Börja investera i råvaror – Nybörjarguide

Att investera i råvaror är mycket enkelt. Det sker via reglerade nätmäklare som erbjuder stort utbud och användarvänligt gränssnitt. I denna guide ges tydliga svar på följande frågor:

 • Vad är råvaror?
 • Hur sker investering?
 • Varför investera i råvaror?

Vad är råvaror?

Råvaror är naturtillgångar som används inom tillverkning eller energiproduktion. Dessa kan delas in i olika kategorier utifrån framställning eller användning. 

Framställning

Hårda råvaror – Bryts eller utvinns från jordskorpan. Exempelvis olja, guld, gas och palladium.

Mjuka råvaror – Odlas och skördas. Exempel vete, majs, timmer, nötkreatur och socker. 

Användning

Energiråvaror – Råvaror som används för framställning av energi. Främst olja och gas. Men även vattenkraft räknas som energiråvara. 

Jordbruksråvaror – Framställs inom jordbruks- och skogssektorn. Exempelvis majs, socker och timmer. 

Boskap och kött – Djur som föds upp för att bli livsmedel eller till produkter (exempelvis skinn)

Det är möjligt att investera i priset på i stort sett alla råvaror som nämns som exempel ovan. 

handla i och investera i råvaror

Vad påverkar priset?

Priset på råvaror påverkas mycket tydligt av utbud och efterfrågan – samt spekulation på framtida utbud och efterfrågan. 

Utbudet kan exempelvis minska vid naturkatastrofer, krig eller ekonomiska konflikter. Med ett plötsligt minskat utbud ökar generellt priset. Förändringar i priset på grund av ändrat utbud kan alltså ske relativt snabbt. Handel på kort sikt kan därmed utgå från tillfälliga utbudsstörningar. 

Efterfrågan påverkas bland annat av ändrade konsumtionsmönster, tekniska innovationer samt utveckling i samhället. Det är faktorer som sakta förändras. En investering i råvaror, med förhoppning om ökad efterfrågan, bör alltså ske på lång sikt. 

Hur man investerar i råvaror – guide

Investering i råvaror sker via värdepapper som följer värdet på en specifik råvara. Vissa ädelmetaller går även att köpa i fysisk form och förvaras i hemmet. Men handel med värdepapper är betydligt enklare. 

1. Öppna konto

Börja först med att öppna ett konto hos någon av de nätmäklare som erbjuder råvaruhandel. En av de största och mest populära är Etoro. Där handlar man råvaror via CFD:s som är det bästa sättet att handla råvaror på. När man handlar via CFD:s kan man välja om man vill handla med eller utan hävstång och det är lika enkelt att satsa på att råvarans pris skall gå ner som att det skall gå upp.

🔗 Läs vår artikel om hur CFD-handel fungerar

Exempel på fördelar med Etoro är:

 • Miljontals användare
 • Över 20 olika råvarualternativ

Denna guide kommer att utgå, och visa bilder, från Etoro för att presentera hur du kan handla med råvaror hos just denna mäklare. Öppna ett konto gratis på Etoro.com/sv (eller logga in på befintligt konto) för att lättare följa med i denna guide.  

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

2. välj råvara att handla

Nästa steg är att se vilka råvaror som det går att handla i hos nätmäklaren. Klicka på ”Upptäck” i menyn (längst till vänster i datorvy) och därefter ”Råvaror” i menyn högt upp på sidan.  

råvaror hos etoro

Samtliga råvaror som det går att investera i kommer nu presenteras som bilden nedan visar. Där visas även procentuell daglig utveckling samt aktuellt köp- och säljpris.

välja råvara att investera i

All handel på Etoro sker i CFD. Det betyder i korthet att du inte äger själva råvaran utan öppnar en position som ökar/minskar i värde i förhållande till priset på råvaran. 

3. Lägg order 

Hos Etoro går det att investera i råvaror både i köp- och säljpositioner. När du tar en köpposition satsar du på att priser på råvaran skall gå upp. Tar du en säljposition satsar du istället på att priset på råvaran skall gå ner.

I detta exempel tror vi att priset på guld skall gå upp så vi tar en köpposition. Klicka på ”Köp” på rutan för guld. Som bilden visar ovan är priset för guld, när detta köp önskas genomföras, på 1782,42. En handelsruta kommer nu att visas. Se nedan. 

lägga order och köpa råvaror hos etoro

Förklaring av begrepp i investeringsläget.

