Börja investera i aktier – guide för nybörjare

Att öppna ett konto hos en svensk aktiemäklare, och börja med aktier, är mycket enkelt. Följ denna guide och ett konto kan öppnas på 3 minuter. Vet du redan nu viken aktie du vill köpa kan den köpas inom ytterligare ett par minuter. Denna guide besvarar följande frågor:

  • Vad är aktier?
  • Hur sker investering?
  • Varför börja med aktier?

Vad är aktier?

En aktie är ett delägarskap i ett bolag. Om ett bolag har 1 000 000 aktier och du äger 10 000 av dessa äger du 1 % av bolaget. Som aktieägare får du ta del av företagets vinster och vara med och rösta på bolagsstämman om bolagets framtida utveckling (om du vill).

Som aktieägare kan man tjäna pengar på två olika sätt på sina aktier:

1. Aktierna stiger i värde – Ju bättre företaget går desto mer kommer aktierna att stiga i värde över tid. I framtiden kan man sälja aktierna med vinst om företaget man investerat i gått bra.

2. Aktieutdelning – Aktieägare kan få aktieutdelning. Det innebär att en del av företagets vinst delas ut till aktieägarna. Om bolaget gör vinst och styrelsen beslutar att 50 % av vinsten ska delas ut till aktieägarna kommer pengarna att sättas in på aktieägarnas aktiekonto automatiskt.
Om företaget beslutar att dela ut 1 kr per aktie i utdelning och du äger 10 000 st aktier kommer du att få 10 000 kr insatt på ditt aktiekonto.

Vad påverkar priset?

Priset på en aktie styrs i det långa loppet av företagets förmåga att generera vinster samt företagets förmåga att växa vinsten över tid. Ju större vinster företaget gör desto mer kommer värdet på aktierna gå upp. Det finns massor av andra faktorer som påverkar aktiepriset kortsiktigt men det som styr på lång sikt är som sagt företagets förmåga att generera vinster och att växa vinsterna. Vinsterna skapar värde till aktieägarna som får ta del av vinster via stigande värde på aktierna och/eller aktieutdelningar.

Kom igång med aktier – steg för steg guide

Det finns flera fördelar att börja med aktier hos nätmäklaren Avanza. De har bland annat vunnit ”Årets bank” flera gånger och ”Sveriges nöjdaste kunder” flera gånger. Dessutom erbjuder de aktiehandel utan courtage (avgifter för aktiehandel) till alla som maximalt har 50 000 kronor på kontot. 

Denna guide kommer visa hur du öppnar konto och kan investera i aktier hos Avanza. 

1. Öppna konto & sätt in pengar

Klicka på ”Bli Kund” högst upp till höger på Avanza.se. Ange personuppgifter och uppgifter om ditt kommande sparande och identifiera dig med BankID. 

Se till att investeringssparkonto är förbockad (grön) eftersom aktiehandel primärt bör ske på ett sådant konto. (Se bild) 

öppna konto för aktier

Att registrera ett konto hos Avanza är gratis och tar ca 3 minuter. För att sätta in pengar välj ”Min Ekonomi” i menyn och därefter ”Översikt”. Då nås länkarna till att sätta in pengar, göra överföring mellan egna konton eller börja ett månadssparande.

Sätt in pengar för aktiehandel

Insättning sker snabbast med Swish eller Direktöverföring via Trustly. 

2. Välj aktie

Hos Avanza finns flera sätt att hitta de aktier som investering önskas ske i. Detta utöver att använda sökfunktionen högst upp till höger. Samtliga dessa tjänster hittas under ”Spara & Investera” – ”Aktier”. 

  • Aktieinspiration – Hitta aktier utifrån tema, vinnare/förlorare, topplistor m.m.
  • Aktiegeneratorn – Svara på fem frågor kring hur du ser på investeringar. Få sedan förslag på aktier som passar utifrån de svar du ger. 
  • Aktielistan – Samtliga aktier som går att köpa hos Avanza. Ett flertal filtreringsfunktioner kan användas för att begränsa utbudet. 
Inspiration aktier
(Bild från Avanzas inspirationsssida)

3. Köp och behåll

Nedan visas hur en informationssida ser ut för en aktie. I detta fall är det svenska skogsbolaget Holmen. Under bilden förklaras olika begrepp. 

Köpa aktier - holmen
  • Gul/Grön graf – Grön graf är aktien medan gul graf är OMX30-index. Därmed går det att se aktiens utveckling i förhållande till de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. 
  • Utveckling – Klicka på 1 år, 5 år, Max osv. för att visa utveckling under vald period. 
  • P/E-tal – Visar förhållandet mellan vinst per aktie och aktiepriset. Används som analysverktyg. 
  • Ägare hos Avanza – Visar hur många andra sparare på Avanza som äger denna aktie. Holmen var i detta fall inte speciellt populär.
  • Börsvärde – Bolagets totala värde
  • Vinst/Aktie – Kan användas som riktmärke för att räkna ut förväntad aktieutdelning. 
  • Volatilitet – Anges i 0 – 100 % och visar hur mycket kursen rört sig upp/ner under senaste 30 dagarna. Hög volatilitet innebär att du kan förvänta dig en ”turbulent” kursutveckling.
  • Köp – Tryck på ”Köp” för att komma till köpläget.
  • Sälj – Tryck på ”Sälj” för att sälja aktier (om du har dessa)

Klicka på Köp och följande bild kommer visas:

Lägga order för köp av aktier

Detta är ”Förenklad orderläggning” vilket rekommenderas till de som precis börjat handla med aktier. 

