Låna pengar för att köpa aktier

Vill du låna pengar till aktier finns det ett par saker du bör veta innan du gör det.

Vi rekommenderar verkligen inte vem som helst att låna pengar till aktier, utan det är snarare så att majoriteten av alla investerare bör undvika det eftersom det innebär en ökad risk. Det krävs en god kunskap, bra strategi, sunt förnuft, och hyggliga säkerhetsmarginaler om du ens ska överväga att ta ett lån för att köpa aktier.

Är det så att du trots allt vill låna pengar så att du kan handla aktier, då bör du tänka igenom varför du ska låna, hur du ska låna, och när du ska låna. Investeringar och lån innebär risker – se till att läsa under rubriken ”4. Låna till ränta” innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Där tipsar vi bland annat om att privatlån kan lämpa sig som finansiering av investeringar samt att du kan läsa mer om att jämför privatlån hos Lånea

Vad är fördelarna med att låna pengar till aktier?

Den stora fördelen med att låna pengar för att köpa aktier är att du kan få en högre avkastning än om du enbart skulle ha använt dina egna pengar.

En annan fördel är att du enkelt kan utnyttja bra köptillfällen även om du inte har tillräckligt med kapital för att köpa.

Vad är nackdelarna med att låna pengar till aktier?

Den stora nackdelen med att använda lånade pengar för att handla med aktier är att du kan förlora mer än vad du skulle ha gjort än om du enbart använt dina egna pengar.

Du drar på dig en skuld som så småningom ska betalas till den du lånade pengarna av, samt att du betalar ränta på de pengar du lånar (vilket ju är en kostnad) så se till att räntekostnaden inte blir alltför hög.

Våra 7 råd när det kommer till att låna pengar för att köpa aktier

Här kommer 7 råd som vi anser att det är viktigt att du har med dig.

1. Är du nybörjare bör du inte låna pengar till aktier

Det finns otroligt mycket att lära sig när det gäller aktier, och vi rekommenderar därför dig inte att låna pengar till aktier om du är nybörjare inom området aktier och investeringar.

Är du nybörjare bör du lägga ditt fokus på att bygga upp en bred kunskap kring aktier, fonder, samt ekonomi och finans i allmänhet. Det är viktigt att ha en grundläggande förståelse kring hur allting fungerar och hur värdet på finansiella tillgångar påverkas av olika faktorer. Det är även viktigt att du klarar av att hantera den mentala och psykologiska delen väl för att lyckas som investerare, och speciellt om du väljer att belåna din aktieportfölj.

Du bör dessutom se till att du har en stabil grund att stå på ekonomiskt, dvs att du har en buffert som gör att du klarar dig som något oväntat skulle hända samt att du inte köper och säljer aktier för mer pengar än vad du egentligen har råd att förlora.

Vi har flertalet bra artiklar för dig som är nybörjare på aktier, och vi rekommenderar att du kollar in vår utbildningsdel där vi har samlat alla våra artiklar som vi tror kommer hjälpa dig att bli en bättre investerare.

2. Låna aldrig mer pengar än vad du kan betala tillbaka

Det låter kanske självklart, men det är oerhört viktigt att tänka på.

Det är inte omöjligt att din aktieportfölj kan sjunka 50 procent eller mer under en riktigt ordentlig börskrasch, och därför bör du ta höjd för detta redan innan det har hänt.

Säg exempelvis att du lånar 30 procent av din portfölj och köper mer aktier, men sedan sjunker börsen med just 50 procent, då ökar din belåning till 60 procent av aktieportföljen – och då är situationen helt annorlunda.

Har du använt dina aktier som säkerhet för lånet (ett s.k. värdepapperslån, som t.ex. Avanza.se och Nordnet.se erbjuder) så kan du bli tvingad att sälja dina aktier om din aktier faller i värde och belåningen blir alldeles för hög. Den typen av situationer vill du verkligen inte hamna i eftersom det sannolikt innebär att du kommer förlora mycket pengar då du blir tvingad att sälja på en (sannolikt) dålig tidpunkt när aktierna sjunkit mycket i värde. Tänk därför på vad som händer vid en eventuell börskrasch.

