Vad är orderdjup (orderbok)?

Orderdjup (även kallat orderbok) visar de köp- och säljorders i en aktie som köparna respektive säljarna har lagt ut på marknaden och väntar på att någon ska vilka köpa eller sälja aktien till det priset.

Alla aktier på en börs har ett orderdjup.

Vi kan alltså se hur många aktier som köparna vill köpa, och hur många säljarna vill sälja, och till vilket pris de är beredda att göra affär på.

När det har skett ett avslut i en aktie (aktien har bytt ägare) finns det tre olika priser som redovisas:

  • Senaste avslut (t.ex. 100 kr) – Priset där senaste ägarebytet skedde
  • Köpkurs (t.ex. 99 kr) – Priset som högsta köpare vill betala
  • Säljkurs (t.ex. 101 kr) – Priset som lägsta säljare begär

Skillnaden mellan köpkurs och säljkurs kallas för spread. En stor spread (stor skillnad mellan köp- och säljkurs) innebär att sannolikheten är mindre för att affären ska gå igenom, och tvärtom.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Orderdjup kan visa vägen framåt

Tack vare orderdjupet kan vi få en uppfattning om vart aktiekursen kan tänkas röra sig kortsiktigt. Detta eftersom vi kan se hur köparna respektive säljarna positionerar sig och till vilken nivå de vill göra affär, och om det är många som vill köpa eller sälja aktien.

Om antalet köporders överstiger antalet säljorders kan det vara en indikation på att aktien kommer att stiga i ett kortsiktigt perspektiv. Det beror på att det är fler som vill köpa än vad det är som vill sälja – efterfrågan är alltså högre än utbudet, vilket tenderar att driva upp priset.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.