I belopp anges hur stort belopp som önskas investeras, exempelvis 1000 kronor. Avanza kommer då automatiskt att beräkna hur många aktier du har råd med och justera antalet. Som bilden visar ovan sänktes köpbeloppet till 900 kronor eftersom kursen var på 450 kronor. Utöver det betalas 2 kronor i courtage. Granska och genomför köpet. 

För att se ditt innehav hos Avanza – Klicka på ”Min Ekonomi” och därefter ”Översikt”. Bilden nedan visar ett konto med innehav av fem olika aktier. Totalt har portföljen gått upp 28,45 % men som visas finns både kursvinnare och förlorare. Genom att klicka på de tre prickarna till höger kan köp/sälj direkt genomföras i respektive aktie. 

Innehav aktier

(Komplettera med Nordnet)

Avanza.se & Nordnet.se tar inget courtage vid aktiehandel så länge som maximalt kapital hos dem är 50 000 kronor. Ska du investera större belopp kan därför konton öppnas hos bägge aktörerna. Öppnar du konton hos båda två kan du alltså handla courtagefritt för upp till 100 000 kr totalt.

Det är gratis att öppna konto hos bägge två.

Varför investera i aktier?

Bäst avkastning på lång sikt

Bilden nedan visar skillnaden mellan att ha pengarna på ett sparkonto och aktier. Detta förutsatt att sparkontot ger 3 % och aktier 10 %. Historisk genomsnittlig avkastning på aktier har varit mellan 8 – 10%. 

Däremot är denna bild något missvisande. Värdet på aktieportföljen kommer att gå upp/ner kraftigt under dessa tio år och inte ha en jämn avkastning. Men på lång sikt är aktier överlägset bäst. 

Varför investera i aktier

Tillgång som skapar värde

Till skillnad mot de flesta andra tillgångar är aktier värdeskapande. Det betyder att målet för de allra flesta bolag är att öka omsättning och vinst. Styrelsens uppdrag är att få företaget att växa och skapa mervärde. De kan därmed även anpassa företagets verksamhet utifrån efterfrågan, konjunktur osv. 

Det kan jämföras med räntepapper som har en fast avkastning och råvaror vars värde istället primärt påverkas av ökad/minskad efterfrågan.   

Välja själv – istället för fonder

Vid investering i en aktiefond läggs ansvaret på förvaltning över på fondförvaltaren. Det är ett bekvämt sätt att spara i aktier utan att själv behöva avgöra vilka aktier som ska köpas. 

Många väljer exempelvis att ha största sparandet i fonder och börjar sedan med aktier som ett komplement. Den stora skillnaden är att du själv väljer vad du vill investera i och har ansvar för riskfördelningen. 

De bästa aktierna för nybörjare

Som nybörjare är det viktigt att hålla sig till stabila aktier. Det finns en typ av bolag som passar i princip alla nybörjare: Investmentbolag.

De har en väldigt enkel affärsidé: att äga aktier i andra bolag. Man kan säga att investmentbolag fungerar ungefär som en aktiefond. Vill du däremot inte äga investmentbolag bör du generellt hålla dig till de lite större bolag på börsen till att börja med.

Exempel på bra aktier för nybörjare:

  • Investor
  • Industrivärden
  • Kinnevik
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • Holmen
  • ABB
  • Atlas Copco
  • Volvo
  • Astra Zeneca
  • Balder
  • Axfood
  • Wallenstam
  • Lundbergföretagen

Mer djupgående kunskap om aktier

Vanliga nybörjarmisstag

Det finns en hel del misstag man kan göra när man investerar i aktier, och allra helst som nybörjare. Alla investerare gör misstag (även de bästa), eftersom ingen är helt felfri.

Du behöver dock inte heller vara felfri för att lyckas väldigt väl på börsen. Men vi vill ändå försöka hjälpa dig att undvika några av de vanligaste misstagen som nybörjare tenderar att göra.

1. Alldeles för hög risk

Vill du ha avkastning på avkastning dina pengar behöver du ta en viss mängd risk – men den ska vara en kontrollerad mängd risk som du kan hantera. Vår rekommendation är att du fokuserar på att minimera förlusterna så gott det går. Det är mycket viktigare att hålla nere förlusterna än att hitta de största vinnarna på börsen.

