Vad är teknisk analys?

Teknisk analys (förkortat TA) kallas den analysmetod där du tittar på aktiekursen och hur den har utvecklats historiskt. Du använder kort sagt historiska rörelser för att försöka förutspå framtiden.

Analysmetoden används främst på kort sikt, men den fungerar även mycket bra att använda på längre tidshorisonter för att hitta långsiktiga trender.

Grundprincipen inom TA är att marknaden följer vissa mönster och trender – vilket gör det möjligt att förutspå hur marknaden kommer gå imorgon baserat på hur den gick igår och tidigare dagar.

Den här analysmetoden bygger alltså på att du försöker hitta återkommande mönster och indikatorer, och utifrån dessa ta beslut om du ska köpa eller sälja när dessa mönster väl upprepar sig.

Teknisk analys är därmed raka motsatsen till fundamental analys, eftersom du inte kollar någonting alls på bolaget och dess verksamhet. Vill du lära dig mer om aktier kan du kolla in vår stora aktieguide som lär dig allt du behöver veta för att komma igång.

Teknisk analys – Indikationer

Inom teknisk analys finns det massivs med olika indikationer som används i analysarbetet.

Dessa kan likställas med nyckeltal inom fundamental analys. De hjälper dig kort sagt att analysera aktiekursen och dess historiska rörelser, och kan på så vis hjälpa dig att hitta bra lägen att köpa och/eller sälja.

Vilka indikationer man väljer att använda sig av är upp till var och en. Men det är rekommenderat att man använder en kombination av flera olika för att få ett så bra underlag som möjligt.

Har du ett bra underlag för din analys är det större sannolikhet att du får rätt i dina antaganden.

Tekniska indikatorer

Hur blir man bra på TA?

Det korta och enkla svaret är att man måste öva och testa sig fram en hel del.

Precis som med allt annat krävs det att man tränar på det man vill bli bra på, och i TA så handlar det mycket om att man studerar marknaderna och olika värdepapper för att se hur de utvecklas.

En annan viktig aspekt för att bli bra på TA är att man lär sig hur man använder tekniska indikatorer på bästa sätt.

Kombinera teknisk analys med fundamental analys

En strategi som många använder sig av är att kombinera både teknisk analys och fundamental analys när de investerar.

Först hittar de bra bolag att investera i genom att göra fundamentala analyser.

Och sedan använder de teknisk analys för att bestämma när de ska köpa eller sälja aktien.

Böcker om teknisk analys

Det är relativt svårt att bli en riktigt bra teknisk analytiker utan att läsa mycket böcker.

Teknisk analys handlar om att lära sig tyda och försåt olika mönster och rörelser i aktiekurserna, och det kan man göra genom att lära sig av de som har en god förståelse och skrivit en bok om ämnet.

Vi rekommenderar att du kollar in böckerna nedan, och vill du ha ännu fler tips kan du kolla in vår boklista som innehåller många andra läsvärda böcker.