Du kommer inte vinna varje gång (och det är helt okej)

Vi som investerare vill gärna ha rätt i våra antaganden, helst 10 gånger av 10, eftersom det sannolikt innebär att vi tjänar pengar, förutsatt att vi tagit en position. Och även om jag också önskar att det var möjligt att få rätt i varenda antagande eller beslut så kan jag garantera dig att det aldrig kommer hända.

Vill du bli en riktigt duktig investerare måste du ha självinsikt nog för att inse när du har fel, och inte bli en envis och tjurig vinnarskalle som ska försöka bevisa något för marknaden och alla andra på diverse sociala medier och börsforum genom att hålla kvar i din investering until the bitter end (och än värre – belåna och dippköpa den ”tillfälliga” nedgången).

Det finns dock en rätt fantastisk grej i det hela – du behöver inte ha rätt varje gång för att bli framgångsrik!

In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten.

– Peter Lynch

En duktig och framgångsrik investerare inser att förluster är en del av spelet, lär sig från det som gick snett, och går vidare. Vi alla har fel till och från, även de allra bästa, och det som i slutändan spelar en avgörande roll för hur väl du lyckas som investerare är hur du hanterar dina förluster.

Fokusera på din process, inte utfallet

Det är dock viktigt att komma ihåg att bara för att utfallet blev dåligt (t.ex. att du gjorde en stor förlust) behöver det inte betyda att ditt beslut att investera var dåligt. Marknaden påverkas av otroligt många paramterar, och faktum är att du faktiskt kan drabbas av ren och skär otur när du investerar – även om det kan låta som en riktigt kass bortförklaring.

Du bör fokusera på din process som ledde fram till ditt beslut, och inte själva utfallet. Huruvida din beslutsprocess ledde till en vinst eller förlust är inte det som bör stå i centrum, utan du bör fokusera på att skapa en analys- och beslutsprocess som över tid ger dig goda möjligheter att leverera en bra avkastning – samtidigt som du inser att förluster är en del av spelet.

Ta en ordentlig funderare på hur din process ser ut innan du väljer att investera i ett bolag. Hur väl analyserar du bolaget? Har du kollat igenom balansräkningen? Hur ser kassaflödet ut? Konkurrenter? Framtidsutsikter? Försök hålla det simpelt, men inse också att du behöver ha en process för att gå igenom potentiella investeringar ordentligt innan du väljer att köpa in dig i bolaget.

Håll nere förlusterna

Ett väldigt simpelt (men ack så effektivt) knep för att ge sig själv bra förutsättningar för att skapa en god avkastning är att fokusera på att undvika förlorarna (snarare än att försöka hitta kursrakterna). Det låter kanske ganska självklart att man ska undvika att äga de aktier som går ned, men syftet är att fokusera mer på riskerna än möjligheterna. Du vill gärna undvika permanent loss of capital, eftersom den förlusten är just permanent och (nästintill) omöjlig att återhämta.

Vi tar och avslutar med ett passande citat från Mr. Buffett.

You only have to do a very few things right in your life (and portfolio, reds. anm.) so long as you don’t do too many things wrong.

– Warren Buffett


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.