2. Investerar baserat på förhoppningar och magkänsla

Det är helt fel väg att få. Fokusera istället på att analysera bolag, och basera dina investeringsbeslut på fakta och kunskap. Du måste med bra argument kunna förklara varför du gör investeringen.

3. Övertro på dig själv

Du kommer inte bli en duktig investering med en gång. Och du kan inte heller ha rätt alla gånger. Investeringar är en konstant läroprocess, och det finns alltid något nytt att lära sig.

4. Du försöker bli rik snabbt

Vi förstår att du såklart vill tjäna mycket pengar väldigt snabbt. Vem villl inte det? Men det är inte riktigt så det här med aktier fungerar. Vill du lyckas väl långsiktigt så måste du göra sunda investeringar och inse att du inte kommer bli rik över en natt. Den som försöker bli rik snabbt kommer ta onödigt hög risk och istället bli fattig snabbt.

5. Ingen plan eller strategi

Du måste veta vad din strategi är för att kunna lyckas som investerare. Någon form av struktur och gärna ett regelverk för hur och när du ska agera, vilka typer av bolag du ska köpa (och inte köpa), när du ska köpa, hur mycket du ska investera i respektive bolag, och så vidare. Det behöver inte vara någon komplicerad plan (det är snarare bra att den är simpel) – utan det räcker med att du sätter dig ner och skriver upp ett par generella riktlinjer som du ska förhålla dig till.

6. Inte ödmjuk när det går bra

Det kommer sannolikt att komma perioder när det mesta går din väg. Men oavsett hur bra det går så är det viktigt att hela tiden vara ödmjuk. Glöm aldrig att aktier rör sig upp och ner, och det kommer alltid att komma perioder när det går sämre. Du har dessutom troligtvis en hel del tur när det går väldigt bra. Särskilt om det är i början av din investerarkarriär.

7. Skyller ifrån dig dina misstag

Nej, det är inte någon annans fel att din investering gick riktigt dåligt. Det var du som valde att ta investeringsbeslutet, och därför ska du även stå för dina misstag. Det fina med misstag är dock att de erbjuder dig en väldigt god möjlighet att lära från dem. Lär dig och gå vidare helt enkelt.

8. Låter känslorna styra dig

Börsen påverkas i väldigt stor grad av känslor och psykologi. Du kommer därför ha en enorm fördel om du inte låter dina känslor påverka dina investeringsbeslut. Det är lättare sagt än gjort, och det är något som man lär sig med tiden. Men försök verkligen att agera rationellt i varje beslut du tar.

9. Agerar baserat på för lite information och kunskap

Många tenderar att köpa aktier utan något större kunnande. På rekommendationer från en kompis, arbetskollega, tidning, eller någon anonym skribent på ett forum. Det är helt fel väg att gå. Du måste läsa på ordentligt och förstå vad du köper när du investerar i en specifik aktie.

Skillnaden mellan A- och B-aktier

Bolag kan ha olika typer av aktier, nämligen A- och B-aktier (och faktiskt även C-aktier och D-aktier i vissa fall). Dessa är s.k. stamaktier (vilket är det man syftar på när man pratar om aktier).

De motsvarar en lika stor ägarandel, men den största skillnaden mellan de olika aktierna ligger i vilka rättigheter du har som aktieägare när det gäller rösträtt på års- och bolagsstämmor. Rösterna används för att påverka olika beslut som rör bolaget och dess verksamhet.

Bolagen själva bestämmer vilka rättigheter respektive aktietyp ska ha, samt hur fördelningen mellan dessa ska vara. Men det vanligaste är att A-aktierna har högst röstvärde (1 röst), B-aktierna näst högst (1/10-dels röst), och C- och D-aktierna lägst.

En vanlig anledning till varför bolag väljer att ge ut aktier med olika röststyrka är för att de vill sälja en stor del av bolaget, men samtidigt behålla makten i bolaget (genom att bara sälja aktier med svag röststyrka).

Aktiekurserna och deras utveckling är i princip densamma för alla aktierna (även om det kan förekomma vissa prisskillnader), och utdelningen är densamma för bolagets alla stamaktier.

Ska man köpa A- eller B-aktier?

Generellt kan man säga att du bör köpa den aktie som är billigast (du får högst direktavkastning i och med att utdelningen är densamma) och har höst omsättning/likviditet (det gör det lättare att köpa och sälja aktien) – och det är vanligtvis B-aktien som är både billigast och mest handlad.

Det krävs nämligen många röster för att kunna ha någon påverkan på börsnoterade bolag, och eftersom det kräver mycket pengar så är det inte aktuellt för den absoluta majoriteten av privata investerare. Har du däremot mycket pengar och vill kunna påverka då är det vanligtvis A-aktien du ska köpa.

Utdelning och direktavkastning

En utdelning är en utbetalning av likvida medel till aktieägarna i ett aktiebolag. Det är en del av bolagets vinst, som alltså tillfaller ägarna om de har bestämt att bolaget ska dela ut pengar (vilket de gör på årsstämman).

