Aktieinvest omdöme – Är Aktieinvest bra?

Aktieinvest omdöme - är aktieinvest bra?

Aktieinvest är bra för dig som vill ha ett automatiskt månadssparande i aktier – och förväntas köpa för ett par tusen kronor per tillfälle. Företaget är nämligen ensam i Sverige om att erbjuda månadssparande i enskilda aktier. Dessutom kan andelar av aktier köpas. 

Jämfört mot Avanza och Nordnet är Aktieinvest dyrare – men frågan är om de olika tjänsterna som erbjuds verkligen kan ställas mot varandra…

Totaltbetyg: 3 av 5

img_not_found
3.0 out of 5.0 stars
  • 0 kr i courtage upp till 60 000 kr
  • Färdiga portföljer för månadsspar
  • Sparboxar för månadssspar
  • Andelsorder i aktier

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK / KF

Ja / Nej

Minsta insättning

1 kr

Aktieinvest passar för dig som…

Aktieinvest passar för dig som vill ha ett automatiskt månadssparande i aktier alternativt önskar köpa andelar i aktier. Det är nämligen inte möjligt att automatiskt månadsspara via Avanza, Nordnet eller någon annan bank i Sverige. 

Att köpa andelar innebär att exempelvis 0,3 stycken Investor A eller 0,5 stycken Astra Zeneca A köps. Även denna funktion är Aktieinvest ensam om att erbjuda i Sverige*. 

”Det enklaste sättet att månadsspara i aktier”

Öppna konto och börja investera

Gå till Aktieinvest.se och klicka på ”Skapa ett konto gratis med BankID”. Identifiering sker först med BankID varpå några frågor behöver besvaras om den egna ekonomin och kommande sparande. Att öppna ett konto tar ca 3 minuter. De tär även möjligt att öppna konto utan BankID genom at beställa blanketter från mäklaren. 

Därefter kan ISK, Aktiedepå, Fonddepå och Portföljspardepå öppnas. Det är även möjligt att öppna flera olika konton och på så sätt hålla isär olika sparande. 

Sätt därefter in pengar till depån via Swish, Direktinbetalning från bank eller PlusGiro. Därefter kan investering ske i aktier och fonder via de olika investeringsalternativ som mäklaren erbjuder. Läs mer om alternativen nedan. 

Betyg: 5 av 5

(Hur sätter jag in pengar på min depå hos Aktieinvest?)

Utbud av handelsalternativ

Hos Aktieinvest kan investeringar ske i fonder och aktier. Det är primärt inom aktiesparandet som Aktieinvest har unika fördelar. Investering kan ske i aktier via följande tjänster:

Sparbox

Sparbox aktieinvest

Sparbox är en korg beståendes av aktier och fonder utvalda utifrån en viss strategi, exempelvis Hållbarhet, Hälsovård, Dyrgripar eller Svenska Investmentbolag. 

Vid investering i en sparbox köps därmed innehavet som den boxen består av. Ett enkelt sätt att skapa riskspridning med inriktning. Eftersom du äger de enskilda aktierna kan du enkelt justera portföljen om så önskas. Minsta belopp att investera är 500 kronor. På Juniorboxen är det 250 kronor. 

(Framtidsfeministens sparbox)

Portföljspar

Portföljspar aktieinvest

Investera i portföljspar och innehavet följer en av de portföljer som presenteras i tidningen Aktiespararen. Innehavet väljs av proffsanalytiker och i tidningen går det även att följa med i deras resonemang kring innehav och marknad. 

Portföljspar blir därmed ett sätt att få en professionellt förvaltad portfölj samt lära sig mer om analyser och aktiemarknaden överlag. 

Portföljspar aktieinvest - cleantechportföljen
Portföljspar aktieinvest - basportföljen
Portföljspar aktieinvest - avkastningsportföljen
Portföljspar aktieinvest - småbolagsportföljen

Andelsorder och Aktiehandel

Andelsorder aktieinvest

Vill du själv bygga ihop din aktieportfölj? Välj då ”Andelsorder” som innebär att aktier kan köpas för ett valfritt belopp, oavsett dess kurs. Köps exempelvis Astra Zeneca A för 500 kronor, och kursen står i 1500 kronor, kommer 0,33 aktier att tilldelas. På detta sätt behöver inte priset på aktien begränsa möjligheten att investera i den. Det är även möjligt att köpa ett jämnt antal aktier vilket innebär ett annat courtage. 

”Unika fördelen med Aktieinvest är månadssparande och andelshandel”

(Hur lägger jag upp ett månadssparande i en aktieportfölj?)

Svaghet i utbud

Det är möjligt att investera i svenska och utländska aktier samt fonder. Däremot är utbudet mindre än på exempelvis Avanza och Nordnet. Detta inte minst eftersom Aktieinvest inte erbjuder handel i certifikat, futures eller liknande värdepapper.  

Aktieinvest har sin styrka i HUR aktier kan köpas – inte i utbudet av olika värdepapper. 

