Vad är schablonmetoden?

Schablonmetoden är ett sätt att beräkna omkostnadsbeloppet vid försäljning av en aktie eller annat värdepapper (t.ex. aktieobligationer). Metoden får dock inte användas på optioner, terminer, teckningsrätter, fondaktierätter, inlösenrätter, eller säljrätter.

Den här metoden behöver inte användas om man har ett investeringssparkonto (ISK) och en kapitalförsäkring (KF) som sitt aktiekonto. Anledningen till detta är eftersom skatten inte baseras på hur stor vinst man har gjort. Istället betalar man en låg årlig schablonskatt oavsett hur avkastningen har varit.

Har man däremot ett aktie- och fondkonto kan det i vissa fall vara aktuellt med schablonmetoden. I ett sådant konto behöver man nämligen beräkna sin vinst och redovisa det i sin deklaration. Då behöver man ha ett s.k. omkostnadsbelopp, vilket är det belopp man har betalat för aktierna, för att kunna beräkna den kapitalvinst man ska beskattas för.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Beräkna omkostnadsbelopp med schablonmetoden

Schablonmetoden kan användas för att beräkna omkostnadsbeloppet. Men det går även bra att använda genomsnittsmetoden för att göra den här beräkningen.

Den här metoden passar bäst om man inte har koll på vad anskaffningsvärdet (inköpspriset) var, vilket kan uppstå om man t.ex. har ärvt aktierna som man sedan har sålt. Man får dock använda schablonmetoden även om man känner till anskaffningsvärdet. 

Schablonmetoden går ut på att man använder 20 procent av försäljningspriset (efter att man har gjort avdrag för courtage) som omkostnadsbelopp. Den resterande delen (80 procent) av försäljningen räknas därefter som vinst och är det som beskattas. Detta gör att schablonmetoden är förmånligast att använda om aktierna har stigit mer än 400 procent.

Valet mellan schablonmetoden och genomsnittsmetoden avgörs vanligtvis av vilken av dem som är mest fördelaktig ur skattesynpunkt. Det är oftast genomsnittsmetoden, och det beror på att schablonmetoden alltid innebär att man beskattas baserat på att aktien femdubblats sedan inköp (även om den kanske inte har gjort det).

Så använder du metoden

Detta är en extremt simpel metod, eftersom man kort sagt tar försäljningspriset multiplicerat med 0,2.

På detta sätt får man fram 20 procent av försäljningspriset, vilket används som omkostnadsbelopp. De resterande 80 procenten räknas som vinst, och det är på detta belopp som man beskattas.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.