller vid köp med hävstång, sker handeln i CFD. Se avgifter för CFD nedan. 

Etoro aktier

Det är även möjligt att köpa andelar av en aktie. Kostar en aktie 100 EUR och du köper för 25 EUR får du därmed en fjärdedel av denna aktie. Denna funktion gör det möjligt att investera i aktier som annars är för dyra att köpa i heltal.  

CFD: 

Något courtage betalas inte vid handel med CFD. Den kostnad som uppstår är spread, dvs. skillnaden mellan köp- och säljkurs samt eventuell nattavgift. 

Spread:

 • Valutor: Från 1 pip
 • Råvaror: Från 2 pip
 • Index: Från 0,75 punkter
 • Aktier och ETF*: 0,09 %

*Gäller vid handel i CFD där aktier eller ETF är underliggande tillgång. 

Nattavgift 

Nattavgift uppkommer om en CFD-position hålls över natten. Hur hög denna avgift är beror på underliggande tillgång. Exempelvis är årsavgiften för säljpositioner i aktier 2,9 % + Liborräntan medan köppositioner med hävstång debiteras med 6,4 % + Libor. Per natt blir det därmed 1/365 av den totala årsavgiften. Alla CFD-mäklare har nattavgift så detta är alltså inget unikt för Etoro. 

Denna avgift gör att Etoro inte är bästa plattformen för långsiktiga investeringar i aktier. Detta eftersom ett par procent av avkastningen försvinner i avgifter. 

Övriga avgifter

Uttagsavgift

Vid uttag från Etoro betalas 5 USD i avgift. Lägsta belopp att ta ut är 30 USD. 

Inaktiveringsavgift

Om inloggningsaktivitet inte skett på 12 månader dras 10 USD från saldot varje månad. Öppna positioner stängs aldrig för att betala denna avgift och kontot kan aldrig få negativt saldo. 

Svaghet i priser

Med låg spread och courtagefri aktiehandel är Etoro mycket konkurrenskraftig gällande priser. Det finns däremot vissa undantag. 

Vid investeringar i nordiska aktier kan handel ske gratis hos Avanza upp till att det finns 50 000 kronor på kontot. Därefter kan handel ske för ner till 1 krona per tillfälle. Dessutom erbjuder Avanza handel inom ISK. Även om Etoro inte har något courtage bör det alltså i längden bli billigare att handla dessa aktier via Avanza. 

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar

Courtagefri aktiehandel

Handla aktier på över 25 marknader helt courtagefritt. Det är en stor konkurrensfördel mot liknande handelsplattformar. 

Användarvänligheten

En av de största fördelarna med Etoro är användarvänligheten. Handelsplattformen är intuitiv och enkel att navigera på. Även personer som aldrig investerat tidigare bör snabbt förstå hur positioner hanteras. I jämförelse med dess konkurrenter har Etoro en betydligt enklare layout och struktur. 

Tydlighet kring hävstångsnivå

Alla CFD-mäklare erbjuder hävstångshandel. Hos Etoro sker däremot val av hävstångsnivå på ett enklare och tydligare sätt än hos många av dess konkurrenter. Se exempelvis bilden nedan som visar en investering i guld där hävstångsnivån väjs mellan x1 och x20. 

Etoro hävstång

Social Trading & Copy Trading

CopyTrading är en tjänst som gör det enkelt att följa duktiga investerare och ”ta rygg” på deras investeringar. Detta genom helautomatisk handel.  

Brett utbud

Antalet tillgångar som investeringar kan ske i är mycket stort. Dessutom är det en fördel att investeringar både kan ske direkt i tillgången eller via CFD. På denna punkt skiljer sig Etoro positivt mot flera andra CFD-mäklare.  

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Nackdelar

Svagt utbud av svenska aktier

Utbudet av svenska aktier är betydligt mindre än hos svenska aktiemäklare. Men samtidigt bör inte Etoro användas som primär mäklare om svenska aktier önskas köpas. Då finns fler fördelar i att välja exempelvis Avanza. 

Inte inom ISK

Etoro erbjuder inte handel inom ISK eller kapitalförsäkring. Det innebär att investeringar som kan ske via den svenska börsen istället bör ske via Avanza eller Nordet. Detta för att nå en skattemässig fördel, om vinster uppstår, samt enklare deklaration. 

Ingen automatisk deklaration

Etoro rapporterar inte in handeln automatiskt till Skatteverket. Därmed behöver egen K4-blankett sammanställas. Önskas en CFD-mäklare som automatiskt rapporterar in detta kan istället Skilling, CMC Markets eller IG väljas. 

Vårt omdöme

Enligt vårt omdöme är Etoro en mycket bra nätmäklare och får betyget 4,5 av 5. Etoro passar bra som komplement till Avanza och Nordnet för den som vill ha ett brett utbud och som vill kunna gå både lång och kort i olika tillgångsslag. Eftersom Etoro erbjuder både vanlig handel i aktier & ETF:er och även handel via CFD:s kan man handla i råvaror, valutor, index osv som kan vara svåra att komma åt via andra mäklare.

