Börja med CFD-handel – guide för nybörjare

CFD är ett populärt investeringsalternativ – främst utifrån det mycket breda utbudet av tillgångar som handel kan ske i. Investera i allt från utländska aktier och index till råvaror och kryptovalutor. 

Börja med CFD-handel med hjälp av vår guide. I guiden ges svar på följande frågor

 • Vad är CFD?
 • Hur fungerar CFD-handel?
 • Varför börja med CFD-handel?

Vad är CFD:s och hur fungerar de?

CFD står för ”Contract for difference” och används för investering i allt från aktier, råvaror, kryptovalutor och valutor till aktiefonder. Istället för att äga den reella tillgången (aktier, guld, olja) så ägs ett kontrakt vars värde följer/trackar tillgångens värdeutveckling. 

I bilden nedan visas att en CFD-position har öppnats med guld som underliggande tillgång. Ursprungligt investerat belopp var 9840 USD. Guldpriset har ökat med 0,94 % vilket gör att positionen ökat med 0,94 % i värde. Skulle den stängas skulle en vinst tas hem på 92,66 USD.

CFD i guld

Hävstång & säkerhetskrav

CFD kan nästan alltid handlas med eller utan hävstång. Att använda hävstång är ett sätt att öka sin exponering mot en marknad utan att behöva ha mer kapital. Om du väljer x5 i hävstång kommer värdet gå upp/ner 5 gånger mer än värdet på tillgången, exempelvis priset på en aktie, fond eller olja. 

Säkerhetskrav

När man tar en position via CFD:s behöver man inte betala något. Istället kräver CFD-mäklaren att du skall ha tillräckligt med pengar på ditt CFD-konto för att kunna öppna positionen. Den summa pengar som CFD-mäklaren kräver att att du har på kontot kallas för säkerhetskrav.

Om du exempelvis vill öppna en köpposition på 10 000 kr i guld så kräver din CFD-mäklare att du har minst 1 000 kr på ditt konto som ett säkerhetskrav. Om guldet går åt det håll du önskar kommer din vinst stiga i takt med att positionen ökar i värde. Om guldet istället går ner kommer en förlust uppstå i takt med att positionen blir värd mindre. Förlusten räknas bort från saldot på ditt konto.

Om saldot på ditt konto understiger säkerhetskravet kommer du att få varningar om att du överskrider säkerhetskravet och behöver sätta in mer pengar eller sälja av delar av eller hela positionen. Se därför till att alltid ha tillräckligt med pengar på kontot så att du har marginaler för om positionen inte går åt det håll du önskar direkt.

Så styr du hävstången vid CFD-handel

När du läst vad vi skriver ovan förstår du säkert att du kan styra själv vilken hävstång du vill handla med genom att anpassa dina positioners storlek till hur mycket pengar du har på ditt konto.

Exempel:
Du skall ta guld-positionen vi nämner ovan på 10 000 kr och säkerhetskravet är 1 000 kr. Hävstången blir då 10x (10 000 / 1 000 = 10). Om du istället har 2 000 kr på kontot minskar hävstången till 5x (10 000 / 2 000 = 5). Går du ännu längre och har 10 000 kr på kontor kommer din position att vara helt utan hävstång.

För nybörjare som vill börja med CFD-handel rekommenderar vi Etoro.com/sv. Deras plattform & app är väldigt enkla att använda och Etoro hamnar i topp i nästan alla jämförelser av CFD-mäklare.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Köp eller säljposition

Via CFD:s kan du alltid välja mellan att ta en köp- eller säljposition.

 • Köpposition – Satsa på uppgång. Går exempelvis guld upp 1 % kommer din position att gå upp i värde 1 %. 
 • Säljposition – Satsa på nedgång. Går exempelvis guld ned 2 % kommer din position att stiga med 2 % i värde. 

Det är alltså alltid möjligt att investera och tjäna pengar på att en tillgång antingen kommer att gå upp eller ner i pris.

Olika tillgångar

CFD är ett kontrakt som följer värdeutvecklingen på en underliggande tillgång. Om du handlar CFD med AstraZeneca som underliggande tillgång kommer värdet på din CFD att följa procentuell utveckling av denna aktie. 

