Nybörjartips till den som vill börja investera på börsen

Som ny investerare finns det många fallgropar att ramla ner i. För att undvika dessa fallgropar kan man försäka läsa och ta till sig tips och råd från investerare som redan trillat i groparna och kan hjälpa dig att undvika dom.

Läs även våra nybörjarguider:

🔗 Aktier för nybörjare – guide
🔗
Fonder för nybörjare – guide

17 st tips till nybörjare inom investeringar och börsen

Tips till nybörjare på börsen

1. Du måste ha en strategi för att lyckas

Vill du bli en duktig investerare och lyckas väl på börsen på lång sikt måste du ha någon form av strategi. Vad din strategi ska vara kan inte vi svara på, det är enbart du som kan. Du måste hitta en strategi och ett upplägg som passar dig, din riskprofil, och dina förutsättningar.

2. Du behöver inte vara rik för att investera i aktier

Det verkar finnas en missuppfattning bland ”vanligt folk” att det krävs stora summor för att börja investera i aktier – men så är det verkligen inte.

Du har numera väldigt goda möjligheter att komma igång med små summor eftersom courtaget (kostnaden för köp och sälj) numera är väldigt lågt hos vissa aktörer (i vissa fall gratis beroende på vissa villkor). Alla börjar någonstans, och det viktigaste är faktiskt att komma igång – oavsett hur
mycket eller lite pengar man har.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

3. Bli inte lurad av genomsnittet

Historiskt har aktiemarknaden gått upp med i genomsnitt 7-10 procent per år – men det är som sagt genomsnittet. Vissa år har den gått upp mer än så, och vissa år har den gått ner betydligt mer än så. Det är faktiskt väldigt sällan den avkastar precis som sitt historiska genomsnitt.

Ett genomsnitt betyder inte att den kommer generera den avkastning varje år framgent, utan det är historisk tillbakablick som ”slätar ut” större svängningar över lång tid för att få en fingervisning om ungefär hur mycket börsen i genomsnitt går upp per år. Se därför till att du är medveten om
att det kan komma både betydligt bättre och sämre år än genomsnittet – och planera utifrån det.

4. Det kommer ta tid innan du blir riktigt duktig

Vill du bli riktigt duktig på något här i livet så måste du träna på det, och det gäller såklart även aktier och investeringar. Du kommer inte bli en framgångsrik investerare över en natt, utan det kommer faktiskt ta sin tid – och det är helt okej – låt det ta den tid det tar. Ha inte en övertro på dig
själv.

Kunskap och erfarenhet får du genom att läsa på, hänga med i nyhetsflödet, ta del av hur andra personer tänker och agerar, men framförallt genom att själv vara aktiv i marknaden och göra investeringar. Du behöver alltså inte enbart investera pengar, utan även tid och energi.

5. Du kommer förlora pengar på aktier

Okej, innan vi skrämmer iväg dig helt och hållet, så vill vi påpeka att det är helt naturligt att förlora pengar och det är något exakt alla investerare (oavsett kunskapsnivå) gör. Ingen investerare är helt felfri, och det är därför inte realistiskt att förvänta sig att tjäna pengar på alla investeringar
man gör. Lär dig av dina misstag och gå vidare.

6. Läs på ordentligt innan du väljer att investera – gör din egen analys

Du måste läsa på innan du gör en investering. Läser du inte på ordentligt innan så begår du ett av de absolut största misstagen du kan göra som investerare. Vill du köpa aktier i ett bolag så måste du förstå vad bolaget sysslar med och hur de tjänar pengar.

Lita inte på vad någon annan säger. Du kan absolut ta inspiration och undersöka saken närmre om någon kollega eller en god vän nämner en (enligt dem) ”bra” investering – men du ska inte enbart investera på magkänsla eller på tips från andra.

7. Det är aldrig bråttom att investera

Du har aldrig bråttom att köpa in dig i en aktie – och känner du att det är bråttom så är det troligtvis redan försent för dig att investera och få en bra avkastning till en rimlig risk. Gör istället en bra analys, bilda dig en uppfattning om bolaget, och köp in dig i lugn och ro – låt ingen annan
stressa dig att ta ett beslut.

