IG omdöme – Är IG bra?

IG markets omdöme

IG erbjuder handel i ett mycket brett utbud av tillgångar via ett flertal handelsalternativ men framförallt via CFD. Det är en mäklare som passar dig som vill ta position i tillgångar utanför den svenska börsen och som uppskattar att enkelt både kunna ta korta och långa positioner. Dessutom kan viss handel ske inom ISK. 

Vårt totalbetyg: 4,5 av 5

Bäst för CFD-handel & TA enligt oss
img_not_found
4.7 out of 5.0 stars

  • Optioner, warranter, CFD:s osv
  • Gratis teknisk analysplattform
  • Handel på stängda marknader
  • Affärer förtryckta i deklarationen
  • Stort utbud & användarvänlig

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

Teknisk analys

Ja

Minsta insättning

0 kr

IG passar för dig som…

IG passar dig som vill ta positioner i utländska aktier, råvaror, index, valutor och kryptovalutor. Oavsett tillgång erbjuds hävstång på flera olika nivåer samt möjlighet att öppna långa eller korta positioner. 

Plattformen är även bra för dig som uppskattar att själv inte behöva skapa K4-blankett inför deklaration. All handel med turbowarranter sker inom ISK och all CFD-handel rapporteras automatiskt till Skatteverket så att det kommer förtryckt och färdiguträknat i deklarationen.

Vill man investera i svenska aktier gör man det med fördel hos exempelvis Avanza.se eller Nordnet.se men vill man ta positioner i andra tillgångar är IG ett mycket bra val.

Brett utbud, låg spread och delvis handel inom ISK.

Öppna konto och börja investera

Det är enkelt att öppna ett kontoIG.com/sv Som ett första steg anges enbart namn, mailadress, användarnamn och lösenord. Det ger dig tillgång till ett demokonto där olika funktioner kan testas på plattformen. I detta läge sker handel med ”låtsaspengar”. 

Skapa konto hos IG
Printscreen från IG:s plattform

Slutför din ansökan när du vill uppgradera från demoläge till att kunna sätta in och handla med eget kapital. Att slutföra en ansökan innebär bland annat kopia på ID-handling skickas in som verifierar din identitet. Nu kommer du både ha tillgång till ett ”riktigt” konto där du handlar med ditt eget kapital samt ”demokonto” som kan användas för att testa nya funktioner. 

Slutför ansökan om at öppna kontot hos IG markets
Printscreen från IG:s plattform

En stor fördel är att demokonto kan öppnas där funktioner och trading kan genomföras med låtsaspengar. 

Betyg: 5 av 5

Utbud & handelsalternativ

En av de största styrkorna med IG är deras breda utbud av tillgångar som investeringar kan ske i. Detta sker via tre olika finansiella instrument där det alltid ges möjlighet till korta och långa positioner samt hävstång på olika nivåer. 

 • CFD

CFD är kontrakt som följer värdeutvecklingen på en underliggande tillgång. IG erbjuder handel med CFD som följer index, valutor, kryptovalutor, aktier, råvaror, obligationer, räntor samt ETF:er. 

Om du är osäker på hur CFD-handel fungerar, läs vår CFD-guide för nybörjare

 • Barriers & Optioner

IG erbjuder optionshandel i barrier-optioner och vanliga vanilla-optioner. Den tydligaste skillnaden mellan dessa är att barriers följer värdeutvecklingen på underliggande tillgång linjärt samt har knock-out nivåer. Detta medan vanilla-optioner är mer komplexa gällande prissättning. Handel kan ske mot index, valutor och råvaror. 

Optioner ger möjlighet att nå en mycket hög hävstångseffekt men är komplicerade finansiella instrument som inte primärt vänder sig till nybörjare.  

 • Turbo24 

Turbowarranter är kontrakt som handlas med hävstång på mycket höga nivåer. Alla positioner som öppnas har en knock-out nivå och når kursen denna nivå förfaller warrenten och blir värdelös. 

Investeringar sker i index, valuta, aktier, råvaror och kryptovalutor. Turbo24 är ett sätt att handla med hög hävstång, i flera olika tillgångar, inom ett svenskt ISK-konto. 

På bilden nedan visas att priset på guld är på 1712,81. Tecknas en Turbowarrant med 1699,82 i knock-out nivå ges en hävstång på x107.  Går guld upp 1 % kommer värdet att öka på denna warrant med 107 %. Men går priset ner till 1699,82 kommer istället investeringen bli helt värdelös. 

Gå lång och kort hos IG
Printscreen från IG:s plattform

Svaghet i utbud

 • Svenska aktier

Även om IG erbjuder handel i hundratals nordiska aktier är utbudet bredare hos Avanza.se och Nordnet.se. Ska enbart investeringar ske i nordiska aktier rekommenderas även dessa aktiemäklare utifrån att handel kan ske inom ett ISK. 

