Begreppet pro forma används ofta när två (eller fler) bolag slås ihop till ett (t.ex. vid förvärv eller fusioner), för att redovisa hur den nybildade koncernens resultat hade kunnat bli.
Detta används alltså för att visa för marknaden och investerarna hur det hade kunnat se ut om bolagen var ihopslagna tidigare. Då får man helt enkelt en uppfattning kring resultaträkning och balansräkning för dessa bolag tillsammans.
Begreppet kan även användas innan ett förvärv eller fusion har skett, men även innan en eventuell förändring av kapitalstrukturen i bolaget, för att på så vis visa varför det kan vara en bra idé att genomföra det. Det går att använda metoden både för nuvarande och framtida siffror (estimat).
Pro forma är latin och betyder för formens skull.
Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
Var kritisk till pro forma
Investerare bör generellt sett vara försiktigt och kritiskt inställda när de läser ett bolags pro forma-bokslut eftersom siffrorna kanske inte följer traditionell redovisningssed.
Dessa siffror kan ibland utformas på ett sådant sätt så att specifika nyckeltal och siffror i rapporten ska få mer uppmärksamhet än andra. Man vill helt enkelt lyfta fram några av dem, och det kan ibland användas på ett sätt som skönmålar verkligheten – bolaget vill helt enkelt att de ska framstå bättre än vad det kanske egentligen är.