Ränta på ränta kalkylator & förklaring

Ränta på ränta betyder att du får ränta (avkastning) på det kapital som du har investerat, och på den ränta eller avkastning som du har fått tidigare. Detta gör att ditt kapital växer exponentiellt.

Beräkna ränta på ränta – kalkylator

ÅrInsättningAvkastningTotalt

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Kort förklaring av ränta på ränta

Ränta på ränta innebär att en placering över tid inte bara växer med avkastning på det insatta kapitalet, utan också med avkastningen på tidigare intjänad ränta/avkastning – du får alltså ränta på din tidigare ränta.

Exempel:

Du investerar 10 000 kronor i ett par aktiefonder och får 10 procent i avkastning. Din avkastning (ränta) är alltså 1 000 kronor.

Det innebär att du har 11 000 kronor efter det första året. Året därpå får du 10 procent i avkastning igen, men den här gången får du 1 100 kronor (10 procent av 11 000). Du fick med andra ord 100 kronor i ränta på de 1 000 kronorna som du fick det första året.

Ränta på ränta-effekten graf

Bilden visar värdeutvecklingen för 1 kr med 10% årlig avkastning i 50 år.

Albert Einstein ska ha sagt att ränta på ränta är den starkaste kraften i universum, och att effekt är att betrakta som världens åttonde underverk. Vi är beredda att hålla med honom.

Vill du lyckas väl med dina investeringar över tid och få en ordentlig tillväxt i ditt kapital måste du försöka se till att maximera ränta på ränta-effekten på dina pengar. Har du inte börjat spara och investera ännu? Börja med en gång!

Vad är ränta / avkastning?

Ränta och avkastning är det som ditt investerade kapital genererar tack vare att du tagit bra investeringsbeslut.

När du har fått ränta eller avkastning på dina pengar betyder det att dina pengar har växt och blivit fler.

Hur hög avkastning du får på dina pengar beror på vart du har placerat ditt kapital eller vilka investeringar du har gjort. Det finns aktier och fonder som kan ge dig bra avkastning över tid, men med en viss risk, och det finns även vanliga sparkonton som ger låg avkastning men till låg risk.

Vad påverkar ränta på ränta-effekten?

Det finns ett par faktorer som påverkar ränta på ränta och hur kraftfull effekten blir för dig och ditt kapital.

Tid – Hur länge du sparar och investerar kommer att påverka effekten enormt mycket. Ju längre du sparar, desto större chans har du till väldigt bra utveckling på ditt kapital.

Avkastningen (räntan) – Den avkastning du får på dina investeringar är också en mycket viktig komponent som bestämmer hur kraftfull effekten kommer att bli. Ju högre avkastning, desto kraftfullare blir ränta på ränta.

Startbelopp – Vilken summa du börjar att investera med har en påverkan på ditt resultat, men det är inte fullt lika viktigt som tid och avkastning. Ju högre startbelopp du har, desto bättre, men vänta inte med att komma igång. Börja spara direkt, även om du eventuellt börjar helt från noll.

Skatt och avgifter – Du behöver skatta på dina investeringar, antingen på hela ditt konto (om du har ISK eller KF) eller på den vinst du gör (Aktie- och fondkonto), samt betala eventuella avgifter så som courtage eller förvaltningsavgift för fonder.

Formel

Att räkna ut ränta på ränta manuellt kan vara krångligt, den klassiska formeln ser ut så här: investerat belopp x (1+ränta)^tidsintervall. 

Till exempel: investerat belopp x (1+årsavksatning)^antal år.

Exempel på ränta på ränta-effekten

Låt oss göra det tydligare hur kraftfull ränta på ränta-effekten och den expontiella tillväxten är över tid. Tom har börjat fundera på livet som pensionär och bestämmer sig i början av det året han fyller 50 att spara 1 000 kronor i månaden.

Toms dotter Julia är 25 år och börjar också spara 1 000 kronor i månaden samtidigt som sin pappa. Hon är intresserad av ekonomi och inser att hon på sikt med hjälp av ränta på ränta-effekten kan skapa sig en väldigt god ekonomi. Både Tom och Julia räknar med en årlig avkastning på 10 procent.

När Tom efter 15 år går i pension så har hans egna sparande växt till 417 924 kronor genom regelbundna insättningar och årlig avkastning. Av detta är 237 924 kronor ränteintäkter och resterande 180 000 kronor de pengar som han själv satt in varje månad.