Andras omdömen

Enligt recensionerna på Trustpilot.com får Etoro omdömet ”utmärkt” och betyget 4,3.

Så fungerar CFD-handel

Så fungerar CFD-handel

CFD står för ”Contract for difference” och används för investering i allt från aktier, råvaror och valutor till aktiefonder. Istället för att äga den reella tillgången (aktier, guld, olja) så ägs ett kontrakt vars värde följer/trackar tillgångens värdeutveckling. 

I bilden nedan visas att en CFD-position har öppnats med guld som underliggande tillgång. Ursprungligt investerat belopp var 9840 USD. Guldpriset har ökat med 0,94 % vilket gör att positionen ökat med 0,94 % i värde. Skulle den stängas skulle en vinst tas hem på 92,66 USD.

CFD i guld

Köp eller säljposition

Via CFD:s kan du alltid välja mellan att ta en köp- eller säljposition.

 • Köpposition – Satsa på uppgång. Går exempelvis guld upp 1 % kommer din position att gå upp i värde 1 %. 
 • Säljposition – Satsa på nedgång. Går exempelvis guld ned 2 % kommer din position att stiga med 2 % i värde. 

Det är alltså alltid möjligt att få exponering mot både uppgång och nedgång i en tillgång.

Olika tillgångar

CFD är ett kontrakt som följer värdeutvecklingen på en underliggande tillgång. Om du handlar CFD med AstraZeneca som underliggande tillgång kommer värdet på din CFD att följa den procentuella utvecklingen av denna aktie. 

En stor fördel är att handel på detta sätt kan ske i en mängd tillgångar som inte nås via svenska börsen. Bland annat kan CFD-handel ske med följande underliggande tillgångar:

 • Index
 • Råvaror
 • Svenska och utländska aktier 
 • Utländska Fonder
 • Valutor

Hävstång & säkerhetskrav

CFD kan nästan alltid handlas med eller utan hävstång. Det är ett sätt att öka sin exponering mot en marknad utan att behöva ha mer kapital. Om du väljer x5 i hävstång kommer värdet gå upp/ner 5 gånger mer än värdet på tillgången, exempelvis priset på en aktie, fond eller olja. 

Säkerhetskrav

När man tar en position via CFD:s behöver man inte betala något. Istället kräver CFD-mäklaren att du skall ha tillräckligt med pengar på ditt CFD-konto för att kunna öppna positionen. Den summa pengar som CFD-mäklaren kräver att att du har på kontot kallas för säkerhetskrav.

Om du exempelvis vill öppna en köpposition på 10 000 kr i guld så kräver din CFD-mäklare att du har minst 1 000 kr på ditt konto som ett säkerhetskrav. Om guldet går åt det håll du önskar kommer din vinst stiga i takt med att positionen ökar i värde. Om guldet istället går ner kommer en förlust uppstå i takt med att positionen blir värd mindre. Förlusten räknas bort från saldot på ditt konto.

Om saldot på ditt konto understiger säkerhetskravet kommer du att få varningar om att du överskrider säkerhetskravet och behöver sätta in mer pengar eller sälja av delar av eller hela positionen. Se därför till att alltid ha tillräckligt med pengar på kontot så att du har marginaler för om positionen inte går åt det håll du önskar direkt.

Så styr du hävstången vid CFD-handel

När du läst vad vi skriver ovan förstår du säkert att du kan styra själv vilken hävstång du vill handla med genom att anpassa dina positioners storlek till hur mycket pengar du har på ditt konto.

Hos Etoro är det extra enkelt att styra hävstången eftersom de erbjuder knappar som man klickar på för att välja hävstång. Via andra CFD-mäklare behöver man styra sin hävstång själv enligt nedan.

Exempel:
Du skall ta guld-positionen vi nämner ovan på 10 000 kr och säkerhetskravet är 1 000 kr. Hävstången blir då 10x (10 000 / 1 000 = 10). Om du istället har 2 000 kr på kontot minskar hävstången till 5x (10 000 / 2 000 = 5). Går du ännu längre och har 10 000 kr på kontor kommer din position att vara helt utan hävstång.

Läs även våra artiklar:

Disclaimer:
eToro är en plattform för olika tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

CFD:er är komplexa instrument och handel innebär en hög risk att förlora pengar snabbt pga hävstång. {etoroCFDrisk} % av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos Etoro. Du borde fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken med förlora dina pengar.

Innehållet på denna hemsida är skapad som information i utbildningssyfte och ska inte ses som investeringsrådgivning eller rekommendationer. Tidigare resultat/utveckling är inte en indikation på framtida resultat.

Copy Trading innebär inte investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner.
Ditt kapital är i fara.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner använda allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.
Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.