Vad betyder balansomslutning?

Balansomslutning är summan av bolagets alla tillgångar, d.v.s. tillgångssidan i en balansräkning.

Det förekommer även ibland att man tittar på skuldsidan (eget kapital + skulder) i en balansräkning och säger att det är bolagets balansomslutning, och faktum är att det stämmer (även om det är vanligast att man tittar på tillgångssidan).

Detta beror på att tillgångarna och skulderna i en balansräkning alltid ska vara lika stora – de ska vara i balans – så egentligen spelar det ingen roll vilka av dessa du kollar på när du vill veta bolagets balansomslutning.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Balansomslutning = Värdering? Nej!

Balansomslutningen är ingen typ av värdering av bolaget och dess verksamhet, utan den visar kort och gott bara hur mycket tillgångar som finns i bolaget vid en viss tidpunkt.

Den säger därför inte särskilt mycket om hur den finansiella ställningen i bolaget ser ut.

Vill du analysera bolaget närmre och bedöma hur dess finanser är bör du använda dig av andra typer av nyckeltal. Några vanliga och användbara nyckeltal för detta är soliditet, skuldsättningsgrad, likviditet, samt räntetäckningsgrad.

Balansomslutning på engelska

Balance sheet total

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.