Att tvingas sälja sina aktier på grund av överbelåning kallas för ”margin call”.

🔗 Läs vår artikel som förklarar vad ett ”margin call” är och hur det fungerar

3. Låna vid rätt tillfälle

Det finns både bra och dåliga tillfällen att låna pengar till aktier, och man bör tänka på att det faktiskt finns risker med aktier (och inte enbart möjligheter).

När aktiemarknaden slår nya rekord och är på sina högsta nivåer någonsin bör man nog tänka till någon gång extra innan man väljer att köpa aktier för lånade pengar – anledningen är att risken är relativt hög då och förr eller senare kommer börsen att gå ner och då blir det inte roligt om du lånat pengar för att köpa aktier.

Vi kan som en generell tumregel säga att det är dåligt att låna pengar för att köpa aktier när vi är mitt uppe i en stark högkonjunktur då allt går på högvarv, eftersom det så småningom kommer att komma sämre tider i ekonomin, vilket då påverkar aktiemarknaden.

Vi kan även säga, rent generellt, att det kan vara en bra idé att köpa aktier för lånade pengar när börsen har kraschat eller gått ner väldigt mycket eftersom den fortsatta fallhöjden är mindre och risken bör i teorin vara lägre på.

Allt går i cykler, i såväl ekonomin (hög- och lågkonjunktur) som på aktiemarknaden, och därför gäller det att vara smart när man väljer att långa pengar till aktieköp så att man inte gör det vid en tidpunkt då risken är stor att aktierna kommer tappa mycket i värde (t.ex. när vi går från en högkonjunktur mot en lågkonjunktur).

4. Låna till rätt ränta

När du lånar pengar för att investera är det väldigt viktigt att ta hänsyn till hur mycket du för betalar i ränta för lånet. Du bör därför aldrig (vi upprepar: aldrig) låna pengar till aktier genom att låneinstitut med skyhög ränta, t.ex. sms-lån (vilket för övrigt är dåligt på många andra sätt). Det är verkligen inte en smart väg att gå.

Vi rekommenderar därför istället att du tar ett privatlån eller lånar pengar genom att använda dina värdepapper som säkerhet. Nätmäklarna Avanza.se och Nordnet.se är de två främsta när det gäller aktiehandel i Sverige, och de har även relativt bra villkor när det gäller att låna pengar med sina värdepapper som säkerhet så därför uppmanar vi dig att ta en titt hos dem för att se vilken ränta och vilka villkor du kan få.

Privatlån är ett bra alternativ eftersom det går att få en bra ränta på lånet och att du inte riskerar tvångsförsäljning av dina värdepapper om de sjunker i värde. Eftersom dina värdepapper inte ligger som säkerhet för lånet kan du inte bli ”överbelånad” och bli tvingad att sälja.

Det är även möjligt att utöka bostadslånet för att köpa aktier, men precis som i alla andra fall ska man vara försiktig och väldigt påläst. En förutsättning för att du ens ska överväga detta alternativ bör belåningsgraden på din bostad vara låg (gärna 40 procent och nedåt) så att du har en god säkerhetsmarginal.

Jämför räntor på bolån och privatlån
På Compricer kan du jämföra räntor på bolån och privatlån hos upp till 40 st olika banker och långivare med en enda ansökan. Det är helt gratis och man förbinder sig inte till något när man använder Compricers jämförelsetjänst.

Ta hänsyn till dessa två faktorer innan du läser vidare kring att låna till investeringar och aktier 

  • Att investera i aktier innebär risk. Att ta lån innebär risk. Det är ditt ansvar om du tar ett privatlån som du riskerar att inte kunna betala tillbaka för att du har spekulerat fel i investeringar. Långivaren kommer fortfarande kräva tillbaka sina pengar med ränta och eventuella andra avgifter enligt lånets villkor. 
  • För att minska risken med trassliga villkor på privatlån är det viktigt att du använder en trovärdig och etablerad jämförelsesajt. Ju bättre och säker jämförelsesajt desto större chans att du hittar rätt lån för dina investeringar. Utöver att läsa här på Aktiewiki.se kan du använda andra bra jämförelsesajter, exempelvis Lånea. Välj sedan den långivare som ger dig bäst erbjudande. 

