8 saker aktiemarknaden inte bryr sig om

Det finns ett par saker som aktiemarknaden inte bryr sig om, och vi har listat 8 av dem här nedanför.

Ditt avkastningskrav

Du är inte garanterad att få hög avkastning på aktiemarknaden, och du måste inse att börsen inte alltid är en trevlig plats som ger dig exakt vad du behöver och när du behöver det.

Dina känslor

Marknaden har ingen sympati för dig och dina känslor, och struntar fullständigt i om du blir för exalterad, nervös, rädd, eller girig. Ett bra sätt att fatta dåliga beslut när pengar står på spel är att ta saker för personligt.

Din senaste storvinst på börsen

Vi investerare har ett minne, men det har inte marknaden. En framgångsrik affär har ingen betydelse för dina framtida investeringar, och garanterar dig ingenting i form av framtida avkastning. Du börjar om på nytt vid en ny investering.

Din erfarenhet på marknaden

Marknaden behandlar alla aktörer likadant, oavsett deras erfarenhet.

Ditt inköpspris (GAV)

Marknaden struntar fullständigt i till vilket pris du köpte en aktie eller vad ditt GAV är. Du kan vänta hur länge du vill för att nå break-even, men det finns absolut inga garantier för att du kommer att återhämta dina förluster om du har betalat ett alldeles för högt pris.

Din strategi och dess komplexitet

En väldigt komplex strategi leder inte automatiskt till en högre avkastning. Du får inga bonuspoäng bara för att du har en komplicerad investeringsstrategi eller försöker agera smartare än alla andra.

Din framgång i övriga livet

Om du är framgångsrik inom andra områden av livet betyder det inte per automatik kommer bli framgångsrik på börsen också. Är du alldeles för säker på din egen förmåga kan det snarare vara det som fäller dig och gör att du misslyckas totalt. Var ödmjuk och inse dina begränsningar.

Din ansträngning

Du får inte alltid mer framgång eller högre avkastning bara för att du lägger ner mer tid och ansträngning på att hitta bra investeringar eller göra smarta affärer. Faktum är att majoriteten av alla sparare och investerare får sämre resultat av att anstränga sig för mycket, när de i själva verket istället borde göra saker på simpla som möjligt.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.