Börja med valutahandel – guide för nybörjare

Med valutahandel sker investering i att en valuta ska öka/minska i värde i förhållande till en annan. Exempelvis att USD (amerikanska dollar) ska bli dyrare eller billigare i SEK (svenska kronor). 

Börja med valutahandel med hjälp av denna nybörjarguide. En guide som besvarar följande frågor:

  • Vad är valutahandel?
  • Hur sker investeringar?
  • Varför börja med valutahandel?

Vad är valutahandel?

Valutahandel innebär att investering sker i förhållandet mellan två valutor. Det kan exempelvis vara SEK mot USD eller USD mot Euro. 

På bilden nedan visas valutaparet Euro/SEK. Det visar hur många SEK som behövs för att köpa 1 Euro. Den valuta som först nämns önskas köpas – med den valuta som sedan nämns. 

Börja med valutahandel

Om en investering sker i Euro/SEK och kostnaden för 1 Euro går upp till 11,48 kr (10 %) kommer investeringen öka i värde med 10 %. 

Vad påverkar priset?

Priset på valutor styrs primärt av efterfrågan på finansmarknaden. Exempelvis behöver svenska företag utländsk valuta för att betala vid import av varor. Dessutom behöver utländska finansiella institutioner SEK vid investeringar i aktier och räntepapper i Sverige. 

Bland annat påverkas efterfrågan av handelsbalans, ränteläge och politisk stabilitet i landet. Med hög efterfrågan går priset upp. Generellt går de största valutorna upp i oroliga tider. 

Se videoklipp om valutahandel

Nordnet går igenom

Vart handlar man valutor enkelt och billigt?
Vi på Aktiewiki handlar valutor via Etoro.com/sv. Deras plattform och app är väldigt användarvänlig och enkel och deras avgifter ör låga. Där kan man dessutom prova på valutahandel med låtsaspengar innan man kör igång på riktigt.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Kom igång & börja handla valutor – steg för steg guide

Valutahandel sker primärt i värdepapper, och andra finansiella instrument, som följer värdet på olika valutor. Du behöver därmed inte växla SEK till Euro för att göra en sådan investering. 

För ett brett utbud av valutapar, samt god användarvänlighet, rekommenderas Etoro för dessa investeringar. Därmed kommer denna guide även utgå från Etoro. 

1. Öppna gratis konto

Har du konto? – Öppna gärna kontot i en ny flik i webbläsaren för att lättare följa med. 

Har du inte konto? – Öppna konto hos Etoro.com/sv på 1 minut och ha sedan kontot i ”virtuellt läge” för att enkelt kunna testa allt i denna guide utan att riskera eget kapital. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Insättning till Etoro kan ske med kort, direktöverföring och PayPal. Kom ihåg att Etoro kan kräva att framtida uttag måste ske till samma källa som insättning skett från. Använd alltså inte en kompis PayPal eller kort. 

Etoro är en reglerad finansiell aktör vilket innebär att identifiering krävs av kontoinnehavaren om handel önskas ske på plattformen. Vid registrering kan exempelvis foto på körkort/pass behöva laddas upp. Det kan sedan ta några dagar innan kontot är verifierat och pengar kan sättas in. 

2. Välj valutapar

Hos Etoro kan de olika valutaparen hittas via två olika vägar. 

Om du redan vet önskat valutapar kan sökfunktionen användas som nås högst upp på hemsidan. Skriv exempelvis USD för att få fram de par där USD är ena valutan i paret. 

För dig som är nybörjare och vill börja med valutahandel rekommenderas att investering först sker i par där SEK är ena valutan. Detta eftersom det är enklast att förstå hur valutahandel fungerar när den egna valutan används i paret. Hos Etoro kan SEK handlas mot USD, Euro och NOK. 

För att se hela utbudet – klicka på ”Upptäck” i menyn och därefter ”Valutor”. I detta läge kommer ett stort antal olika par att presenteras. Klicka på KÖP  ( se bild) för att öppna handelsfönstret – se kommande rubrik. 

Olika valutapar
(Exempel på valutapar hos Etoro)

3. Öppna position

Handelsfönstret ser ut som bilden visar nedan. Välj köp/sälj-position, belopp att exponera, hävstång samt eventuellt Stop Loss och Take Profit. Det förklaras utförligt under bilden. 

handla valutor hos etoro

Köp / Sälj – Vid detta tillfälle kostade en USD 10,2039 SEK. Välj KÖP om du tror att priset kommer att gå upp ytterligare. Välj SÄLJ om du tror att priset kommer bli lägre, dvs USD blir billigare i SEK. 

Ordet ”Sälj” betyder alltså inte att du säljer ditt innehav utan att du öppnar en position med inverterande funktion mot en köpposition. 

