Vad är en verifikation?

En verifikation är ett underlag för en affärshändelse i bokföringen. Det kan vara ett kvitto, faktura, eller någon annan form av dokument. Underlaget kan vara antingen fysiskt eller elektroniskt, och det måste alltså finnas för varje affärshändelse. Alla verifikationer behöver enligt lag sparas i 7 år (i läsbar form) innan de får kastas.

Verifikationer fungerar som ett bevis eller intyg på att en affärshändelse har ägt rum. Det går t.ex. inte bara att bokföra en affärshändelse utan något som styrker det. Ibland kallas verifikation för verifikat, och det betyder kort sagt samma sak.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ Hos Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter kan tillkomma. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vad ska en verifikation innehålla?

För att en verifikation ska vara giltig behöver följande finnas med:

  • Datum för verifikationen
  • Datum för affärshändelsen
  • Kort beskrivning av vad affärshändelsen avser (t.ex. vad som köptes eller såldes)
  • Beloppet som affären uppgick till (inklusive moms)
  • Vilka som ingick i affären
  • Eventuell hänvisning till övrigt underlag som är förvarat separat (om det finns)

Finns det inte någon verifikation går det bra att skapa den själv. I det fallet är det viktigt att man ser till att man får med allting i listan ovan för att det ska vara en giltig verifikation.

Det är en central del i bokföringen

Verifikationer är som sagt underlag för bokförda affärshändelser, och de är därmed väldigt viktiga i företagets bokföring.

Företaget behöver ha bra ordning på bokföringen och alla underlag för att uppfylla lagens alla regler.

Verifikation på engelska

Verification

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.