 • Sälj / Köp – Välj om köp- eller säljposition önskas öppnas. 
  • Köpposition – Följer procentuell utveckling av råvaran. Du tjänar då pengar om priset går upp.
  • Säljposition – Inverterar procentuell utveckling av råvaran. Går exempelvis olja upp 1 % kommer din investering gå ner 1%. Du tjänar då pengar om priset på råvaran går ner.
 • Belopp – Hur mycket du vill investera
 • Stop Loss – Sätt en gräns för förlust (valfritt). Om värdet går ner så mycket kommer positionen automatiskt att stängas så att inte ytterligare förlust uppstår. Stop Loss hos Etoro är inte garanterad, det är alltså inte helt säkert att positionen stängs trots att man satt in en Stop Loss. Handel med hävstång innebär hög risk.
 • Take Profit – Sätt en gräns för vinst (valfritt). Om värdet går upp så mycket kommer positionen automatiskt stängas. Ett sätt att utnyttja tillfälliga kursuppgångar. Take profit hos Etoro är inte garanterad, det är alltså inte helt säkert att positionen stängs trots att man satt in en take profit. Handel med hävstång innebär hög risk.
 • Välj hävstång – I exemplet ovan väljs X2. Det innebär att värdet kommer att förändras dubbelt så mycket som guldpriset. Går priset upp 1% kommer värdet på din investering att gå upp 2%. 
 • Öppna affär – Du genomför affären enligt inställningarna ovan. 

4. Se innehav

Nu har du tagit positioner i råvaror för första gången på Etoro. För att se dina aktuella investeringar, klicka på ”Portfölj” och därefter den tillgång du vill se innehavet på. I detta fall guld. På bilden nedan visas att två positioner har öppnats i guld. En på ett belopp av 500 USD och en på 9340 USD. Önskar du stänga en position, och därmed ta vinst/förlust, klickar du på ”Stäng” längst till höger. 

Se dina positioner hos etoro

Att investera i råvaror på Etoro sker alltså utifrån tre steg

 1. Sök upp råvara du vill handla i
 2. Öppna en köp- eller säljposition
 3. Gå till portfölj och stäng position

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Varför investera i råvaror?

Beroende på investeringsstrategi och långsiktighet finns olika fördelar med att ha råvaror i portföljen. 

Kortsiktigt

Råvaror är volatila vilket innebär att stora kursrörelsen kan förväntas. Vid daytrading och swingtrading sker investeringar ofta i tillgångar med hög volatilitet. Handel i råvaror kan därmed vara passande om Teknisk Analys förväntas användas. 

Medellångt

Investering kan även ske med ett medellångt tidsperspektiv, ett par månader upp till något år. Detta för att ta del av prisförändringar som uppstår under låg- och högkonjunkturer och andra stora händelser som påverkar den specifika råvarumarknaden. 

Långsiktigt

Det finns statistik som visar att investeringsportföljer med ett par procent guld/silver presterar bättre, på lång sikt, än om portföljen enbart består av räntor och aktier. Orsaken är att priset på råvaror inte korrelerar med aktiemarknaden och därmed kan skapa ytterligare riskspridning i portföljen. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Frågor och svar

Hur fungerar skatt på Etoro?

På ett handelskonto syns samtliga köp- och säljtillfällen samt total vinst/förlust. Det därmed lätt att överföra dessa siffror till en K4-blankett inför att inkomstdeklarationen ska lämnas in. 

Är Etoro säkert?

Ja, Etoro är en mycket säker handelsplattform. De är en licenserad mäklare som är reglerad i EU av Cyprus Securities and Excange Commission (CySEC). 

Hur sker insättning och uttag?

Insättning kan ske med Paypal, Trustly (direktbanköverföring), kort, Skrill och banköverföring. Uttag sker i regel till samma källa som insättning genomförts från. 

Vad är ”Virtuellt konto”?

Virtuellt konto på Etoro är ett konto med ”låtsaspengar”. Där kan du prova dig fram och lära dig plattformen utan att riskera eget kapital. 

Disclaimer:
eToro är en plattform för olika tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

CFD:er är komplexa instrument och handel innebär en hög risk att förlora pengar snabbt pga hävstång. {etoroCFDrisk} % av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos Etoro. Du borde fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken med förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 kompletta
år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut.

Copy Trading innebär inte investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner.
Ditt kapital är i fara.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner använda allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.
Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.