Hur mycket utdelning aktieägarna får bestäms av hur mycket bolaget väljer att dela ut till sina ägare, samt hur stor del av bolaget som de äger. Utdelningen betalas ut i kronor, och per aktie – så t.ex. 10 kronor per aktie.

Alla bolag delar dock inte ut pengar till sina ägare. De kan t.ex. behöva pengarna till andra saker i verksamheten (exempelvis för att öka omsättning och resultat framgent), eller för att de helt enkelt inte har råd att göra det. I bolagets utdelningspolicy informerar de marknaden om hur de tänker kring utdelningen.

Utdelningsandelen visar hur stor (procentuell) del av vinsten som delas ut till aktieägarna. Den kan vara mellan 0-100% (där 100% är hela vinsten). En bra och långsiktigt hållbar utdelningsandel är omkring 40-60%.

Direktavkastningen visar hur stor bolagets utdelning är i förhållande till aktiekursen (ungefär som ränta på ett vanligt sparkonto). Vanligtvis är direktavkastningen omkring 2-4%. Den påverkas av hur hög utdelningen är i kronor och vad aktiekursen står i.

Faktorer som påverkar aktiens pris

En akties pris påverkas och styrs av tillgång och efterfrågan.

Det är alltså marknadens aktörer (de som köper/säljer; t.ex. du och jag) som påverkar och bestämmer aktiekurserna med deras agerande. Är det fler köpare än säljare i en aktie, då går aktien upp i pris, och tvärtom.

Tillgång och efterfrågan påverkas i sin tur av bland annat följande faktorer:

1. Bolagets utveckling

Det som driver aktiekursen mest på lång sikt är hur bolaget utvecklas. Ett välmående, lönsamt, och växande bolag som generar en bra vinst till sina aktieägare kommer över tid att belönas med en stigande aktiekurs. Investerarna är helt enkelt villiga att betala mer för ett bolag som går bra.

2. Den inhemska och globala konjunkturen

Konjunkturen påverkar i hög grad hur aktiemarknaden utvecklas. I högkonjunkturer tenderar aktiemarknaden att utvecklas (väldigt) bra – och tvärtom, i lågkonjunkturer tender aktier att utvecklas (väldigt) dåligt. När investerarna har en ljus framtidssyn så tenderar aktier att stiga, och tvärtom.

3. Bolagsrapporter

Detta hör ihop med den första punkten, bolagets utveckling. Varje kvartal rapporterar de börsnoterade bolagen hur det gångna kvartalet har gått (omsättning, vinst, osv). Bolagsledningen brukar då även meddela marknaden om vad de tror kring framtiden för bolaget. När rapporterna släpps till marknaden kan detta påverka aktiekursen, beroende på kvartalets utveckling och vad bolaget tror om framtiden. En vinstvarning har t.ex. vanligtvis en kraftigt negativ påverkan på aktiekursen.

4. Hur bolagets insynspersoner och storägare agerar

När en insynsperson i bolaget, eller någon av dess större ägare, väljer att köpa eller sälja aktien (insiderhandel) så kan detta ha ett visst signalvärde. Dessa personer bör ju ha relativt bra koll på bolaget och dess verksamhet, och därmed kan det vara bra att hålla koll på hur de agerar.

5. Förväntningar

Investerarna har vissa förväntningar på bolaget och hur det utvecklas. De utgår helt enkelt ifrån en egen analys där de tittar på hur bolaget presterat historiskt och hur de tror att bolaget kan komma att utvecklas framöver. Når bolaget inte upp till förväntningarna som investerarna som grupp har så kan det innebära att aktiekursen sjunker. Och tvärtom, om bolaget slår förväntningarna så stiger troligtvis aktien i pris.

6. Rykten och spekulationer

Det florerar i princip alltid rykten kring de börsnoterade bolagen, och de kan ha både stor och liten påverkan på hur aktien utvecklas. I vissa specifika fall har enstaka rykten fått otroligt stora konsekvenser på aktiekursen, och många investerare har lurats att agera på den informationen. Det kan t.ex. handla om eventuella nya kunder, att bolaget är påväg att förlora en storkund, kommande ledningsförändringar, att de är nära att få en stor order, och så vidare.

7. Aktieanalyser från banker och tidningar

Det kan låta lite konstigt kanske, men aktieanalyser som publiceras av banker och tidningar kan i vissa fall få en stor påverkan på aktiekursen – trots att inget har förändrats i bolaget och dess verksamhet. Dessa analyser får en särskilt stor påverkan på de mindre bolagen som har en låg likviditet (få aktier som handlas). En väldigt positiv analys från en stor bank kan t.ex. göra att aktiekursen går upp kraftigt.

8. Utvecklingen på övriga börser

Den svenska aktiemarknaden påverkas i hög grad av hur de andra börserna runt om i världen utvecklas. Det är främst den amerikanska och tyska börsen som påverkar utvecklingen i Sverige, men även andra stora börser kan såklart ha en påverkan. Detta beror på att Sverige, i ett globalt sammanhang, är ett litet land med exportberoende bolag och vi påverkas därmed av utvecklingen globalt.

