Vad är kapitalbindning?

Kapitalbildning innebär att ett bolags kapital binds i t.ex. varulager, kundfordringar, maskiner, fordon, eller liknande, och därför inte kan disponeras för andra ändamål i verksamheten.

Om bolaget köper en maskin för 100 000 kr så binds det kapitalet upp (kapitalbindning ökar), och de pengarna kan ju då inte användas till andra saker i verksamheten. Säljer bolaget maskinen så frigörs pengarna och bolagets kapitalbindning minskar.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Är hög eller låg kapitalbindning bäst?

Frågan har ett väldigt enkelt svar: låg kapitalbinding är bäst.

En låg kapitalbindning innebär att bolagets kapital kan användas till andra saker i verksamheten. Det leder till en ökad lönsamhet och möjliggör nya och fler investeringar. Dessa investeringar leder i sin tur förhoppningvis till en ökad tillväxt, och på sikt högre vinster för bolaget.

Bolag kan hålla kapitalbindningen på en låg nivå genom att ha ett så litet lager som möjligt. Det är dock inte heller bra att ha ett alldeles för litet lager eftersom de då kan hamna i bristsituationer, och därmed förlora intäkter och konkurrenskraft.

En alldeles för hög kapitalbindning kan innebära att bolaget riskerar att hamna i likviditetsbrist. Det kan leda till att de får svårt att betala sina skulder eller leverantörsfakturor, vilket i slutändan kan göra att bolaget går i konkurs om det går riktigt illa.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.