Hur gör man för att tjäna pengar på aktier?

Aktiesparande har blivit allt mer populärt de senaste åren, och det är egentligen inte så konstigt kan vi tycka. Det finns pengar att tjäna, och vem vill inte ha mer pengar?

Det är i grunden relativt enkelt att tjäna pengar på aktier, och faktum är att du knappast behöver vara utbildad ekonom eller förstå svåra begrepp för att lyckas väl. Men vill du bli väldigt duktig och tjäna de riktigt stora pengarna behöver du lägga ner mycket tid och energi för att utvecklas.

En av de mest lönsamma sätten att bli ”rik” och tjäna pengar på aktier är att investera långsiktigt i relativt stora och stabila bolag. Warren Buffett, en väldigt framgångsrik investerare och en av världens rikaste personer, har använt just den metoden för att bygga upp sin förmögenhet.

Aktier har historiskt sett varit det bästa att investera i om man vill ha så hög avkastning (vinst) som möjligt på sina pengar. Det finns därmed en bra anledning till varför det är så pass många som handlar med aktier.

Detta gör att aktier (och fonder för den delen) är det bästa alternativet till ett vanligt sparkonto, förutsatt att du vill ha högre avkastning i utbyte mot högre risk. För det ska vi komma ihåg – aktier innebär högre risk än ett sparkonto, men det är också därför det ger bättre avkastning.

Det finns kort sagt två sätt att tjäna pengar på aktier, och vilka dessa är och hur de går till kommer vi att gå igenom i det här inlägget. Målet är att du ska få en bättre förståelse så att du kan välja en strategi som passar dig.

Metod 1 – Köpa och sälja

Den vanligaste metoden, och kanske det du tänker på, är att man köper aktien för ett pris och sedan säljer man den till ett högre pris – där mellanskillnaden blir din vinst.

Detta är väldigt enkelt i teorin, men betydligt svårare i verkligheten.

Aktiens pris påverkas av många olika faktorer, och det kan ibland vara svårt att förstå varför en aktie rör sig som den gör. Du kan göra det väldigt enkelt för dig, men du kan även göra avancerade modeller för att beräkna vilka aktier du ska köpa och när.

Läs mer –> Hur gör man för att köpa aktier?

Om aktierna som du har köpt stiger i pris kan du sälja dem till någon annan för ett högre pris än vad du köpte dem för, och du har då gjort en vinst på din aktieaffär. Aktiekursen går upp när marknaden tror att bolaget kommer utvecklas bra.

När aktiekursen är högre än ditt GAV (genomsnittliga inköpspris) så har du på pappret gjort en vinst. Värdet på ditt konto har ökat, men pengarna som du har tjänat kan du inte plocka ut eller investera på nytt om du inte säljer aktien.

Du kan köpa aktier och behålla dem långsiktigt i flera år (buy and hold), eller köpa och sälja på ett väldigt kortsiktigt perspektiv (trading / swing-trading). Generellt sett innebär det lägre risk att köpa och behålla, jämfört med att köpa och sälja samma dag, vecka, eller månad.

Den vinst som du gjort på din aktieaffär kallas för avkastning. En negativ avkastning innebär att du förlorade pengar på att köpa och sälja den aktien. Du som investerar vill självklart ha en så hög avkastning (vinst) som möjligt.

Vill du använda dig av den här metoden är det en stor fördel om du kan värdera ett bolag för att komma fram till om det är värt mer än vad aktiekursen visar.

Metod 2 – Utdelningar

Den andra metoden för att tjäna pengar på aktier är också vanligt förekommande. Men det är kanske inte det du (eller andra nybörjare) tänker på direkt när du hör ordet aktier.

Bolag som går med vinst väljer ofta att dela ut en del av vinsten till aktieägarna, och det gör då genom en s.k utdelning. Men alla bolag delar inte ut, och det kan finnas olika anledningar till det.

Hur mycket utdelning du får beror dels på hur mycket av vinsten som bolaget väljer att dela ut, men även hur många aktier du äger i bolaget. Du får alltså utdelning i proportion till hur stor del av bolaget du äger.

Utdelningen trillar in på det konto där du har aktierna, och du kan sedan använda pengarna hur du vill. Du kan antingen ta ut dem och leva för, eller så kan du behålla dem på ditt aktiekonto och köpa nya aktier för dem.

Det är smart att återinvestera utdelningen (köpa nya aktier för pengarna) eftersom det gör att du få ta del av ränta på ränta-effekten vilken är väldigt kraftfull på längre tidshorisonter.

När du vill ta reda hur hög direktavkastning (ränta, ungefär som på ett sparkonto) du får när du köper en aktie tittar du på hur stor utdelningen är (i kronor) i förhållande till aktiens pris. Du då fram ett procentuellt tal, vanligtvis 2-4%, som är den ”ränta” du får genom att äga aktien.

Använder du dig av strategin utdelningsinvestering så kan du bygga upp en passiv inkomst. Det innebär kort sagt att du får utdelningar in på kontot utan att behöva göra något. När du får tillräckligt med utdelningar att dina levnadskostnader täcks kan du välja att gå ner i tid eller sluta arbeta helt – du blir helt enkelt ekonomiskt oberoende (FIRE).

Tjäna pengar på aktier – Slutord

Det är egentligen inte mycket svårare än så att tjäna pengar på aktier, men det krävs också att man läser på och gör sin hemläxa.

Du kan tjäna väldigt mycket pengar på aktier om du blir duktig och tar rätt beslut, men det kräver att du också lägger ner väldigt mycket tid i form av att du läser på, förstår olika strategier, kan olika nyckeltal, vet hur man analyserar och värderar aktier och bolag, och så vidare.

Det finns i princip inga gränser på hur bra eller hur mycket du kan tjäna, men det hänger naturligtvis ihop med hur intresserad du är och hur mycket tid, energi, och arbete du är villig att lägga ner för att bli så duktig.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.