9. Samhällstrender

Olika samhällstrender kan få specifika bolag inom vissa branscher och sektorer att utvecklas på ett visst sätt. Ett tydligt exempel på detta var under IT-bubblan i början på 2000-talet. Då utvecklades internet- och teknologibolag väldigt bra, för att sedan krascha ordentligt.

10. Ränte- och valutaförändringar

Bolaget kan påverkas negativt av en stigande ränta, i form av ökade kostnader, och det försämrar ju resultatet. Valutakursförändringar kan även de påverka bolaget genom att omsättningen och resultatet ökar eller minskar, vilket i sin tur påverkar aktiekursen.

Index

Ett index är en sammansättning av flera olika aktier, och det används för att visa utvecklingen (under en viss tidsperiod) – på t.ex. en specifik börs, land, bransch, eller helt enkelt en utvald grupp av aktier.

Den väger helt enkelt samman utvecklingen i de aktier som ingår i indexet, så att man kan få en uppfattning om hur dessa aktier utvecklats i genomsnitt. Indexet SIX30 är t.ex. ett svenskt aktieindex som visar utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Investerare brukar använda index för att kunna jämföra sin portfölj och sina investeringar mot något, för att bedöma om deras avkastning är bra eller dålig. I det fallet är det viktigt att man jämför mot ett index som har liknande aktier som man själv äger för att få en rättvis bild.

Ränta på ränta-effekten

Ränta på ränta-effekten är en väldigt kraftfull effekt som har stor påverkan på ditt sparkapital.

Det fina med ränta på ränta är att ditt kapital växer exponentiellt – du får alltså avkastning (ränta) på den tidigare avkastningen, vilket gör att det ökar mer och snabbare ju längre tiden går.

Små summor kan därmed bli en stor förmögenhet om du har tålamod och låter det ta lite tid. Det finns alltså en bra anledning till varför Albert Einstein ska ha kallat ränta på ränta för ”världens åttonde underverk”.

Ränta på ränta-effekten graf

Bilden visar värdeutvecklingen för 1 kr med 10% årlig avkastning i 50 år.

Vill du räkna på ränta på ränta-effekten och vad olika spar- och avkastningsnivåer gör för ditt sparkapital på lång sikt kan vi rekommendera att du kollar in vår ränta-på-ränta-kalkylator.

Risker med aktier

Först och främst: aktier innebär en risk. Så enkelt är det.

Du kan förlora hela eller stora delar av ditt investerade kapital om det går riktigt illa. Du kan dock aldrig förlora mer pengar än vad du investerar (vilket du kan i vissa andra finansiella investeringar).

Men som bekant så hänger avkastning och risk ihop med varandra – du måste ta risk för att få avkastning. En låg eller obefintlig risk innebär att du inte heller kan förvänta dig någon avkastning. Du blir helt enkelt kompenserad för den risk du tar. Kom dock ihåg att hög risk inte per automatik innebär hög avkastning. 

Man brukar dela in risken i två övergripande kategorier: marknadsrisk (allmän risk för alla bolag) och bolagsrisk (risker förknippade med specifika bolag).

De andra lite mer specifika riskerna är:

  • Aktiekursrisk
  • Volatilitetsrisk
  • Branschrisk
  • Valutakursrisk
  • Likviditetsrisk
  • Ränterisk
  • Politisk risk
  • Geografisk risk
Risker med aktier

Riskhantering – hur kan man minska risken?

Vill du bli en duktig och framgångsrik investerare på lång sikt så är det superviktigt att du har en god riskhantering i dina investeringar. När du sprider riskerna kallas det för att du diversifierar.

Riskhantering handlar i grunden om att inte låta portföljen påverkas alldeles för mycket av ett fåtal utfall, och att när den väl påverkas så är det inte i någon större utsträckning. Du vill helt enkelt minimera påverkan från negativa utfall i ett fåtal investeringar. Se till att hitta en risknivå som passar dig och som du känner dig trygg med.

Det viktigaste är att du minimerar och undviker de stora förlusterna när du investerar, och inte att du hittar de aktier som utvecklas bäst. Du bör dessutom se över din risk lite extra mycket när det är goda tider på börsen och alla investerare tycks tjäna pengar på aktier.

Här kommer ett par tips som vi hoppas kan hjälpa dig med din riskhantering:

  • Ha en tydlig strategi som du är bekväm med
  • Köp ca 10-12 bolag i 5-6 olika branscher
  • Fokusera på lönsamma, stabila, och växande bolag (gärna med utdelning)
  • Investera regelbundet (t.ex. månadsvis) och köp inte allt på en gång
  • Investera inte mer än du har råd att förlora (undvik belåning)
  • Ha ett sunt förnuft och krångla inte till saker i onödan
Börsnotering (IPO)

En börsnotering (IPO) innebär att ett bolag noterar sina aktier på börsen, vilket gör det möjligt för allmänheten att bli delägare i det bolaget.