En stor fördel är att handel på detta sätt kan ske i en mängd tillgångar som inte nås via svenska börsen. Bland annat kan CFD-handel ske med följande underliggande tillgångar:

 • Index
 • Råvaror
 • Kryptovalutor
 • Svenska och utländska aktier 
 • Utländska Fonder
 • Valutor
Aktier via CFD:s
(Exempel på utländska aktier som kan handlas via CFD:s hos Etoro)

Man kan förlora mer än 100 % i teorin

Om en investering sker med x10 i hävstång och tillgången går ner 12 % innebär det en förlust på 120 %. Med andra ord kan CFD innebära en förlust på över 100 % av primärt investerat kapital. Saldot kommer i detta fall att minska på kontot för att täcka den ökande förlusten. De stora CFD-mäklarna, exempelvis IG och Etoro, har inbyggda spärrar som gör att din position stängs automatiskt innan du hinner gå back mer än du har på kontot. Så i praktiken förlorar du aldrig mer än du har på ditt CFD-konto.

Det finns dock flera sätt att begränsa denna förlust, exempelvis med Stop Loss (se längre ner i guiden).

Automatisk stängning

CFD har en inbyggd funktion som innebär att positionen stängs om förlusten närmar sig att bli större än saldot på kontot. Detta för att en kontoinnehavare aldrig ska bli skyldig pengar. Först skickas en varning ut som påtalar att mer pengar behöver sättas in på kontot och om detta inte sker kan positionen automatiskt stängas. Ett alternativ till att sätta in mer pengar är att stänga en liten del av positionen så att man hamnar på rätt sida av säkerhetskravet.

Börja med CFD-handel – steg för steg guide

Det finns ett flertal mäklare som erbjuder handel i CFD:s. En av de största är Etoro vilka har över 20 miljoner användare. Det är en reglerad mäklare med tillsyn från finansiella myndigheter. 

För de som vill börja med CFD-handel rekommenderar vi Etoro för deras stora utbud och plattform som är väldigt användarvänlig och enkel för nybörjare. Av den anledning kommer även denna guide utgå från hur handel sker på den plattformen. 

1. Öppna konto

Börja med att öppna ett gratis konto på Etoro.com/sv. Det räcker med användarnamn och mail vid registrering varpå du får tillgång till mäklarens virtuella läge – dvs där investering kan ske med låtsaspengar. Därefter kan kontot verifieras genom att bild på pass / körkort laddas upp. Då kan pengar sättas in och handel ske med eget kapital. Bild på legitimation krävs eftersom de erbjuder finansiella tjänster. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

2. Sätt in pengar

Börja med att verifiera ditt konto och när det är godkänt kan pengar sättas in. Insättning till Etoro kan ske med PayPal, Banköverföring, Direktöverföring och kort. 

3. Välj tillgång

Etoro har ett mycket stort utbud av tillgångar att investera i – vilka hittas via menyvalet ”Upptäck”. Om du redan vet vad du vill investera i (exempelvis Olja) kan sökfunktionen användas högst upp. Annars kan undermenyn användas (se bild nedan) för att se tillgångar inom olika kategorier. 

Välj tillgång för cfd:s etoro

De olika investeringstillgångarna presenteras i rutor där aktuell sälj- och köpkurs presenteras samt dagens utveckling. Nedan visas ett exempel från sidan med råvaror med guld, olja och vete. 

Guld, olja och vete CFD Etoro

Klicka på ”KÖP” på den tillgång du vill investera i. Då kommer investeringsvyn att öppnas. Se nästa rubrik. 

4. Öppna position

I detta exempel önskas en position tas i kryptovalutan UNI. Här förklaras de olika begrepp som syns i handelsvyn. 

Investera i CFD:s (UNI) hos Etoro
 • Köp/Sälj – Högst upp väljs om det ska vara en köp- eller säljposition. Vid köpposition kommer värdet gå upp/ner lika mycket som UNI. Vid säljpositionen kommer värdeutvecklingen vara inverterad mot UNI, dvs om kryptovalutan går ner 1% kommer din position gå upp 1%. 
 • Belopp – Välj hur stort belopp du vill exponera mot denna tillgång. 
 • Hävstång – Hävstångsnivåer erbjuds på olika nivåer beroende på underliggande tillgång. I detta fall väljs X2 vilket innebär att din positions värde kommer dubbleras utifrån värdeförändring på UNI. 
 • Stop Loss (Valfri) – Stänger positionen vid förvald förlust. I detta fall 50 USD. Stop Loss hos Etoro är inte garanterad, det är alltså inte helt säkert att positionen stängs trots att man satt in en Stop Loss. Handel med hävstång innebär hög risk.
 • Take Profit (Valfri) – Stänger positionen vid förvald vinst. I detta fall 1 000 USD. Take profit hos Etoro är inte garanterad, det är alltså inte helt säkert att positionen stängs trots att man satt in en take profit. Handel med hävstång innebär hög risk.
 • Öppna affär – Öppnar positionen, dvs handel sker. 