Betyg: 2 av 5

Skatt och deklaration

Efter att ett konto har öppnats hos Aktieinvest kan olika aktie- och fondkonton öppnas. Det mest populära är ISK vilket har två stora fördelar. För det första behöver inte deklaration ske och för det andra blir skatten lägre än på Aktiekonto förutsatt att börsen går upp ett par procent över kalenderåret. 

Handel inom ett fondkonto rapporteras automatiskt till Skatteverket vilket innebär att deklaration inte behöver ske. Detta medan handel inom en Aktiedepå behöver deklareras. 

Betyg: 5 av 5

Priser och avgifter hos Aktieinvest

Courtage vid aktiehandel 

 • Prisplan Liten – 39 kr per tillfälle vid order upp till 26 000 kronor. Över den nivån betalas 0,15 %.  
 • Prisplan Stor – 99 kr per tillfälle vid order upp till 198 000 kronor. Över den nivån betalas 0,05 %. 
 • Courtagefritt – Har du maximalt 60 000 kronor, och max 200 handelstillfällen, är det courtagefritt på Stockholmsbörsen. 

Aktieandelar 

 • Svenska aktier – 20 kr + 1% vid handel över internet.
 • Utländska aktier – 20 kr + 2 % vid handel över internet.

Vid handel av aktier i annan valuta tas även 1 % i växlingsavgift. 

Sparbox 

 • Månadssparande – 20 kr vid varje handelstillfälle oavsett belopp. 
 • Engångsköp – Se andelsorder

Som medlem i Aktiespararna ges 50 % rabatt vilket innebär en kostnad på 10 kronor vid månadssparande istället för 20 kr. 

Portfölj

 • Månadssparande – 10 kr vid varje handelstillfälle oavsett belopp. 
 • Engångshandel – 15 kr + 1,3 % av köp- eller försäljningsbeloppet
 • Omplacering – 0,65 % vid försäljning och 0,65 % vid köp.

Fonder

Inget courtage. Enbart fondens förvaltningsavgift. 

Betyg: 3 av 5

Svaghet i priser & avgifter

Aktieinvest har en svaghet i dess avgifter vid investering på lägre belopp. Detta med 39 kronor i fast courtage eller 20 kr + 1% vid andelshandel. 

Exempel:

Latour B önskas köpas, på kurs 240 kronor, för 500 kronor. 

Hos Avanza kan handel ske för 480 kr (2 st aktier) till ett courtage på 1 kr. 

Hos Aktieinvest kan andelshandel ske för 500 kr (2,08 st aktier) till ett courtage på 25 kr. 

Vid andelshandel vet du dessutom inte exakt vilken kurs som handel kommer att genomföras till förrän efter att börsen har stängt för dagen. 

(Hos Avanza sker aktiehandel courtagefritt upp till 50 000 kronor på kontot. Hos Aktieinvest är gränsen 60 000 kronor. Kombinera dessa och undvik courtage!)

Exempel 2:

Investering önskas ske med 3000 kronor i tio olika aktier.

Hos Avanza skulle det innebära courtage på totalt 10 kronor och olika belopp i dessa aktier. Detta beroende på kurs. 

Hos Aktieinvest kommer du investera exakt 300 kronor i 10 olika aktier. Detta för ett totalt courtage för 50 kronor. 

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar 👍

Courtagefritt upp till 60 000 kronor på kontot / 200 ordrar – De som har maximalt 60 000 kronor, och genomfört maximalt 200 ordrar, hos Aktieinvest handlar courtagefritt på Stockholmsbörsen förutsatt att order läggs via hemsidan. 

Andelsordrar – Aktieinvest är troligtvis ensam om att erbjuda andelsordrar i aktiehandel. 

Månadsspara i aktier – En av Aktieinvest unika funktioner är möjligheten att automatiskt månadsspara i aktier. Välj belopp, minst 100 kronor, och sparform varpå pengar sedan dras via autogiro.  

Sparbox – Flexiblare än fonder – Genom att investera i en sparbox skapas automatisk riskspridning vid varje köp. Eftersom du äger aktierna kan du enkelt sälja de innehav du inte vill ha och på så vis skapa den portfölj som önskas. Sparbox ger alltså större flexibilitet än investeringar i aktiefonder. 

Nackdelar 👎

Kostnaden vid låga belopp – Att betala 20 kronor + 1% vid andelsorder kan vara riktigt dyrt. Detta om investering önskas ske med ett lägre belopp. Detsamma gäller vid köp av en enskild aktie då lägsta courtage på 39 kr betalas. 

Enbart aktier och fonder – Till skillnad mot andra mäklare erbjuder Aktieinvest inte handel i certifikat, futures m.m. 

Ingen rabatt på fonderna – Vid köp av fonder hos Aktieinvest betalas ordinarie fondavgift. Sker investering i fonder hos Avanza återbetalas fondavgiften upp till att personen har 50 000 kr på kontot. Ett ytterligare alternativ är att välja SAVR som har 20 – 50 % lägre fondavgift på ett flertal fonder. 

Mindre inspiration – I jämförelse med Nordnet och Avanza finns mindre inspiration, aktielistor och filtreringsfunktioner. Det är tydligt att de primärt fokuserar på de olika tjänsterna så som boxar och portföljer med färdigt utbud. 

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.