8. Kombinera både FA och TA i din analysprocess

Det är vanligt att man väljer att använda antingen fundamental analys eller teknisk analys i sin analysprocess, och det är absolut en bra början, men det kan vara en god idé att faktiskt ta en titt på båda delarna när man ska ta sina köp- och säljbeslut.

De här analysmetoderna kompletterar nämligen varandra väl, och du behöver inte krångla till det – håll det på en enkel nivå, det kommer du långt med. Vi rekommenderar att du först blir duktig på fundamental analys så att du förstår grunderna i hur ett bolag fungerar och vad man bör titta på
för att hitta bra bolag, och därefter kan du läsa på mer om teknisk analys.

Tips:
IG.com/sv
erbjuder en plattform för teknisk analys. Den håller världsklass och är helt gratis att använda. Du kan använda den både på datorn och på mobilen via deras app. Det är helt gratis att öppna konto och att använda IG:s plattform.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

9. Fokusera på din riskhantering

Vill du bli en duktig och framgångsrik investerare på lång sikt är riskhantering verkligen A och O – det är superviktigt. Du bör dels sprida dina risker genom att äga flera olika aktier inom olika branscher, men det kan även vara en bra idé att sprida dina investeringar över flera tillgångsslag.

Du vill helt enkelt inte vara allt för beroende av att ett fåtal aktier eller investeringar går bra, utan genom att sprida dina risker (även kallat diversifiering) så kan du minska risken i din portfölj. Se till att hitta en risknivå som passar dig och som du känner dig trygg med.

10. Du måste våga göra en värdering och ha egna estimat

När du letar efter intressanta bolag att eventuellt investera i är det viktigt att du vågar göra en värdering och ha egna estimat om bolagets utveckling.

Du behöver dock inte göra någon avancerad uträkning, utan det räcker med några simpla antaganden och teorier om bolagets framtid. Hur tror du att bolaget kommer utvecklas de kommande 1-3 åren? Varför tror du det? Är det rimligt?

11. Fokusera på processen, inte utfallet

Se till att du skapar en bra och gedigen process som du använder när du ska göra investeringar. Det kan t.ex. vara vilka saker du ska titta på, hur ska genomföra din analys, och så vidare. När du har skapat en process du tycker verkar vettig så är det dags att använda den i praktiken. Var konsekvent och följ din process, gör ändringar i processen om du upplever att det behövs, men ändra inte för mycket på en gång.

När du följer en process så är det lättare att göra utvärderingar av dina investeringar. Du måste ha en utvärderingsstrategi som inte baserat på investeringens resultat (vinst eller förlust), utan själva processen och hur du faktiskt agerade.

12. Belåning kan vara både lönsamt och förödande

Det kan vara väldigt lönsamt att låna pengar för att köpa aktier om du gör det på rätt sätt och vid rätt tidpunkt – och tvärtom kan det också vara väldigt förödande och göra att du förlorar mycket pengar om du gör på fel sätt och vid fel tidpunkt. Vi uppmanar dig att vara väldigt försiktig med belåning.

🔗Läs även vår artikel: Låna till att investera i aktier

13. Se över din risk i goda tider

När det är goda tider på börsen och alla investerare tycks tjäna pengar på aktier oavsett vilka aktier de köper, ja då är det ett ypperligt tillfälle att se över risken i din portföljen. Kolla igenom dina innehav och fundera över deras respektive risk.

14. Vill du bli rik snabbt? Investera INTE i aktier

Det är kanske inte det du vill höra, men det är iallafall sanningen. Vi förstår att du troligtvis vill tjäna mycket pengar väldigt snabbt (vem vill inte det?), men då är aktier helt enkelt inte det rätta för dig.

Vi rekommenderar att du bör äga aktier (och aktiefonder) med ett långsikigt fokus. Det är faktiskt så att alla kan bli rika på börsen, men nyckeln till det hela är ett långsiktigt fokus och att låta det ta tid. Ränta på ränta kommer gör att det kommer gå snabbare ju längre du håller på, även om det
kan tyckas gå långsamt i början.

