Vad är omsättning?

Omsättning (även kallat intäkter eller försäljning) är bolagets totala inkomster för sålda varor och utförda tjänster under en specifik tidsperiod (vanligtvis ett år eller kvartal).

Det är väldigt vanligt (och viktigt) att man tittar på bolagets omsättning när man gör en analys och värdering. En ökning av försäljningen från t.ex. ett år till ett annat (eller kvartal för den delen) kallas för tillväxt och är något som många investerare vill se hos ett bra bolag.

Men det räcker inte enbart med att se förändringen i omsättningen, utan det är bra om man även har koll på vad som har påverkat dess utveckling. Har intäkterna ökat eller minskat på grund av förändringar i volym eller pris? Eller är det kanske en kombination av båda?

Det händer att man även nämner nettoomsättning i detta sammanhang. Nettoomsättning innebär kort sagt att man exkluderar rabatter, moms (mervärdesskatt), samt andra typer av skatter som är direkt knuta till försäljningen (punktskatter). Vanligtvis är det just nettoomsättning man syftar på när man pratar om omsättning.

Ett slags mått på effektivitet är att kolla försäljningen per anställd (dividera omsättning med antalet anställda). Detta mått används dock inte speciellt ofta vid analyser, men kan trots det ändå vara intressant att kolla på.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 77 % av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Inte samma sak som vinst

Omsättning är inte detsamma som vinst (resultat). Bolagets resultat beräknas genom att ta intäkter minus kostnader, och därmed är omsättning enbart en del i beräkningen av vinsten. Intäkterna säger alltså ingenting om hur lönsamt bolaget är, utan för det kan man använda andra nyckeltal som visar detta.

Det är dock viktigt att man har god koll på bolagets omsättning och vilka faktorer som påverkar dess utveckling (såväl positivt som negativt). Omsättningen är ju det som så småningom förhoppningvis blir till vinst. Efter att alla kostnader har belastat företaget.

Omsättning på engelska

Revenue / gross sales / turnover

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.