Vad betyder baisse?

Baisse är ett generellt begrepp som används för att beskriva kraftigt fallande börskurser under hög omsättning.

Nedgången sker vanligtvis under kortare tidsperioder, t.ex. under en eller ett par dagar. Men ibland kan den kraftiga nedgången hålla i sig längre än så.

Begreppet uttalas [bäs] och kommer ursprungligen från det franska språket där betydelsen är ”sänkning”.

Man brukar prata om en s.k bear market när en aktie eller ett index har fallit minst 20 procent från dess högstanivå. Det betyder kort sagt att aktien/indexet är inne i negativ trend nedåt.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Hur används ordet?

Begreppet används alltså för att beskriva en negativ och pessimistisk aktiemarknad som går mycket dåligt under kort tid. Men hur kan det användas i praktiken? Här kommer två exempel.

Exempel 1
Måndagens baisse på Stockholmsbörsen präglade även de kommande dagarna vilket gjorde att vi fick se fortsatt fallande aktiekurser under hög omsättning.

Exempel 2
Veckans kraftiga baisse är enligt analytiker en rekyl nedåt, vilken är ett resultat av den senaste tidens stora uppgångar på Stockholmsbörsen.

Vad är motsatsen till baisse?

Nu vet du att baisse innebär kraftigt fallande kurser under hög omsättning, men om du vill beskriva motsatsen – kraftigt stigande kurser – vilket ord ska du då använda?

Motsatsen är begreppet hausse.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.