Vad är genomsnittsmetoden?

Genomsnittsmetoden är ett sätt att beräkna hur stor vinst eller förlust man har gjort vid försäljning av en aktie eller annat värdepapper. Den här metoden är framförallt användbar när man har köpt och sålt aktier vid flera tillfällen.

Tack vare aktiekonton som investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) behöver man inte använda den här metoden, eftersom skatten inte beräknas på hur stor eller liten vinst man har gjort. I dessa kontotyper betalar man en årlig schablonskatt som baseras på värdet på sparandet och alla insättningar under året som gått.

Men använder man ett aktie- och fondkonto kan det passa bra att använda genomsnittsmetoden. I den kontotypen behöver man nämligen beräkna resultatet, och redovisa i sin deklaration hur det har gått. Det krävs då att man fyller i ett s.k. omkostnadsbelopp, vilket är det belopp man har betalat för aktierna. 

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Beräkna omkostnadsbelopp med genomsnittsmetoden

Genomsnittsmetoden kan användas för att beräkna omkostnadsbeloppet. Den här metoden är den vanligaste om du har köpt och sålt aktier i ett och samma företag vid ett flertal olika tillfällen och på varierande aktiekurser.

Men det är inte ett måste att använda genomsnittsmetoden. Utan det går även att använda sig av schablonmetoden för att beräkna omkostnadsbeloppet. Genomsnittsmetoden används oftast av dessa två metoder eftersom den i de flesta fall är den mest förmånliga ur skattesynpunkt.

Steg för steg hur du använder metoden

Det är faktiskt inte särskilt svårt att använda genomsnittsmetoden.

Men för att kunna använda metoden behöver du ha alla avräkningsnotor eller ett kontoutdrag som visar alla dina köp och sälj i det aktuella värdepappret. Detta hittar du hos den bank där du har genomfört dina transaktioner.

Videon här nedanför förklarar på ett bra och pedagogiskt sätt hur beräkning med genomsnittsmetoden fungerar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.