Vad är ränta på ränta?

Vi vill alla att våra pengar ska växa och bli fler, och det är därför viktigt att känna till vad ränta på ränta är och hur det påverkar vårt sparande, speciellt på lång sikt.

Ränta på ränta betyder att du får ränta (avkastning) på det kapital som du har investerat, och på den ränta eller avkastning om du har fått tidigare. Detta gör att ditt kapital växer exponentiellt.

Detta är en av de mest kraftfulla krafterna som finns därute. Till en början kan det vara komplext att förstå hur det fungerar och hänger ihop, men det är trots allt inte så svårt när du väl ha greppat grunderna.

Vi menar allvar när vi säger att ränta på ränta-effekten är magisk. Den har potential att förändra ditt liv och hur du ser på dina val i livet och inom investeringar och din privatekonomi.

Ränta på ränta-effekten graf

Bilden visar värdeutvecklingen för 1 kr med 10% årlig avkastning i 50 år.

Albert Einstein ska ha sagt att ränta på ränta är den starkaste kraften i universum, och att effekt är att betrakta som världens åttonde underverk. Vi är beredda att hålla med honom, och vi ska visa varför.

Vill du lyckas väl med dina investeringar över tid och få en ordentlig tillväxt i ditt kapital måste du försöka se till att maximera ränta på ränta-effekten på dina pengar. Har du inte börjat spara och investera ännu? Börja med en gång!

Ränta på ränta innebär att en placering över tid inte bara växer med avkastning på det insatta kapitalet, utan också med avkastningen på tidigare intjänad ränta/avkastning – du får alltså ränta på din tidigare ränta.

Vad är ränta / avkastning?

Ränta och avkastning är det som ditt investerade kapital genererar tack vare att du tagit bra investeringsbeslut.

När du har fått ränta eller avkastning på dina pengar betyder det att dina pengar har växt och blivit fler.

Hur hög avkastning du får på dina pengar beror på vart du har placerat ditt kapital eller vilka investeringar du har gjort. Det finns aktier och fonder som kan ge dig bra avkastning över tid, men med en viss risk, och det finns även vanliga sparkonton som ger låg avkastning men till låg risk.

Vad påverkar ränta på ränta?

Det finns ett par faktorer som påverkar ränta på ränta och hur kraftfull effekten blir för dig och ditt kapital.

Tid – Hur länge du sparar och investerar kommer att påverka effekten enormt mycket. Ju längre du sparar, desto större chans har du till väldigt bra utveckling på ditt kapital.

Avkastningen (räntan) – Den avkastning du får på dina investeringar är också en mycket viktig komponent som bestämmer hur kraftfull effekten kommer att bli. Ju högre avkastning, desto kraftfullare blir ränta på ränta.

Startbelopp – Vilken summa du börjar att investera med har en påverkan på ditt resultat, men det är inte fullt lika viktigt som tid och avkastning. Ju högre startbelopp du har, desto bättre, men vänta inte med att komma igång. Börja spara direkt, även om du eventuellt börjar helt från noll.

Skatt och avgifter – Du behöver skatta på dina investeringar, antingen på hela ditt konto (om du har ISK eller KF) eller på den vinst du gör (Aktie- och fondkonto), samt betala eventuella avgifter så som courtage eller förvaltningsavgift för fonder.

Ränta på ränta är magiskt

Ränta på ränta gör att ditt kapital växer exponentiellt, vilket betyder att pengarna växer mer och mer för varje år som går.

Vill du få full effekt av ränta på ränta är det viktigt att du sparar långsiktigt och försöker få en hög ränta / avkastning på dina placeringar. Om du gör detta kommer dina pengar att arbeta för dig, och med tiden också skapa en hel förmögenhet.

Det är tack vare ränta på ränta-effekten som vi vanliga människor med vanliga jobb och vanliga löner kan bygga upp stora förmögenheter, förutsatt att vi är långsiktiga, har tålamod, och har ett sunt förnuft i våra investeringar.

De första åren som du investerar kommer du inte att se effekten av ränta på ränta fullt ut. Men efter några år kommer utvecklingen att fullkomligt explodera och det kommer bli väldigt tydligt att ränta på ränta gör sitt jobb och ökar tillväxten på dina pengar.

Exempel

Du investerar 10 000 kronor i ett par aktiefonder och får 10 procent i avkastning. Din avkastning (ränta) är alltså 1 000 kronor.

Det innebär att du har 11 000 kronor efter det första året. Året därpå får du 10 procent i avkastning igen, men den här gången får du 1 100 kronor (10 procent av 11 000). Du fick med andra ord 100 kronor i ränta på de 1 000 kronorna som du fick det första året.

Beräkna ränta på ränta

Du kan beräkna ränta på ränta på egen hand i exempelvis ett Excel-ark, men det finns väldigt smidiga verktyg på nätet som snabbt och enkelt hjälper dig att beräkna ränta på ränta.

Vi rekommenderar verkligen att du kollar in dessa sajter om du vill räkna ut ränta på ränta och vilken effekt det har över tid.

Börja investera idag

Det absolut viktigaste du kan göra är att komma igång med ditt sparande och börja investera så snart som möjligt. Ju tidigare du börjar, desto bättre.

Vi rekommenderar att man investerar i aktier eller fonder eftersom de har historiskt givit bäst avkastning och förväntas göra det i framtiden också.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att komma igång (bättre sent än aldrig), och du behöver inte göra det svårare än vad det egentligen är, för det är inte speciellt svårt.

Läs på lite om aktier och fonder och hur dessa fungerar, samt starta ett automatiskt månadssparande i en indexfond som följer den svenska aktiemarknaden.

Ju tidigare du börjar spara och investera, desto större möjligheter har du att kunna skrapa ihop en ordentlig förmögenhet och kanske t.o.m. bli ekonomiskt oberoende en dag.

Ränta på ränta på engelska

Compounding


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.