15. Bli inte rädd när aktiemarknaden kraschar

Aktiemarknaden har historiskt alltid gått upp på lång sikt, men då och då uppstår det större nedgångar och det är något vi får leva med när vi investerar på börsen. Det är inget vi kommer att komma ifrån och det gäller därför att acceptera läget.

Börsen har kraschat tidigare och kommer att krascha igen i framtiden. Frågan är bara när. Men det viktigaste är att du inte bli rädd och drabbas av panik när det händer. Är du en långsiktig investerare så kan större nedgångar tvärtom vara ett väldigt bra köpläge.

16. Historien är ingen garanti för framtiden

Den historiska avkastningen för en aktie, fond, index, eller vad det nu än må vara, behöver inte säga något om hur den kommer att gå i framtiden. Bara för att aktiemarknaden har gått upp med i genomsnitt 8 procent per år så betyder det inte att den kommer att göra det varje år i all evighet.

17. Det enda som är säkert är att inget är säkert

Du kommer mest största sannolikhet stöta på många ”experter” under din investerarkarriär som påstår att vissa saker ”garanterat” kommer att inträffa, men lita inte på någon som säger sig veta något till 100% – ingen vet exakt vad som händer i framtiden, när det händer, eller hur det
påverkar, så ha ett kritiskt tänkade, gör din egen analys, och bilda dig en egen uppfattning.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Ytterligare 12 praktiska tips för dina investeringar och din privatekonomi

1. Saker att gå igenom vid en ny investering

När du ska analysera ett bolag som du funderar på att eventuellt investera i finns det en del saker att gå igenom först. Det är din strategi som avgör vad just du ska kolla på, men här kommer ett par tips på vad du kan ta en titt på.

Det går alltid att göra analyser väldigt komplicerade, men är du ny till aktier och aktieanalys bör du vara medveten om att det går att göra enkla analyser och ändå lyckas väl på sikt. Komplicerat innebär inte alltid bättre.

• Skriv en kort motivering om varför du bör köpa bolaget
• Skriv en kort motivering om varför du INTE bör köpa bolaget
• Förstår du vad bolaget sysslar med? Gå igenom bolagets olika affärsområden.
• Vilka risker finns det i bolaget? Hur sannolikt är det att något inträffar?
• Hur ser framtiden ut för bolagets marknad? Växer eller krymper den?
• Hur ser den historiska utvecklingen ut för försäljning, vinst, kassaflöde, och utdelning?
• Har bolaget någon vallgrav (moat) som skyddar mot konkurrenter?
• Vilka är storägare? Är det ägare av ”kött och blod” (vanliga personer) eller instutioner (fonder)?
• Hur agerar bolagets insynspersoner? Köper eller säljer de aktier i bolaget?
• Hur konjunkturkänsligt är bolaget? Ser balansräkningen ut att klara av sämre tider?
• Gör en analys och värdering med olika (relevanta) nyckeltal – jämför med liknande bolag
• Använd dig av teknisk analys för att göra att hitta en någorlunda bra köpläge

2. Skriv en marknadsdagbok

Det är väldigt värdefullt att i en marknadsdagbok skriva upp sina tankar, anledningar till olika beslut, och hur man väljer att agera i vissa situationer, för att på så vis kunna gå tillbaka vid ett senare tillfälle och se hur man faktiskt resonerade där och då.

Det här är faktiskt en viktig och användbar sak som många investerare inte gör, men som de borde göra. En av de stora fördelarna med att göra detta är att det kan ge dig goda möjligheter till reflektion, men även att det kan minska risken att du tar förhastade beslut.

Men vad ska man då skriva i sin marknadsdagbok? Jo, det kan t.ex. vara innan en ny investering (hur du resonerar/varför du gör investeringen), utvärdering av den gångna veckan/månaden/ kvartalet/året, utvärdering av beslut/investeringar, eller hur du tänker och agerar vid olika speciella
situationer (t.ex. stora upp- eller nedgångar).