Det finns ett par olika anledningar till varför bolag väljer att göra en börsnotering. Några av de vanligaste är att bolaget behöver ta in mer pengar (genom en nyemission), sprida ägandet och öka antalet aktieägare, eller för att de befintliga aktieägarna vill sälja av hela eller delar av sina aktieinnehav till andra investerare.

Det innebär generellt en högre risk än vanligt att investera i börsnoteringar än att investera i redan börsnoterade bolag. Detta beror på att de nya bolagen vanligtvis inte är lika genomlysta och analyserade – det finns helt enkelt inte lika mycket information om dem tillgänglig. Priset kan därför variera kraftigt i början eftersom marknaden försöker hitta ett rimligt pris på aktien.

Cykliska & defensiva bolag

Cykliska bolag följer konjunkturcykeln såväl uppåt som nedåt. De tenderar att stiga mycket vid börsuppgångar, och falla mycket vid börsnedgång – de har kort sagt en relativt hög volatilitet. Ett par exempel på cykliska bolag är verkstad, stål- och skogsbolag. Efterfrågan på deras produkter och tjänster påverkas i hög grad av konjunkturen.

Defensiva bolag följer inte konjunkturcykeln lika mycket. De tenderar att stiga lite mindre vid börsuppgångar, men de faller å andra sidan inte lika mycket vid börsnedgång – de har kort sagt en lägre volatilitet. Ett par exempel på defensiva bolag är livsmedels- och läkemedelsbolag. Deras produkter och tjänster konsumeras i ungefär samma utsträckning oavsett var vi är i konjunkturen.

Låna pengar för att köpa aktier

Det är fullt möjligt att låna pengar för att köpa aktier, för att på så vis ha möjlighet att tjäna en extra slant. Men det är dock inget man som nybörjare bör göra.

Belåning kan nämligen både vara lönsamt och förödande. Lånar du pengar och köper aktier på rätt sätt och vid rätt tidpunkt kan du bli rikligt belönad för det, men tvärtom kan det också bli väldigt förödande om du gör det på fel sätt och vid fel tidpunkt.

Vi rekommenderar som sagt inte att du som nybörjare använder dig av belåning. Men om du senare väljer att göra det, när du lärt dig lite mer, så ska du vara väldigt försiktig och hålla det på en begränsad och kontrollerad nivå.

Om du använder belåning rekommenderar vi att du som nybörjare aldrig överstiger 10 % i belåningsgrad, dvs om du har 100 000 kr på din aktiedepå, låna aldrig mer än 10 000 kr för att köpa mer aktier.

Hur man hittar bra aktier att köpa

Detta är den roligaste biten enligt många investerare: att leta efter bra investeringar.

Du måste först och främst bestämma för vilken strategi du ska ha. Så att du vet vilken typ av aktier du ska leta efter.

Vill du ha inspiration och tips på bolag att analysera närmre kan vi rekommendera följande:

  1. Läs nyheter och tidningarnas analyser
  2. Lyssna på podcasts
  3. Läs aktiebloggar
  4. Följ med i flödet på Finanstwitter
  5. Se vilka bolag som finns omkring dig i din vardag
  6. Den finansiella stödtjänsten Börsdata
  7. Nätmäklaren Avanzas aktieinspiration
  8. Kolla vilka aktier som olika aktiefonder äger

Du måste dock ALLTID göra din egna analys innan du köper en aktie (mer om det längre ner). Använd därmed tipsen ovan för att hitta bolag att titta närmre på, och inte som direkta investeringsråd.

Analysera aktier

Vill du bli en duktig investerare behöver du förstå hur man analyserar aktier.

Nybörjare tenderar att ha missuppfattningen att det är svårt, krångligt, och tidskrävande att analysera aktier. Men det är inte en helt korrekt bild. Visst, det går att göra analysarbetet otroligt komplext, men det är å andra sidan även möjligt att göra det extremt simpelt. Komplicerat innebär inte alltid bättre per automatik.

Du bestämmer helt och hållet själv hur mycket tid och energi du vill lägga på ditt analysarbete. Det finns inget rätt eller fel här, utan allt handlar om vad du själv är mest bekväm med.

Två analysmetoder

Det mest grundläggande du måste förstå är att det finns två typer av analysmetoder inom aktier:

Fundamental analys (FA) och teknisk analys (TA). Och inom dessa metoder finns det i princip oändligt många tillvägagångssätt eftersom många investerare anpassar respektive metod till vad som passar just dem bäst.

Vi rekommenderar alltid att man börjar med fundamental analys. Det gör att du bygger upp en förståelse kring hur bolag fungerar, vad som påverkar vinsten, hur man identifierar bra bolag, och så vidare. Den kunskapen är alltid väldigt användbar att ha.

Det räcker egentligen att du kan fundamental analys om du vill bli en duktig investerare. Många av de största investerarna använder enbart det.

