Vad är likvida medel?

Likvida medel är tillgängliga pengar, som t.ex. kontanter och pengar på bankkonton.

Värdepapper (så som t.ex. aktier, fonder, eller obligationer) räknas alltså därför inte som likvida medel, eftersom de måste säljas först för att pengarna ska kunna användas.

Likvida medel kan även benämnas som kassa. När man pratar om likviditet syftar man på tillgången av likvida medel. En god likviditet innebär alltså en god tillgång på likvida medel.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Likvida medel i ett bolag

Bolag måste ha bra koll på hur mycket likvida medel de har, så att de kan klara av att betala sina skulder och leverantörsfakturor. Klarar de inte av att betala sina skulder riskerar de att gå i konkurs.

Inom redovisning brukar man räkna följande tillgångar som likvida medel: kassa, bankkonto, plusgiro. Det händer även att man räknar in kundfordringar i likvida medel om de kan säljas vidare till andra bolag (trots att dessa inte omgående kan omsättas till kontanter).

Det är avgörande för bolaget att ha en tillräcklig andel likvida medel bland tillgångarna, så att kan t.ex. kan hantera oväntade kostnader eller göra investeringar i verksamheten.  Bolag som befinner sig i en expansiv fas där de gör omfattande investeringar har vanligtvis ett stort behov av god tillgång på likvida medel. Det är inte ovanligt att det uppstår en likviditetsbrist (för lite likvida medel) i dessa lägen.

Det är även möjligt att likviditetsbrist orsakas av att kunderna betalar sent (eller ännu värre, inte betalar alls).

Bolag kan använda sig av lån, checkkrediter, och factoring för att under en begränsad tid förbättra tillgången på likvida medel, för att på så vis undvika likviditetsbrist. Detta är en kortsiktig lösning, och långsiktigt är det istället bättre att försöka bygga upp en buffert som kan användas för att undvika brist på likvida medel. Förvaltningen av ett bolags likvida medel kallas för cash management.

Likvida medel på engelska

Cash and cash equivalents

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.