3. Skriv en kort kommentar om varje innehav

Ett tips från oss är att du går igenom din aktieportfölj och skriver en kort kommentar om varje innehav varför du äger det bolaget, vad du tror om framtiden, om något har förändrats sedan du köpte in dig, och så vidare. Se till att du är ärlig mot dig själv.

4. Skriv en inköpslista på intressanta bolag

Leta upp intressanta bolag som du vill äga, men som du av någon anledning inte har lust att äga just nu – och gör sedan en inköpslista som du sparar till när aktiekurserna faller hejvilt. Du vinner mycket på att ha den här listan färdig redan nu, och så tar du helt enkelt bara fram den när det blir
en större nedgång på börsen.

5. Tips om du funderar på att sälja ett innehav

Svara på följande fråga: Om jag inte ägde aktien idag, skulle jag då köpa den? Är svar nej bör du verkligen överväga att sälja ditt innehav snarast.

6. Tips om du vill utvärdera dåliga investeringar

Svara på följande frågor: 1. Varför blev det en dålig investering? 2. Kunde det ha undvikits? 3. Vad har jag lärt mig?

7. Sammanställ din privatekonomi varje månad

Vi rekommenderar att du i slutet av varje månad skriver upp dina inkomster, utgifter, tillgångar, och skulder i ett Excel-ark, på ett vanligt papper, eller hur du nu vill dokumentera det

Varför? Jo, det är ett jättebra sätt att få en bättre koll på din privatekonomi, och kunna se hur stort överskott (eller underskott) du har varje månad, samt se hur dina tillgångar och skulder utvecklas över tid.

8. Spara minst 10% av din nettolön varje månad

Lyckas du spara 10% av lönen varje månad så kommer du på sikt att ha sparat ihop en hel del pengar som kan bidra till en bättre och stabilare privatekonomi, och därmed ge dig en större frihet.

Klarar du av att spara mer än 10%? Superbra, kör på! Klarar du inte av att spara 10%? Det gör inget, se bara till att du försöker spara något iallafall. Det bästa sparandet är det som blir av, och lite är bättre än inget alls!

9. Se till att du har en buffert (som är anpassad efter din livssituation)

En buffert är väldigt bra att ha. Det är ett sparande som du lätt kan komma åt och använder för att klara av oförutsedda utgifter. Du kommer känna en enorm trygghet och frihet när du väl har din buffert på plats eftersom du slipper oroa dig för din privatekonomi och om du ska klara av några
plötsliga och oförutsedda kostnader.

Men hur stor ska den vara då? Det beror helt och hållet på hur din livssituation ser ut (om du bor i lägenhet/hus, har barn eller inte, äger en bil eller inte, och så vidare). En generell riktlinje är dock att du bör ha en buffert som motsvarar två till tre månaders utgifter.

10. Ha ett långsiktigt sparande på börsen

Alla bör ha ett långsiktigt sparande i aktier eller aktiefonder, och anledningen till det är eftersom att aktier historiskt sett har gett den bästa avkastningen långsiktigt över tid jämfört med andra tillgångsslag. Men innan du börjar investera i aktier rekommenderar vi att du har en buffert på
plats ifall något oförutsätt skulle inträffa.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

11. Sätt upp realistiska mål och bryt ner dem i mindre bitar

Du behöver ha mål och visioner när du planerar din ekonomiska framtid så att du vet vad det är du ska jobba mot att uppnå. När du har satt upp dina mål bör du bryta ner dem i mindre bitar för att det ska bli lättare att ta till sig och kännas mer görbart. Det kan t.ex. kännas lättare att säga att
man ska spara 500 kronor per månad än 6 000 kronor per år – även om det är precis samma summan i slutet av året.

12. Spara inför framtiden – men glöm inte att leva i nuet

Vi vill verkligen uppmana dig att spara och lägga undan pengar inför framtiden, men det är samtidigt väldigt viktigt att inte glömma att leva i nuet. Vi lever bara en gång, och därför gäller det att ta vara på tiden. Så se till att försöka hitta en bra balans mellan sparande och konsumtion, som både gör att du kan lägga undan en del pengar och inte behöva snåla.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.