Men många gillar även att kombinera både fundamental och teknisk analys med varandra. Du kan därför med fördel även lära dig lite kring teknisk analys om det känns intressant. Men kom ihåg att alltid lära dig fundamental analys först och främst.

Fundamental analys (FA)

Fundamental analys är den analysmetod där du som investerare tittar på bolaget, dess verksamhet, och de redovisade siffrorna i bolagets resultaträkning, balansräkning, och kassaflödesanalys. Du kollar på t.ex. vinst, omsättning, kassaflöde, tillgångar, och skulder.

Den här analysmetoden används för att försöka bedöma hur mycket ett bolag är värt. Så att man därefter kan avgöra om det är ett bra köp- eller säljläge. Fundamental analys anses generellt vara en bättre vägledning än teknisk analys (som vi kommer till senare) på väldigt långa placeringshorisonter.

Vill du bli duktig på att fundamental analys? Då måste du lär dig den fundamentala analysprocessen, hur du läser och tyder årsredovisningar, resultaträkningar, och balansräkningar. Du behöver även kunna använda dig av nyckeltal som hjälper dig att göra analysen.

1. Förstå bolagets verksamhet

Vill du använda dig av fundamental analys som analysmetod är det viktigt att du förstår bolagets verksamhet och hur de tjänar pengar. Det är en grundläggande kunskap man alltid bör kunna innan man investerar i ett nytt bolag. Du behöver inte kunna alla detaljer (om du inte vill), utan en övergripande förståelse kring bolaget funkar också.

Dessutom är det så att olika typer av verksamheter värderas på olika sätt. Samt att både resultat- och balansräkningen kan skilja mellan olika branscher. Du behöver därför veta vad olika siffror betyder och förstå hur de påverkar bolaget och aktiens värdering.

2. Våga göra en värdering

När du gör en aktieanalys är det bra om du vågar göra en värdering och ha egna estimat på bolagets utveckling. Det behöver inte vara någon avancerad uträkning dock, utan det räcker med några simpla antaganden och teorier om bolagets framtid. Hur tror du att bolaget kommer utvecklas de kommande 1-3 åren? Varför tror du det? Är det rimligt?

3. Enkla regler är (oftast) bäst

Ha enkla regler/riktlinjer att investera efter. Det kan t.ex. vara att de ska vara lönsamma, ha en växande omsättning, dela ut pengar till aktieägarna, ha en rimlig värdering (t.ex. P/E under 15), vara en viss storlek (sett till börsvärde), och så vidare. Köper du lönsamma och växande bolag som höjer utdelningen, till en rimlig värdering, då kommer du med största sannolikhet få en bra avkastning.

4. Ha ett kritiskt tänkande

Du bör även ha ett kritiskt tänkande när du analyserar aktier. Var alltid lite skeptiskt inställd mot det du läser inom det här området. Och allra helst det som står på olika aktieforum och sociala medier. Det finns i vissa fall anonyma personer försöker påverka aktiekurserna uppåt och nedåt på olika sätt. Och det är inte ovanligt att vissa aktier uppmålas som ”riskfria” eller ”framtida kursraketer”.

Användbara nyckeltal inom fundamental analys

Det finns många nyckeltal inom fundamental analys, och dessa hjälper dig helt enkelt att genomföra en analys på intressanta bolag. Vi har här nedanför sammanställt en lista på alla nyckeltal som du bör känna till.

Nyckeltalen kommer helt enkelt göra det lättare för dig att identifiera bra investeringar.

Vi vill uppmana dig att försöka förstå vad respektive nyckeltal innebär och används till. Det kanske upplevs som svårt och lite överkurs till en början. Men kan du dessa så kommer du ha en otrolig fördel.

Vad ska man titta på innan köp?

Du bör läsa på om bolaget så att du förstår deras verksamhet och hur de tjänar pengar – det är det mest grundläggande.

En fördel är också om du:

  1. Tittar på olika nyckeltal.
  2. Jämför det specifika bolaget med liknande bolag inom samma bransch.

Här kommer även ett par andra tips på vad du kan gå igenom innan du gör en ny investering.

  1. Skriv en kort motivering om varför du bör köpa bolaget.
  2. Skriv en kort motivering om varför du INTE bör köpa bolaget.
  3. Förstår du vad bolaget sysslar med? Gå igenom bolagets olika affärsområden.
  4. Vilka risker finns det i bolaget? Hur sannolikt är det att något av det inträffar?
  5. Hur ser framtiden ut för bolagets marknad? Växer eller krymper den?
  6. Hur ser den historiska utvecklingen ut för omsättning, vinst, kassaflöde, och utdelning?
  7. Har bolaget något som skyddar mot konkurrenter? En s.k. vallgrav (moat).
  8. Hur konjunkturkänsligt är bolaget? Ser balansräkningen ut att klara av sämre tider?

