Nedskrivning innebär att bolaget minskar det bokförda värdet på en anläggningstillgång eller omsättningstillgång, genom att helt eller delvis skriva bort värdet från balansräkningen och redovisa det som en kostnad i resultaträkningen.
Bolag genomför nedskrivningar när en tillgång har tappat i värde så att det nuvarande värdet är mycket längre än det bokförda värdet i balansräkningen. I detta fall skrivs värdet på tillgången ner till det nuvarande värdet.
Viktigt att komma ihåg är att nedskrivningen endast får göras om värdeminskningen antas vara bestående. Det ska kort sagt inte finnas några tecken på att tillgångens värde kommer att stiga igen inom en snar framtid.
En nedskrivning är kort sagt en avskrivning av engångskaraktär. Det är inget som bolaget förväntar sig ska upprepas framöver, och ofta uppstår behovet av nedskrivning hastigt och plötsligt.
Visar det sig att nedskrivningen inte längre är relevant bör värdet återföras igen, dock ej högre än ursprungsvärdet.
Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
Exempel på nedskrivning
Exempel 1 – Det inträffar en brand i en fabrik som skadar maskiner och annan utrustning vilket gör dessa obrukbara. Värdet på dessa tillgångar måste minskas eftersom de inte kan användas.
Exempel 2 – Bolaget har en kund som går i konkurs, vilket gör att kundfordran (faktura) på detta bolag blir värdelös.
Nedskrivning och avskrivning – Vad är skillnaden?
En nedskrivning och en avskrivning är egentligen samma sak i grunden – de minskar det redovisade värdet på tillgångar i balansräkningen – men i praktiken skiljer de sig åt en del.
En viktig skillnad är att avskrivningar är planerade, medan nedskrivningar vanligtvis är oförutsedda och behovet för en nedskrivning kan uppstå plötsligt.
Det är generellt så att avskrivningar är vanligare än nedskrivningar. Dessutom brukar nedskrivningar ses som något negativt eftersom något specifikt har inträffat som påverkat värdet på en tillgång, medan en avskrivning är en planerad minskning av värdet.
Både avskrivningar och nedskrivningar förekommer i bolagets resultaträkning.