Nordnet omdöme – Är Nordnet bra? 

Nordnet omdöme och recension

Nordnet erbjuder handel i ett mycket stort antal tillgångar inom ISK, kapitalförsäkring eller aktiedepå. Bland annat kan investeringar ske i aktier, fonder, råvaror, valutor och kryptovalutor. 

Den största skillnaden, mot exempelvis Avanza, är att Nordnet har Shareville. Det är en webbportal där intresserade av investeringar kan diskutera, kommentera och jämföra sina investeringsportföljer i realtid. 

Totalbetyg: 5 av 5

Populär
img_not_found
5.0 out of 5.0 stars

  • Stort utbud av aktier & fonder
  • 0 kr i courtage upp till 50 000 kr
  • Näst mest använd i Sverige
  • Shareville – social plattform

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK & KF

Ja

Minsta insättning

1 kr

Nordnet passar dig som…

Nordnet passar dig som vill investera i allt från aktier och fonder till ETF:er och certifikat. Utbudet är mycket brett och kan till viss del liknas med Avanza. Inom alternativa tillgångar har Nordnet däremot ett större utbud. Det går därmed att använda Nordnet som mäklare för de flesta privatekonomiska investeringarna. 

Nordnet passar även för dig som uppskattar social interaktion med andra privatinvesterare. Detta genom att använda deras webbportal Shareville, vilken beskrivs tydligare nedan. 

”Nordnet är en helhetsmäklare med mycket brett utbud”

(De vanligaste frågorna för att komma igång)

Öppna konto och börja investera

Gå till Nordnet.se och klicka på ”Bli Kund” högst upp till höger. Fyll i personnummer och gå vidare genom att ange information om din privata ekonomi. I ansökan är ISK redan förkryssad vilket alltså innebär att ett sådant konto automatiskt öppnas. Det går även att öppna ytterligare konton i efterhand. Signering sker till sist med BankID. 

nordnet skapa konto

Sätt sedan in pengar via Swish, Direktbanköverföring eller via Bankkonto. De två första alternativen innebär att pengarna är på kontot inom en minut. 

”Lika enkelt att handla via hemsidan som i appen”

(Vilket konto passar bäst för dig?)

Utbud av handelsalternativ

En av de största styrkorna med Nordnet är deras breda utbud. Detta både gällande olika värdepapper samt tillgångar som går att investera i. I utbudet finns exempelvis:

 • Aktier – Stort utbud av aktier från Norden, USA, Kanada och Storbritannien. 
 • Sparkonto – Högre ränta går däremot att få hos nischbanker.
 • Fonder – Allt från indexfonder till hedgefonder. 
 • Fondrobot” – Det enkla sättet att spara i fonder. 
 • Certifikat – Investera i allt från råvaror och valutor till kryptovalutor.  
 • Unlimited Turbos – Handla tillgångar med mycket hög hävstång. 
 • Belåning – Möjlighet att belåna portföljen. 
 • ETF:er – Många ETF:er med internationell prägel. 
 • Trackers – Värdepapper som följer en underliggande tillgång 1:1.
Olika aktiemarknader som går att handla hos nordnet

Shareville – Nordnets största fördel

Shareville är ”Nordens största sociala handelsplats”. På webbplatsen går det att diskutera och få inspiration till investeringar samt följa andra användare och därmed se deras portföljinnehav. 

Att skapa ett konto hos Shareville är gratis och därefter kan du koppla ditt konto hos Nordnet till Shareville. Därefter kommer din portfölj att visas utifrån procentuell fördelning. Ingen kan alltså se antalet aktier eller totalt värde på den. Däremot kan andra användare se hur många procent ett aktieinnehav är av hela din portfölj. 

(Lär dig kopiera vinnande investeringsstrategier)

Nedan visas exempel på hur medlemmarnas portföljer presenteras. Detta med procentuellt innehav, rating, utveckling och historik. Ofta skriver även medlemmarna kommentarer till varför handel sker och hur de resonerat. Önskas en portfölj ”kopieras” är det mycket enkelt. Det finns nämligen en köpknapp vid varje innehav som länkas till Nordnets handelssida. 

Exempel från shareville nordnet

Skatt och deklaration

Hos Nordnet kan Aktie- och fondkonto, ISK och Kapitalförsäkring öppnas. Dessa har olika regler kring skatt och deklaration. 

