8 saker aktiemarknaden inte bryr sig om

Det finns ett par saker som aktiemarknaden inte bryr sig om, och vi har listat 8 av dem här nedanför.

Ditt avkastningskrav

Du är inte garanterad att få hög avkastning på aktiemarknaden, och du måste inse att börsen inte alltid är en trevlig plats som ger dig exakt vad du behöver och när du behöver det.

Dina känslor

Marknaden har ingen sympati för dig och dina känslor, och struntar fullständigt i om du blir för exalterad, nervös, rädd, eller girig. Ett bra sätt att fatta dåliga beslut när pengar står på spel är att ta saker för personligt.

Din senaste storvinst på börsen

Vi investerare har ett minne, men det har inte marknaden. En framgångsrik affär har ingen betydelse för dina framtida investeringar, och garanterar dig ingenting i form av framtida avkastning. Du börjar om på nytt vid en ny investering.

Din erfarenhet på marknaden

Marknaden behandlar alla aktörer likadant, oavsett deras erfarenhet.

Ditt inköpspris (GAV)

Marknaden struntar fullständigt i till vilket pris du köpte en aktie eller vad ditt GAV är. Du kan vänta hur länge du vill för att nå break-even, men det finns absolut inga garantier för att du kommer att återhämta dina förluster om du har betalat ett alldeles för högt pris.

Din strategi och dess komplexitet

En väldigt komplex strategi leder inte automatiskt till en högre avkastning. Du får inga bonuspoäng bara för att du har en komplicerad investeringsstrategi eller försöker agera smartare än alla andra.

Din framgång i övriga livet

Om du är framgångsrik inom andra områden av livet betyder det inte per automatik kommer bli framgångsrik på börsen också. Är du alldeles för säker på din egen förmåga kan det snarare vara det som fäller dig och gör att du misslyckas totalt. Var ödmjuk och inse dina begränsningar.

Din ansträngning

Du får inte alltid mer framgång eller högre avkastning bara för att du lägger ner mer tid och ansträngning på att hitta bra investeringar eller göra smarta affärer. Faktum är att majoriteten av alla sparare och investerare får sämre resultat av att anstränga sig för mycket, när de i själva verket istället borde göra saker på simpla som möjligt.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.