Avanza omdöme – Är Avanza bra?

Avanza omdöme och recension

Avanza är Sveriges största nätmäklare och det är lätt att förstå varför. Vi ger mäklaren ett mycket högt betyg tack vare god användarvänlighet och bred tillgång på finansiella tjänster. En mäklare som passar för dig som primärt vill investera mot den nordiska marknaden. 

Vårt totalbetyg: 5/5

Populär
img_not_found
5.0 out of 5.0 stars
  • Stort utbud av aktier & fonder
  • 0 kr i courtage upp till 50 000 kr
  • Sveriges populäraste nätmäklare
  • Nästan 2 miljoner kunder

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK & KF

Ja

Minsta insättning

1 kr

Avanza passar för dig som…

Avanza passar för dig som vill investera långsiktigt, i aktier, fonder och vissa råvaror, på de större marknaderna. 

Väldigt många använder Avanza som ”huvudmäklare” och har exempelvis både sparkonto, aktier, fonder och tjänstepension hos dem. Finns sedan behovet av ytterligare investeringsalternativ kan konto hos andra mäklare öppnas som komplement. 

Avanza är en helhetsmäklare med brett utbud av finansiella tjänster

Öppna konto och börja investera

Att öppna ett konto hos Avanza är helt gratis och tar mindre än 3 minuter. Vid registrering av konto anges exempelvis kontaktuppgifter och personuppgifter. 

Inloggning sker med BankID (rekommenderas) eller användarnamn och lösenord. Handel kan sedan ske via hemsidan eller Avanzas app. 

För nya användare öppnas automatiskt ett ISK-konto och ett Aktie- och fondkonto.  Insättning kan därmed ske till dessa två konton direkt efter att registrering har skett. Insättning kan ske med Swish, Direktöverföring eller Banköverföring. 

Mycket enkelt att öppna konto, verifiera användare och sätta in pengar. 

Betyg: 5/5

Utbud av handelsalternativ

En styrka med Avanza är dess breda utbud av handelsalternativ. Bland annat erbjuds:

 • Aktier
 • Sparkonto
 • Fonder
 • ”Fondrobot”
 • Certifikat
 • Future
 • Optioner
 • Belåning
 • ETF:er
 • Trackers

Det innebär att Avanza både vänder sig till småsparare och till investeringsexperter. Det breda utbudet innebär att många använder Avanza som den primära platsen för investeringar. 

”Avanza har ett brett grundutbud av investeringsalternativ”

Svaghet i utbudet

Även om utbudet av handelsalternativ är stort så är det ändå här som en svaghet hos Avanza finns, vilket förklaras i följande punkter:

Valuta – Någon valutahandel kan inte ske hos Avanza. Handel i valutapar kan ske hos CFD-mäklare så som IG.com/sv

Kryptovalutor – Handel kan ske i certifikat på ett par kryptovalutor men betydligt färre än hos många andra mäklare. För att kunna handla direkt i kryptovalutor rekommenderar vi istället Coinbase.com

Råvaror – Handel kan ske i ett par olika råvaror så som olja, majs, platina och guld. Detta sker via certifikat som följer underliggande tillgångens värdeutveckling. För ett större utbud av råvaror kan handel ske hos en CFD-mäklare, exempelvis IG.com/sv.

Säljpositioner – Via olika värdepapper är det möjligt att ta säljpositioner på flera marknader. Däremot är utbudet mindre och användarvänligheten sämre än vid handel med exempelvis CFD.  Läs mer om hur CFD-handel fungerar.

Utländska aktier – Handel kan ske i aktier från ca 15 olika länder. Utbudet är störst från de nordiska börserna. Det skapar en viss begränsning för de som önskar investera i aktier från exempelvis Asien. För ett bredare utbud av utländska aktier kan exempelvis Etoro.com/sv väljas.

Hela aktier – Hos Avanza sker alltid köp av aktier i heltal. Det går alltså inte att köpa exempelvis 0,5 aktier i Volvo A.

Betyg: 4/5

Skatt och deklaration

När ett konto öppnas hos Avanza kommer både ett ISK och en Aktie- och fonddepå automatisk att öppnas. Skattemässigt är ISK bäst och så länge som handel sker inom ett ISK behöver inte heller någon deklaration genomföras. Istället drar Avanza automatiskt schablonskatt för innehavet. 

”Investera inom ett ISK och någon deklaration av innehavet behöver inte ske”

Betyg: 5/5

Avgifter

När konto öppnas kommer personen att hamna i coutagenivå ”Start”. Det innebär kostnadsfri (courtagefri) aktiehandel samt att alla fondavgifter återbetalas en gång per år. Detta upp till att det finns maximalt 50 000 kronor på kontot. 

Därefter väljs courtagenivå beroende på handelsvolym. De flesta småsparare har nivån ”Mini” vilket innebär 0,25 % i courtage och minst 1 krona vid aktiehandel. Det är en mycket konkurrenskraftig courtagenivå i förhållande till många andra aktiemäklare i Sverige. 

💡 Har du maximalt 50 000 kronor hos Avanza sker alltså aktie- och fondhandel 100 % gratis.

För personer som har över 50 000 kronor betalas ordinarie courtage vid aktiehandel (från 1 krona) samt ordinarie procentuell fondavgift. 

Betyg: 5/5

Största fördelar & nackdelar

Fördelar

Brett finansiellt utbud – Bolån, värdepapperskredit, sparkonto, aktiedepå, ISK…. Avanza har ett mycket brett utbud av finansiella tjänster. Allt på samma ställe!
Gratis upp till 50 000 kr – Aktie- och fondhandel är gratis upp till att 50 000 kronor finns på kontot. 
Fond utan avgift – Avanza Zero är en av få indexfonder i Sverige utan förvaltningsavgift. 
Brett utbud av tillgångar – Investera i aktier, fonder, råvaror, index, ETF och andra värdepapper
Sveriges bästa – Avanza har fått utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder” 12 år i rad!

Avanza pris för sveriges bästa

Nackdelar

Vi ser inte några direkt nackdelar med Avanza. Däremot svagheter där andra mäklare erbjuder bättre utbud av produkter och tjänster. 

Månadssparande i aktier – Avanza erbjuder inte automatiskt månadssparande i aktier.  
Utbud av alternativa tillgångar – Önskas investeringar ske i valutapar, ett stort antal råvaror, aktier från Asien eller andra typer av valutor erbjuds ett betydligt bredare utbud hos exempelvis Etoro.com/sv.
Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Inte alltid lägst fondavgift – Avanza erbjuder nästan identiska förvaltningsavgifter som många andra banker i Sverige. På vissa fonder är andra fondmäklare, exempelvis Nordnet och SAVR, billigare. Läs vår jämförelse av fondmäklare.
Inte för trading – Avanza är inte alltid en optimal mäklare för kortsiktig trading. Exempelvis betalas ett courtage på 19 kr vid köp av certifikat som följer råvaror. Vid lägre belopp kommer courtaget bli en stor del av köpesumman.  
Få hävstångsprodukter – Det finns vissa värdepapper med hävstång men i förhållande till andra mäklare är utbudet litet. 

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.