5. Stäng position – Ta vinst/förlust

Klicka på ”Portfölj” för att se alla dina positioner. Klicka på de tre punkterna till höger om en position och välj ”Stäng” för att stänga den. Därmed tar du den förlust/vinst som positionen har. 

I portföljen nedan finns en position i guld. Skulle den stängas skulle en vinst på 44,73 USD tas hem och saldot på kontot öka.  

GULD cfd hos Etoro - min portfölj

Vad kostar CFD-handel?

Etoro har inget courtage vid CFD-handel. Istället finns en spread (skillnad) mellan köp- och säljkursen. Det är på denna spread som Etoro tjänar pengar. Exempelvis visar bilden nedan att köpkursen för olja är 90,63 och säljkursen 90,57.  

Spread i olja CFD

Vid Köppositioner tillkommer även nattavgift. En avgift som är ett par procent per år men som dras per natt. 

Varför börja med CFD-handel? – fördelar

 • Möjligheten att satsa både på uppgång och nedgång

Den största fördelen med CFD:s är att det är så enkelt att ”gå kort”, dvs satsa på att den underliggande tillgången skall gå ner i pris. Man trycker helt enkelt bara på sälj istället för köp så har man tagit en säljposition och man tjänar pengar på att priset går ner.

 • Större utbud

En av de största fördelarna med CFD-handel är det mycket stora utbudet. Det är exempelvis möjligt att investera i aktier från stora delar av världen. Det kan jämföras mot svenska aktiemäklare där handel primärt sker i nordiska eller amerikanska aktier. Via CFD kan en mer internationell prägel skapas i portföljen. 

Dessutom erbjuds generellt fler olika tillgångar att investera i. Hos Etoro kan handel ske i aktier, kryptotillgångar, index, börshandlade fonder, råvaror och valutor. 

 • Hävstång

De allra flesta investeringar kan ske med eller utan hävstång och man kan välja själv vilken hävstång man skall ha. Med hävstång ökas risken betydligt men även möjligheten till hög avkastning. 

 • Nishade fonder/portföljer

Vill du investera i bolag som är aktiva inom ”förarlösa fordon” – eller en portfölj av olika kryptovalutor? Hos Etoro kan investeringar ske i portföljer sammansatta utifrån olika teman. Ett enkelt sätt att exponera sitt kapital mot enskilda trender i samhället. 

OBS – Hos Etoro kan du handla CFD:s men du kan även investera direkt i de underliggande tillgångarna om du hellre vill det. Du kan alltså handla aktier, kryptovalutor osv som vanligt om du inte vill handla de via CFD:s.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vanliga frågor och svar

Hur deklareras CFD-handel?

CFD-handel deklareras på samma sätt som aktier inom en aktiedepå. På kontot hos Etoro går det att se varje position som öppnats/stängts samt uträknad vinst på handeln. För över dessa siffror till K4-blanketten på deklarationen. 

Vad är skillnaden mellan CFD-kontrakt och CFD?

Det korrekta namnet är CFD vilket står för ”Contract for difference”. Ordet CFD-kontrakt används ibland för att poängtera att det handlar om kontrakt. 

Vad är säkerhetskrav?

Säkerhetskrav är hur stort belopp som måste finnas på kontot för att en position ska kunna öppnas samt för att den ska bibehållas öppen. Finns det för lite pengar på kontot kan CFD-mäklaren automatiskt stänga positionen. Detta för att du aldrig ska kunna bli skyldig mer pengar än vad du satt in på kontot. 

Finns det svenska CFD-mäklare?

Nej, det finns inte någon svenskregistrerad CFD-mäklare. Däremot finns det flera som primärt vänder sig till kunder i Europa. Välj enbart registrerade och licenserade mäklare som har gott rykte! Vi rekommenderar Etoro och även IG-markets för den lite mer rutinerade.

Disclaimer:
eToro är en plattform för olika tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

CFD:er är komplexa instrument och handel innebär en hög risk att förlora pengar snabbt pga hävstång. {etoroCFDrisk} % av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos Etoro. Du borde fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken med förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 kompletta
år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut.

Copy Trading innebär inte investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner.
Ditt kapital är i fara.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner använda allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.
Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.