Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som ska följa och ge samma avkastning som ett specifikt index. De är vanligtvis passivt förvaltade.

Det vanligaste är att en indexfond i grunden är en aktiefond, och som därför är exponerad mot börsen.

Indexfonder har generellt sett en väldigt låg förvaltningsavgift, vilket är något som många verkligen gillar med indexfonder eftersom avgiften spelar väldigt stor roll på riktigt lång sikt (hög avgift påverkar din CAGR och totalavkastning negativt). En indexfond är alltså ett bra sätt att hålla nere avgifterna samtidigt som man får ta del av utvecklingen i ett specifikt index – men se upp för dolda indexfonder.

Är du nybörjare och vill komma igång med att spara i fonder är en indexfond en perfekt sparform för dig. Det är dock sällan man blir rekommenderad dessa fonder av bankens rådgivare eftersom de är så pass billiga. En låg förvaltningsavgift innebär att fondbolaget som skapat fonden tjänar mindre, och därför ligger det inte i deras intresse att rekommendera fonder med låga avgifter.

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Vilka typer av indexfonder finns det?

En indexfond är vanligtvis en aktiefond i grunden, och när du äger en aktieindexfond är du därför exponerad mot aktier på börsen – vilket generellt sett är förknippat med hög risk.

Det finns indexfonder som följer svenska aktieindex, men även amerikanska-, europeiska-, tillväxtmarknads-, och globala aktieindex. Du har därmed många olika alternativ att välja mellan beroende på vilka marknader du vill ha exponering mot.

Ska man bara ha indexfonder i sin portfölj?

Du kan såklart ha enbart indexfonder i din portfölj om du känner för det, men kom då ihåg att de allra flesta indexfonderna är aktiefonder i grunden – vilket som sagt innebär hög risk. Se till att läsa på om varje fond så att du vet vad du köper.

Det är därför en bra idé att vara långsiktig (gärna minst 5 år) i sina placeringar om man väljer att äga enbart indexfonder. Detta eftersom aktier kan både gå upp och ner (och ibland kan de gå ner rätt mycket), och därför är det bra om man inte är beroende av dessa pengar för att klara av vardagen.

När du väljer ut fonder att börja spara i är en bra idé om du väljer fonder som följer olika index så att du på så vis sprider (och sänker) risken i din portfölj. Det kan t.ex. vara en bra idé att äga en svensk indexfond, en global, och en inriktad mot tillväxtmarknader.

Viktiga saker att tänka på med en indexfond

Indexfonder har som grupp en väldigt låg förvaltningsavgift, men var ändå uppmärksam på vad avgiften är när du letar efter fonder att spara i. En indexfond bör inte ha en avgift högre än 0,4 procent per år.

Se upp för dolda indexfonder.

Och som vi har sagt tidigare, en indexfond är generellt sett en aktiefond och det innebär att de är förknippade med hög risk.

Andra typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder, vilket gör att det finns många olika typer av strategier och upplägg att välja mellan (så se till att hitta något som passar dig och din investeringsstil bra).

Lästips om fonder

Vi vill även tipsa om att du kollar in följande artiklar kring fonder:

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.