Vad är swingtrading?

Swingtrading är ett populärt sätt att handla på börsen. Det går kort sagt ut på att man köper och säljer aktier eller andra värdepapper på en varierande tidshorisont – och vanligtvis behåller man sin investering några dagar upp till ett par veckor.

Det är alltså relativt kortsiktig handel man ägnar sig åt, och på ett sätt liknar det därmed daytrading. Den stora skillnaden är dock att inom swingtrading så behåller man investeringarna längre än 1 dag, vilket man alltså inte gör inom daytrading.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vilka fördelar har swingtrading?

Det finns flertalet fördelar med att använda sig av swingtrading.

1. Strategin passar nybörjare

Är du ny inom området och vill börja med trading är detta ett jättebra sätt att komma igång. Swingtrading är mindre stressigt och något enklare än daytrading eftersom man inte är tvungen att köpa och sälja väldigt snabbt.

Det handlar om lite längre positioner, och därför är detta en strategi som passar bäst för de allra flesta nybörjarna. Viktigt att poängtera är att man såklart kan använda swingtrading även om man är erfaren inom området, och det är många erfarna investerare som föredrar swingtrading framför daytrading.

2. Det kräver mindre tid

Swingtrading är ett väldigt tidseffektivt sätt att handla på jämfört med daytrading.

Du behöver inte sitta fastklistrad framför datorskrämen hela dagen för att följa utvecklingen på dina investeringar. Tanken är alltså att man köper in sig i ett fördelaktigt läge, och sedan fokuserar man på att följa rörelserna som sker under några dagar upp till ett par veckor.

Under tiden kan du läsa på inom området för att bli en bättre trader, hitta nya potentiella investeringar, läsa böcker, eller vad det nu är du vill göra. Swingtrading ger dig kort sagt en större frihet och kräver mindre tid framöver skärmen.

3. Långsamt men stabilt

Swingtrading innebär sällan några snabba vinster – istället bygger man vanligtvis upp sitt kapital över lite längre tid. Och detta är något som passar bra för de som inte är så vana med trading eller investeringar överlag.

Detta kan dessutom leda till en högre avkastning eftersom aktier sällan utvecklas väldigt kraftigt under en enstaka dag. Men på lite längre sikt finns det däremot bättre potential för en högre avkastning generellt sett.

Vilka nackdelar har swingtrading?

Alla investerings- och tradingstrategier har nackdelar, och så även swingtrading.

1. Inte lika uppdaterad på marknaden

Har du swingtrading som tradingstrategi innebär det sannolikt att du inte sitter framför datorskärmen hela dagen varje dag, vilket i sin tur innebär att du inte är lika uppdaterad jämfört med någon som kör daytrading.

Detta gör att du t.ex. kan missa nedgångar och inte hinner sälja innan, eller gå miste om bra köplägen. Under tiden du inte sitter framför datorskrämen kan det alltså uppstå väldigt bra lägen att både köpa och sälja som du helt enkelt inte kan dra nytta av.

2. Du kan förlora stora summor

Swingtrading kan hjälpa dig att uppnå en hög avkastning, men det är också fullt möjligt att förlora stora summor på det – precis som med de flesta strategier. Ingen strategi är ju perfekt.

Däremot finns det sätt att begränsa sina förluster på. Dels kan du investera mindre summor i varje enskild investering så att du sprider riskerna, men du kan även använda dig av en stop loss som automatiskt säljer ditt innehav vid en viss nivå så att du begränsar nedsidan.

3. Viktigt att kunna teknisk analys

Teknisk analys (TA) är en central del inom swingtrading (och daytrading), och därför är det otroligt viktigt att du har koll på hur du använder dig av det.

Du kan såklart även använda fundamental analys (FA), och kombinera dessa två, men främst är det TA som gäller på lite kortare sikt.

När du väl förstår hur TA fungerar så är det väldigt användbart, men det kan ha en hög inlärningskurva som man behöver ta sig förbi först. Det kan med andra ord ta lite tid innan du blir duktig på det, och innan dess finns risken för att göra ett par (stora) misstag.

Vi rekommenderar därför att du börjar med en lite mindre summa innan du förstår hur du ska använda teknisk analys och har hittat en tradingstrategi som passar dig bra. Detta kommer gör att du begränsar dina förluster.

Hur lyckas man med swingtrading?

Det tar tid att bli duktig på swingtrading, eller egentligen vilken trading- eller investeringsstratgi som helst, och det är viktigt att man inser detta. Låt det ta tid och stressa inte framåt, det kommer bara straffa sig i form av stora förluster.

Vill du lyckas med swingtrading bör du se till att du har en bra koll på marknaden och vad som händer runt om i världen. Börsen och aktiernas prisutveckling påverkas av många faktorer, och i dagens globala samhälle är det inte enbart det som händer i Sverige som spelar roll.

Swingtrading handlar kort sagt om mycket mer än att bara köpa och sälja aktier. För att lyckas med tradingen måste man vara fullt medveten om vad som händer runtomkring. Det räcker sig helt enkelt inte att enbart stirra sig blind på en aktiekurva.

En trader bör hålla sig en uttänkt och genomarbetad strategi. Det finns många olika sätt att handla på, och alla strategier passar inte för alla traders. Men det viktigaste är att hitta en strategi som passar en själv bra, och sedan hålla sig till den. Här ingår även planering och uppföljning, för att se till så att man gör så man har tänkt.

1. Lär dig teknisk analys och läs på ordentligt

Teknisk analys är som sagt en viktig del inom swingtrading, och du behöver därför se till att du vet hur man använder denna analysmetod. Det finns flertalet indikatorer inom TA som kan hjälpa dig att ta bättre tradingbeslut.

Du bör även läsa på ordentligt om aktien och företaget som du funderar på att köpa in dig i. Ha koll på rapporterna, viktiga datum, och andra nyheter som snabbt kan förändra läget för den specifika aktien.

2. Använd bara pengar du har råd att förlora

Du bör dessutom enbart använda pengar som du faktiskt har råd att förlora. Marknaden är snabbrörlig och kan vända på några fåtal sekunder om man har otur, och har du gjort en dålig investering kan det leda till (stora) förluster.

I början av sin karriär som investerare eller trader är det i princip garanterat att man kommer att gå med förlust under en period – innan man har lärt sig hur man bör agera. Du kommer såklart aldrig bli helt fri från förluster, men med tiden lär du dig att minimera dem. Var därför beredd på att det kan gå dåligt i början.

Genom att använda pengar du har råd att förlora kan du behålla lugnet när det går sämre än du tänkt, och att behålla lugnet är otroligt viktigt inom trading.

3. Låt dig inte styras av känslor

Det är lätt att bli påverkad av ens känslor när man handlar med aktier eller andra värdepapper, men det är så otroligt viktigt att behålla lugnet och försöka agera rationellt. Psykologi har kort sagt en stor påverkan på hur väl man lyckas med sin trading eller sina investeringar.

Fortsätt följ din strategi även om det kanske går dåligt under en viss period. Det må vara obehagligt att se hur ens investering minskar i värde, men det är så viktigt att behålla lugnet. Lyssna på förnuftet inom dig och gör ditt bästa för att agera rationellt.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.