Hävstång – Med hävstång multipliceras värdeutvecklingen på ditt innehav mot utvecklingen i valutaparet. Har du x10 och USD skulle gå upp 10 % kommer din position att gå upp 100 %. 

Stop Loss / Take Profit  – Stop Loss innebär att positionen automatiskt stängs när din aktuella förlust är på en förvald nivå. Take Profit innebär att positionen automatiskt stängs när din aktuella vinst är på en förvald nivå. Stop Loss & Take Profit hos Etoro är inte garanterad, det är alltså inte helt säkert att positionen stängs trots att man satt in en Stop Loss eller en Take Profit. Handel med hävstång innebär hög risk.

Ange order – Du genomför köpet av den angivna positionen i valutaparet genom att klicka på ”Ange order”. Kom ihåg att ordrar bara går igenom när internationell valutahandel är öppen. Det kan innebära att ordrar som läggs under helgdagar inte går igenom förrän kommande vardag. 

4. Se innehav & Stäng position

Klicka på ”Portfölj” för att se samtliga öppna handelspositioner hos Etoro. På plattformen kan investering även ske i exempelvis aktier, index och råvaror. I portföljen samlas alla dessa investeringar. 

Klicka på de tre prickarna till höger om positionen och välj ”Stäng” om du vill stänga en position. Det innebär därmed att du tar den vinst/förlust som fram till dess uppstått. Kapitalet kommer tillföras till ditt saldo. 

innehav positioner i valuta

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Varför börja med valutahandel?

Att privatpersoner genomför valutahandel handlar nästan uteslutande om investering och spekulation. I likhet med att investeringar kan ske i aktier, guld, vete och obligationer kan det ske i att valutapriset kommer gå uppåt eller nedåt. 

Primärt sker valutahandel med positioner under dagar, veckor eller månader. Det är därmed en tillgång som framförallt används vid kortsiktig handel. 

  • Kortsiktigt 

Valutahandel sker nästan uteslutande med hävstång vilket skapar en mycket stor volatilitet. Vid daytrading eller annan kortsiktig investering ses volatilitet som en möjlighet och förutsättning. Därmed kan investering ske även om kursförändring bara förväntas vara 0,1-1% under en period.  

Kortsiktigt påverkas förhållandet i ett valutapar primärt av spekulation. Men enstaka händelser kan även påverka priset mycket kraftigt. Se exempel på grafen nedan som är USD/RUB. Priset på USD, i förhållande till ryska rubeln, gick upp nästan 30 % under ett par dagar efter att Ryssland valde att invadera Ukraina. 

USD/RUB invasionen av ukraina
  • Medellång

På medellång sikt kan investering ske utifrån makroekonomiska faktorer. Det kan exempelvis vara politiska beslut, handelsbalans, ränteläge och ekonomisk oro som påverkar vilka valutor som gynnas eller missgynnas. Ett exempel från 2022 visas i valutaparet USD/SEK i grafen nedan. 

Grafen visar hur USD hade en långsiktig trend mot SEK från början av 2021 till hösten 2022. En ökning på över 20 % under 1,5 år. Hade en köpposition tagits i detta valutapar, med hävstång x3, hade positionen ökat 60 %. 

USD mot sek 2021-2022
  • Långsiktigt

Det är sällan som valutahandel ses som en långsiktig investering, dvs. att innehavet förväntas hållas i över 5 år. Risken i förhållande till möjlig förtjänst är helt enkelt för stor. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vanliga frågor och svar

Vad är verklig och virtuell portfölj hos Etoro?

I ”Verklig Portfölj” sker investeringar med eget kapital. I ”Virtuell portfölj” sker investeringar med låtsaspengar. Det är därmed ett bra sätt att testa sig fram utan att riskera eget kapital. 

Går det att handla valutor utan hävstång?

Ja, på Etoro väljer du på hävstång mellan x1 och x20. 

Vad menas med säljposition?

Säljposition fungerar inverterat från en köpposition. Om köp sker i USD/SEK kommer värdet att gå upp om USD ökar i förhållande till SEK. Med en säljposition kommer värdet gå upp om USD sjunker i värde mot SEK. 

Hur ska skatt räknas ut?

Kapitalvinstskatt betalas med 30 % på vinsten. På Etoro går det att se en sammanställning av all handel som skett varpå denna information överförs till en K4-blankett. 

Disclaimer:
eToro är en plattform för olika tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

CFD:er är komplexa instrument och handel innebär en hög risk att förlora pengar snabbt pga hävstång. {etoroCFDrisk} % av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos Etoro. Du borde fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken med förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 kompletta
år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut.

Copy Trading innebär inte investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner.
Ditt kapital är i fara.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner använda allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.
Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.