 • Aktie- och fondkonto – Alla handel med fonder rapporteras automatiskt till Skatteverket. Handel med aktier och andra tillgångar behöver deklareras manuellt. Det finns däremot smidiga funktioner som gör att K4-blanketten snabbt kan sammanställas. 
 • ISK & Kapitalförsäkring – Deklaration behöver aldrig ske av tillgångar som handlas inom ISK. Dessutom är det oftast skattemässigt fördelaktigt att handla inom ISK eller kapitalförsäkring i jämförelse mot Aktie- och fondkonto. 
 • Sparkonto – Ränteintäkter från sparkonton rapporteras automatiskt in till Skatteverket.

ISK är Sveriges vanligaste konto för investeringar

Betyg: 5 av 5

Priser och avgifter

Hos Nordnet finns fyra olika courtageklasser att välja mellan. För de som handlar för maximalt 15 600 kr per order passar ”Mini” bäst. I denna courtageklass betalas 0,25 % i handel med nordiska aktier samt som lägst 1 krona. Vid handel i aktier utanför Norden gäller 0,25 % och som lägst 9 kr. 

De tre övriga courtageklasserna är Liten, Mellan och Fast. Vilken nivå som bör väljas beror på storleken på handelsposterna. Generellt är det alltså mycket billigt att handla aktier hos Nordnet. Vid handel med exempelvis certifikat och warranter är kostnaden 0,25 % och minst 19 kr. 

”Både Nordnet och Avanza erbjuder courtagefri handel upp till en viss nivå på depåns värde”

Betyg: 5 av 5

Svaghet i priser

Med aktiehandel från 1 kr per handelstillfälle är Nordnet mycket konkurrenskraftigt. Vid två tillfällen finns det däremot en fördel att välja en annan mäklare. 

Vid fondhandel betalas inget courtage utan istället en procentuell förvaltningsavgift. Vid långsiktigt fondsparande bör förvaltningsavgiften jämföras hos olika mäklare. Exempelvis erbjuds ofta lägre förvaltningsavgift hos SAVR – vilka specialiserat sig på låga fondavgifter. 

Vid certifikathandel betalas 19 kr per köp eller försäljning. Det blir en stor procentuell kostnad vid handel på mindre belopp. I vissa fall kan CFD-mäklare vara bättre då dessa inte tar ut något fast courtage och istället tjänar pengar på tillgångens spread. 

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar

Gratis aktiehandel för konton med max 50 000 kr på & lågt courtage

Nya kunder kan handla courtagefritt. Detta förutsatt att personenen maximalt har haft 50 000 kronor hos Nordnet och genomför maximalt 500 affärer per år. För småsparare är det extra viktigt att handla till lågt courtage. Hos Nordnet sker handel med aktier för ner till 1 krona per handelstillfälle. 

Alla investeringar på samma ställe

Hos Nordnet går det att handla i allt från råvaror till aktier. Detta i flera olika kontoalternativ. Många använder därmed mäklaren som sin primära investeringsplattform. 

Shareville

Det som gör Nordnet unikt är den sociala plattformen Shareville. Chatta, diskutera och interagera med andra investerare. Följ deras portföljer och läs kommentarer kring varför de köpt eller sålt en specifik aktie. Ett mycket givande sätt att lära sig mer om investeringar. 

Valuta & kryptovaluta

Det är få mäklare som erbjuder valutahandel i Sverige. Detta erbjuds däremot hos Nordnet där det exempelvis går att ta positioner i valutaparen EUR/USD, EUR/SEK och USD/SEK.  

Även gällande utbudet av certifikat mot kryptovalutor har Nordnet ett betydligt större utbud än övriga svenska mäklare. 

Nackdelar

Går ej att månadsspara i aktier

Likt de flesta mäklare erbjuds enbart månadssparande i fonder. Det går alltså inte att ha ett automatiskt månadssparande i aktier. Denna tjänst hittas istället hos Sigmastocks.se

Begränsat valutautbud

Även om Nordnet har valutahandel är utbudet relativt smalt. De som vill ha ett större utbud av valutapar att välja på kan istället välja en CFD-mäklare så som Etoro eller IG. 

Enbart sparande och lån

För en del är det viktigt att ha hela ekonomin på samma ställe. De har allt från konton och lån till sparande hos en enda bank. Det är inte möjligt med Nordnet då de primärt har fokus på investeringar. De erbjuder exempelvis inte lönekonton, fakturabetalning, privatlån osv. 

Inte för kortsiktig trading via certifikat

Med courtage på 19 kronor på exempelvis certifikat kan Nordnet bli ett dyrt alternativ vid kortsiktig trading i alternativa tillgångar. Att köpa/sälja ett certifikat i guld för 400 kronor innebär att nästan 10 % försvinner i avgift. Vid trading på låga belopp bör CFD vara ett bättre alternativ. 

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.