Vad är en sektor?

En sektor är en bred kategorisering av bolag och deras huvudsakliga verksamhet, som innehåller branscher (vilket är en mer specifik kategorisering).

Varje sektor har unika egenskaper, och en specifik riskprofil, som lockar en viss typ av investerare.

Det är därför relativt vanligt att analytiker och investerare specialiserar sig inom vissa enstaka sektorer för att kunna den (de) sektorn (sektorerna) väldigt väl och därmed bli duktig på att välja ut aktier och bolag inom det området.

Lista på sektorer

  • Dagligvaror
  • Energi
  • Finans & Fastighet
  • Hälsovård
  • Industri
  • Informationsteknik
  • Kraftförsörjning
  • Material
  • Sällanköpsvaror
  • Telekommunikation

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Sprid riskerna i olika sektorer

En välkomponerad aktieportfölj bör bestå av bolag från olika sektorer, gärna 5-6 stycken olika sektorer. Detta eftersom det ger en någorlunda bra riskspridning i en portfölj, vilket gör att du inte är lika känslig för om en specifik sektor går dåligt under en period.

Om du bara äger bolag inom IT-sektorn riskerar du att drabbas väldigt hårt om just den sektorn råkar ut för något som påverkar alla bolag i sektorn.

Sektor på engelska

Sector

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.