Teknisk analys (TA)

Teknisk analys är den analysmetod där du tittar på hur aktiekursen har utvecklats historiskt. Du använder dig alltså av historiska kursrörelser för att försöka förutspå framtida kursrörelser – och tittar ingenting på bolagets siffror (som i FA).

Den här analysmetoden bygger på grundprincipen att marknaden har vissa mönster och trender. De tenderar att upprepa sig gång på gång, vilket gör att man till viss del kan få en uppfattning om marknadens framtida utveckling – och därefter ta köp- och säljbeslut baserat på vad man hittat.

Teknisk analys används främst på kort sikt av de som är lite mer aktiva i sin aktiehandel. Men även en långsiktig investerare kan ha nytta av teknisk analys för att identifiera långsiktiga trender i marknaden och specifika aktier.

Du kan såklart aldrig vara helt säker på att något ska inträffa, men vanligtvis kan du få en rätt bra fingervisning. Teknisk analys har dock en tendens att ibland vara självuppfyllande då många av marknadens aktörer tittar på de tekniska indikatorerna och agerar utifrån dem.

Teknisk analys

Tips:
IG.com/sv
erbjuder en plattform för teknisk analys. Den håller världsklass och är helt gratis att använda. Du kan använda den både på datorn och på mobilen via deras app. Det är helt gratis att öppna konto och att använda IG:s plattform.

Användbara indikatorer inom teknisk analys

Det finns vissa hjälpmedel inom teknisk analys som är väldigt användbara, och dessa kallas för indikatorer. Vi har här nedanför sammanställt en lista på de tekniska indikatorer som du bör känna till.

Tips: fokusera på din analysprocess

Du bör fokusera på din analysprocess, och inte själva utfallet av din investering.

Skapa en bra och gedigen process som du använder när du ska göra investeringar. Det kan t.ex. vara vilka saker du ska titta på, hur du ska genomföra din analys, och så vidare. När du väl har din process så är det viktigt att du är konsekvent och följer den. Du kan göra ändringar i din process om du upplever att det behövs. Men ändra inte för mycket på en gång.

Din process kommer göra det lättare att utvärdera dina investeringar. Eftersom du helt enkelt gör på samma sätt vid varje ny investering. Din utvärdering ska baseras på hur du agerade, och inte på investeringens resultat (vinst eller förlust). Slumpen kan nämligen spela en stor och avgörande roll.

En bra och gedigen process gör att du över tid ökar sannolikheten för att lyckas väl. Håll den simpel, men se till att du iallafall har någon form av process. Kom ihåg; det är aldrig bråttom att investera, så se till att göra en klok analys innan du tar ett beslut.

Preferensaktier

Preferensaktier (preffar) är en speciell typ av aktie, och de ger vanligtvis en hög direktavkastning i kombination med att utdelningen delas ut kvartalsvis. De har dessutom ett lägre röstvärde än stamaktierna.

De har en fast utdelning och en förutbestämd inlösenkurs som bolaget kan köpa tillbaka preferensaktien till. Preferensaktieägarna får därmed inte ta del av bolagets vinst och vinstutveckling på samma sätt som stamaktieägarna – eftersom utdelningen inte ökar med tiden.

Ägarna till preferensaktierna har företrädesrätt framför stamaktierna vid utdelning och likvidation/konkurs. Preferensaktieägarna måste helt enkelt få sin utdelning först innan stamaktieägarna kan få sin. Utdelningen är dock inte helt garanterad, och kan ställas in om bolaget inte har råd att betala ut den.

Företag ger ut preferensaktier eftersom att de vill ha in pengar till verksamheten. Det liknar ett lån, fast ändå inte (klassas inte som ett lån i balansräkningen, utan istället klassas det som eget kapital eftersom pengarna i princip är ett lån från aktieägarna). Den finansiella ställningen i bolaget kan därför se bättre ut än vad den egentligen är. Aktiekursen för preferensaktier påverkas främst av bolagets möjlighet att betala utdelningen, samt det allmänna ränteläget i samhället.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vanliga frågor och svar

Vilka aktier är bra att börja med?

Investmentbolagsaktier är bra att ha som bas i portföljen. Orsaken är att ett investmentbolag investerar i ett flertal olika andra bolag. Det skapas därmed en automatisk riskspridning. Några av de mest populära är Investor och EQT.

Går det att köpa andelar av aktier?

Ja, det finns nätmäklare som erbjuder den mäjligheten. Hos Avanza och Nordnet kan enbart hela aktier köpas. 

Vad kostar det att handla med aktier?

Courtage är den avgift som betalas vid handel med aktier. Hur stort courtage som betalas beror på handelsstorlek. För de som börjar handla med aktier hos Avanza är det courtagefritt upp till att personen har 50 000 kronor på kontot. Nästa steg är 1 krona per handelstillfälle. 

Hur deklarerar jag aktieköp?

Du behöver inte deklarera din aktiehandel så länge som all handel sker inom ett investeringssparkonto. Din aktiemäklare kommer istället automatiskt att dra en schablonskatt varje år.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.