5. Sätt upp dina egna regler och se till att följ dem

Vi rekommenderar verkligen att du sätter upp ett par regler som du ska följa om du väljer att köpa aktier för lånade pengar. Detta eftersom det ger dig bättre förutsättningar att inte misslyckas totalt.

Men det räcker inte att sätta upp dem, du måste naturligtvis även se till att följa dem!

Några förslag på regler:

  • Belåna max 10 procent av aktieportföljens värde
  • Inte blanka / gå kort
  • Inte använda några derivat
  • Följa upp belåningen kontinuerligt och noggrant

6. Läs på ordentligt innan du lånar

Du bör vara väldigt påläst om den eller de aktier du tänker köpa för lånade pengar.

Vi vill även uppmana dig att undvika s.k. förhoppningsbolag (oftast bolag som går kraftigt med förlust och har en aktiekurs som rör sig väldigt mycket). De är generellt sett inte någon bra investering – och ännu mindre bra om du lånar pengar för att köpa dem.

Är det så att du lånar pengar för att köpa aktier bör du köpa aktier och bolag som är någorlunda stabila sett till faktorer så som omsättning, resultat, kassaflöde, och så vidare. Detta är generellt större bolag, men bara för att ett bolag är stort behöver det inte vara bra. Gör därför en grundlig analys innan du köper ett bolag (det gäller även om du inte köper för lånade pengar).

Se till att du är väldigt noggrann och selektiv med vad du köper för lånade pengar. Du vill inte råka ut för att bolaget du köpt genom belåning går i konkurs. Skulle det hända står du där med ett stort lån som du tvingas amortera utan att egentligen få någonting för det.

7. Du bör veta hur lång tid tar det att betala tillbaka lånet

En bra idé innan du väljer att låna pengar för att köpa aktier kan vara att du räknar ut hur lång tid det skulle ta för dig att betala tillbaka lånet med ditt månadssparande.

Vi kan som exempel anta att du har ett månadssparande på 5 000 kronor per månad och att du har lånat 50 000 kronor för att köpa aktier. Det skulle då ta dig 10 månader att betala tillbaka lånet om du skulle vilja göra det med ditt månadssparande.

Detta kan vara bra att ha en uppfattning om ifall att investeringen inte skulle gå som du tänkt och att du sedan blir stående med en investering som förlorat stora delar av sitt värde samtidigt som du har kvar lånet – och genom att innan veta hur lång tid det skulle ta att betala tillbaka så kan du göra en bedömning om det är värt att lägga så lång tid och den mängden månadssparande på att betala lånet.

Sammanfattning och disclaimer

Vi hoppas att du nu har fått en bättre förståelse kring detta ämne. Kom ihåg att inte stressa fram ett beslut när det gäller att låna pengar för att köpa aktier. Det blir aldrig bra.

Detta är något du kan börja överväga efter att du har hållit på med aktier ett tag. Du behöver ha en bred och bra grundläggande kunskap samt lärt dig om riskhantering. Men även hur man hanterar den mentala biten inom investeringar är viktigt.

Fördelar med belåning

  • Du kan få en högre avkastning
  • Du kan utnyttja bra köptillfällen bättre

Nackdelar med belåning

  • Du kan förlora mer pengar
  • Du drar på dig en skuld som ska betalas tillbaka

Våra 7 råd

  1. Är du nybörjare bör du inte långa pengar till aktier
  2. Låna aldrig mer än vad du kan betala tillbaka
  3. Låna vid rätt tillfälle
  4. Låna till rätt ränta
  5. Sätt upp dina egna regler och se till att följ dem
  6. Läs på ordentligt innan du lånar
  7. Du bör veta hur lång tid det tar att betala tillbaka lånet

Vi vill även säga att inget i den här artikeln ska ses som finansiell rådgivning eller uppmaning att ta vissa beslut. Alla investeringar sker på egen risk, och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.

Jämför räntor på bolån och privatlån
På Compricer kan du jämföra räntor på bolån och privatlån hos upp till 40 st olika banker och långivare med en enda ansökan. Det är helt gratis och man förbinder sig inte till något när man använder Compricers jämförelsetjänst.

Lästips:
Stor guide: aktier för nybörjare

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.