Julia slutar arbeta i samma ålder som Tom efter hela 40 års regelbundet sparande. Julias kapital har växt till hela 6 376 780 kronor. Av detta är ”bara” 480 000 kronor insatt kapital och resten, 5 896 780 kronor, genererat från ränta, dvs. pengar som Julia inte har behövt arbeta för, pengarna har arbetat för Julia.

Ränta på ränta effekten exempel

En magisk effekt magiskt

Vi menar allvar när vi säger att ränta på ränta-effekten är magisk. Den har potential att förändra ditt liv och hur du ser på dina val i livet och inom investeringar och din privatekonomi.

Detta är en av de mest kraftfulla krafterna som finns därute. Till en början kan det vara komplext att förstå hur det fungerar och hänger ihop, men det är trots allt inte så svårt när du väl ha greppat grunderna.

Ränta på ränta gör att ditt kapital växer exponentiellt, vilket betyder att pengarna växer mer och mer för varje år som går.

Vill du få full effekt av ränta på ränta är det viktigt att du sparar långsiktigt och försöker få en hög ränta / avkastning på dina placeringar. Om du gör detta kommer dina pengar att arbeta för dig, och med tiden också skapa en hel förmögenhet.

Det är tack vare ränta på ränta-effekten som vi vanliga människor med vanliga jobb och vanliga löner kan bygga upp stora förmögenheter, förutsatt att vi är långsiktiga, har tålamod, och har ett sunt förnuft i våra investeringar.

De första åren som du investerar kommer du inte att se effekten av ränta på ränta fullt ut. Men efter några år kommer utvecklingen att fullkomligt explodera och det kommer bli väldigt tydligt att ränta på ränta gör sitt jobb och ökar tillväxten på dina pengar.

Vad betyder exponentiell tillväxt?

När någonting växter exponentiellt så ser det ut att gå långsamt i början, men sedan ökar hastigheten mycket snabbt. Föreställ dig till exempel att en enkrona fördubblas varje dag under en månad.

Dag 2 har beloppet fördubblats till 2 kronor, dag 3 till 4 kronor och dag 4 till 8 kronor. Så fortsätter det hela tills månaden är över. På månadens sista dag kommer beloppet att uppgå till över en miljard kronor!

Ränta på ränta-effekten gör det möjligt för oss ”vanliga människor” att bygga upp stora förmögenheter så länge vi är långsiktiga och tålmodiga. Som exemplet ovan där en krona fördubblas varje dag under en månad så handlar det länge om småsummor, det är först på slutet som den riktigt stora utväxlingen på ditt sparande kommer.

Börja investera idag

Det absolut viktigaste du kan göra är att komma igång med ditt sparande och börja investera så snart som möjligt. Ju tidigare du börjar, desto bättre.

Vi rekommenderar att man investerar i aktier eller fonder eftersom de har historiskt givit bäst avkastning och förväntas göra det i framtiden också.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att komma igång (bättre sent än aldrig), och du behöver inte göra det svårare än vad det egentligen är, för det är inte speciellt svårt.

Läs på lite om aktier och fonder och hur dessa fungerar, samt starta ett automatiskt månadssparande i en indexfond som följer den svenska aktiemarknaden.

Ju tidigare du börjar spara och investera, desto större möjligheter har du att kunna skrapa ihop en ordentlig förmögenhet och kanske t.o.m. bli ekonomiskt oberoende en dag.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Avkastningen varierar över tid

I verkligheten varierar givetvis avkastningen över tid, oavsett om du investerar regelbundet på börsen eller sparar pengar med hjälp av ett vanligt sparkonto. Men exemplet visar ändå med all tydlighet att det lönar sig att tänka långsiktigt och att även små belopp kan växa sig stora över tid.

Exemplet om Tom och Julia utgår från ett regelbundet sparande, men även ränta på ränta-effekten har också en stor betydelse för engångsinsättningar. Ponera att du vid ett enda tillfälle sätter in 20 000 kronor och att du lyckas få samma årliga avkastning som i exemplet ovan, alltså 10 procent.

Efter 10 år har ditt kapital växt till 54 141 kronor, efter 20 år till 146 561 kronor, efter 30 år till 396 748 kronor och efter 40 år till 1 074 013 kronor. Det är något att reflektera över nästa gång du köper en ny TV eller mobiltelefon som du egentligen inte behöver.

Ränta på ränta på engelska

Compounding

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.