 • Enbart Turbo24 inom ISK

Vid handel med Turbo24 sker detta inom ett svenskt ISK-konto. Det är en mycket stor fördel utifrån att dessa konton ger skattemässiga fördelar om vinster uppstår på handeln. En nackdel är däremot att inte resterande utbud kan handlas inom ISK. 

Skatt och deklaration

Handel som sker med Turbo24 sker automatiskt inom ett ISK. Det betyder i korthet att IG beräknar den årliga schablonskatten och att någon kapitalvinstskatt inte betalas. Dessutom behöver inte handeln tas upp på deklaration. 

Handel som sker i CFD samt barriers & optioner sker däremot inte inom ISK vilket innebär att 30 % betalas i kapitalvinstskatt. En stor fördel är att CFD-handeln automatiskt rapporteras till Skatteverket vilket innebär att någon K4-blankett inte behöver fyllas i. Handeln kommer förtryckt i deklarationen, uträknad och klar så att du bara behöver godkänna.

Investera via Turbo24 eller CFD så undviker du att behöva fylla i K4-blanketten. 

Avgifter och priser

Utöver spread på samtliga produkter finns följande avgifter vid handel på IG.

Turbowarranter – Vid handel med turbowarranter betalas exakt det pris som anges. Samtliga eventuella kostnader är medräknad i kursen. Därmed är det alltid enbart investerat kapital som kan förloras. 

CFD – Vid handel med aktie-CFD:er betalas ett courtage istället för spread. Detta med 0,03 % av beloppet samt 49 kronor som lägsta nivå. På övrig CFD-handel finns enbart spread. 

Optioner – Optioner har oftast en lägre spread än CFD. Men istället betalas courtage på motsvarande ”0,1 enhet av marknadsvalutan per kontrakt” vid öppning och stängning

Handel i exempelvis råvaror, index och valutor sker med mycket låg spread. Ett kostnadseffektivt sätt att investera i dessa tillgångar. 

Svaghet i priser

Den enda svagheten som IG har i prissättningen är deras courtage på svenska aktier. Deras lägsta nivå är 49 kronor per handelstillfälle utan att handel sker inom ISK. Detta medan Avanza och Nordnet erbjuder handel för 1 krona – inom ISK. 

Även på  denna punkt visar IG att plattformen primärt har sin styrka i investeringsmöjligheter i tillgångar utanför den svenska börsen. 

Svenska aktier bör istället handlas hos Nordnet eller Avanza

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar

Alternativa tillgångar – En de största fördelarna med IG är det breda utbudet av tillgångar som det går att investera i. De har exempelvis betydligt bredare utbud inom kryptovalutor, råvaror och index än vad svenska aktiemäklare erbjuder. 

Turbo24 inom ISK – Handla index, valuta, aktier, råvaror och kryptovalutor med hävstång på mycket höga nivåer. En investeringsprodukt som med tydlighet visar pris, risk och knock-out nivå. Dessutom inom ISK. 

Köp- och säljpositioner – Välj om du vill ”gå lång” eller ”gå kort” på samtliga marknader. 

Flexibel hävstång – Med olika finansiella instrument erbjuds allt från ingen hävstång alls till hävstång på över x100. 

Automatisk deklaration – CFD-handel som sker hos IG behöver inte deklareras separat på en K4-blankett. All vinst/förlust kommer att vara förifyllt på inkomstdeklarationen. Detta enligt Skatteverkets hemsida om deklaration av CFD-kontrakt. Denna punkt särskiljer IG från många andra utländska investeringsplattformar. 

Nackdelar

Bara Turbo24 inom ISK – Skattemässigt är det oftast en fördel att handla inom ett ISK. Det är därmed en nackdel att enbart Turbo24 kan handlas hos IG inom denna kontotyp. 

Högt courtage på svenska aktier – Med 49 kronor som lägsta nivå på courtage är inte IG konkurrenskraftig gällande handel med svenska aktier. 

Delvis komplicerade kontrakt – För personer som aldrig investerat tidigare kan CFD, och framförallt optioner, upplevas svåra att förstå. Det som är enklast att förstå gällande värdeutveckling och pris är Turbo24 – men då sker handel med mycket hög risk. 

Hävstång… Är hävstångsalternativ en fördel eller nackdel? För vissa är det en nackdel då det kan locka till investeringar på mycket hög risk. 

Ingen social trading – Nordnet har Shareville och Etoro har ”copytrading”. Men någon liknande funktion finns inte på IG. 

Läs även våra artiklar:

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.