Vad är en bransch?

En bransch är en specifik kategorisering av bolag och deras huvudsakliga verksamhet, inom en specifik sektor (som är en bredare kategorisering).

Alla branscher har sina egna specifika egenskaper där lönsamhet, värdering, regelverk, risker, konjunkturkänslighet, och andra förhållanden varierar mellan de olika branscherna. Detta innebär att man bör undvika att jämföra bolag och nyckeltal från olika branscher med varandra eftersom det kan bli missvisande.

Investerare, analytiker, och ekonomer studerar ofta de olika branscherna för att få en bättre uppfattning om vilka möjligheter och risker som finns för bolagen inom de specifika branscherna. Ett bolag i en bransch där framtidsutsikterna inte ser så bra ut är kanske ingen bra investering.

Bolag inom samma bransch kan jämföras med varandra för att utvärdera vilket av dem som ser ut att vara den bästa investeringen i den specifika branschen.

Aktier inom samma bransch går vanligtvis upp och ner som grupp eftersom de till stor del påverkas av samma övergripande faktorer. Detta kan inkludera förändringar i hur investerare ser på den branschen i sin helhet. Men det kan även vara förändringar som riktas specifikt mot en viss bransch, i form av nya lagar och regler eller ökade kostnader för råvaror och insatsvaror.

Nyheter och händelser relaterade till ett bolag kan påverka de andra bolagen i viss utsträckning, och därmed även bolagens aktier (såväl uppåt som nedåt).

Lista på branscher

Listan innehåller några av de vanligaste branscherna, och där sektorn som innehåller de branscherna står överst och är fetmarkerad.

Finans & Fastighet
Bank
Investmentbolag
Fastigheter

Dagligvaror
Livsmedel
Konsumentprodukter

Industri
Produktion
Byggnation
Distribution
Tjänster

Hälsovård
Sjukvård
Bioteknik
Läkemedel

Sällanköpsvaror
Konsument
Återförsäljare
Betting & Spel
Kläder & Textil
Hotell & Restaurang
Nöje & Media

Material
Gruvor & Metall
Skog

Informationsteknik
IT-Tjänster
Programvara
Kommunikation

Energi
Olja & Gas

Bransch på engelska

Industry

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.