Stor genomgång: Xact Högutdelande (allt du behöver veta)

ETF:er handlar du enklast hos Avanza.se

Xact Norden Högutdelande (tidigare bara Xact Högutdelande) är en populär börshandlad fond (ETF) som investerar i nordiska stabila bolag med hög direktavkastning. Fonden äger ett antal olika bolag och speglar indexet Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index. Fondens innehav är bolag med låg volatilitet och hög utdelning, och den här typen av systematiskt urval kallas för smart beta.

Fonden delar varje år ut pengar till fondandelsägarna, och den har därför blivit mycket populär bland de som har utdelningsinvestering som investeringsstrategi. Det är som sagt en ETF, vilket kort sagt innebär att är en fond som handlas som en aktie (i realtid på börsen). Din order går därmed igenom direkt både om du vill köpa eller sälja.

Xact Norden Högutdelande är alltså en bred fond med ett smart urval av bolag, och det kan agera som en bra grund i en långsiktig portfölj. Fonden kan passa dig bra om du vill få ta del av en vettig investeringsstrategi till en billig peng utan att själv behöva göra något mer än att sätta in pengar.

Fondbolaget Xact den största utgivaren av ETF:er i Norden och de har flertalet andra ETF:er utöver Xact Norden Högutdelande med diverse olika inriktningar. Deras ETF:er har en låg kostnad och erbjuder bra placeringsmöjligheter för många investerare.

🔗 Läs fondens faktablad

Utdelning

Denna fond/ETF ger utdelning flera gånger per år.

🔗 Se fondens utdelningar och utdelningsmål

Vad avgör utdelningens storlek?

Fondens utdelningsstorlek i kronor och ören baseras på hur fondandelen värderas. Och värdet på fondandelen baseras i sin tur på värderingen av fondens innehav. Xact Högutdelande har som sagt ett mål att dela ut en viss procent av fondandeles värde årligen. Och det förändras inte baserat på värderingen, utan det som förändras är alltså utdelningen i kronor.

Fonden investerar i högutdelande bolag, men trots detta baseras alltså inte utdelningens storlek på hur mycket utdelning fonden får från sina innehav. Storleken baseras på fondens värderingen, och kort sagt hur fondens har utvecklats.

Har fonden gått upp mycket kommer utdelningen i kronor att bli högre, och tvärtom förutsatt att fonden har gått ner. Direktavkastningen är dock ungefär densamma oavsett fondens utveckling.

Innehav i XACT Högutdelande

Xact Högutdelande består av ett antal bolag & den speglar indexet Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som är ett index för nordiska stabila och utdelande bolag. Detta är bolag som har uppvisat en låg volatilitet (risk) i aktien kombinerat med att de ger utdelning till aktieägarna.

Indexet som fonden följer är ett s.k. smart beta-index vilket innebär att aktierna som indexet består av väljs ut baserat på andra faktorer än vad som är vanligt när det gäller indexuppbyggnad. Vi kommer gå in mer på vad smart beta är alldeles strax efter att vi gått igenom innehaven i fonden.

Fondens innehav går att se här

Vad innebär smart beta?

Xact Högutdelande är en smart beta-fond, och detta innebär att urvalet av bolag som fonden ska investera i sker genom att titta på andra faktorer och nyckeltal än vad som är vanligt (t.ex. marknadsvärde eller aktiernas omsättning).

I detta fall väljer fonden ut bolag genom att titta på volatilitet (som mäter risk) och direktavkastning. Bolag med hög direktavkastning och låg volatilitet väger tyngre i indexet än de med låg direktavkastning och hög volatilitet. Och aktier med för hög volatilitet eller för låg direktavkastning platsar inte i indexet eller fonden.

Detta urval är automatiserat och sköts av en dator, vilket gör att det går att hålla nere kostnaderna för fonden. Tanken med smart beta är relativt enkel. Och det är att förvalta kapitalet utifrån en strategi där målet är att uppnå en så hög riskjusterad avkastning (sharpekvot) som möjligt. Smart beta sköts systematiskt och baseras på ett aktivt urval av olika faktorer. Och kombinerat med historisk data försöker man skapa en överavkastning mot index.

Smart beta har blivit väldigt populärt på senare år, och det beror till stor del på två faktorer. Först och främst är billigare än vanlig traditionell aktiv förvaltning. Och för det andra så ger det en chans till att få en högre avkastning än billiga indexfonder (som har passiv förvaltning). Det finns dock såklart inga garantier att uppnå en viss avkastning med smart beta. Detta gäller alla strategier och oavsett hur bra det verkar vara i teorin.

Vad är fondens årliga förvaltningsavgift?

Den årliga förvaltningsavgiften för Xact Högutdelande är låg.

🔗 Se vad avgiften är just nu

Du bör försöka hålla nere kostnaderna för ditt sparande, i form av t.ex. förvaltningsavgifter. Anledningen är att du annars kan förlora en stor del av ditt sparkapital på sikt genom onödigt höga kostnader.

Tänk också att det tillkommer en avgift för courtage varje gång du köper och säljer fondandelar, och detta är alltså utöver den årliga förvaltningsavgiften. Vår rekommendation är därför att försöka hålla nere antalet transaktioner. Det är nämligen viktigt att ha låga kostnader i sitt sparande så att ränta på ränta-effekten får de bästa förutsättningarna för att arbeta på bra.

Hur köper man fonden?

Det är väldigt enkelt att börja spara pengar i Xact Högutdelande för den som är intresserad av det.

Xact Högutdelande går att köpa hos Handelsbanken, Nordea, SEB, Nordnet, och Avanza.se. Vi rekommenderar Avanza eftersom de har låga priser på sparande överlag. Har du inte redan ett aktiekonto behöver du starta ett sådant. Och därefter kan du enkelt köpa in dig i fonden – och andra värdepapper om du vill det.

Tänk som sagt på att hålla nere antalet transaktioner. Det gör att du kan hålla nere kostnaden för courtage en hel del. Hur mycket du behöver betala varierar mellan olika banker och upplägg. Men det är viktigt att tänka på detta eftersom det på lång sikt kan bli en hel del pengar.

ETF:er handlar du enklast hos Avanza.se

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.