Vad är en flash crash?

En flash crash är en mycket snabb, djup, och volatil nedgång i priset på en tillgång (t.ex. aktie) eller marknad (t.ex. Stockholmsbörsen) inom en extremt kort tidsperiod (minuter/sekunder), följt av en lika snabb återhämtning av nedgången.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vad orsakar en flash crash?

Det finns olika anledningar till varför en flash crash uppstår, men de orsakas vanligtvis av automatiserad handel utförd av datorprogram eller s.k högfrekvenshandel. Kraschens hastighet och omfattning förvärras dessutom av den typen av datorhandelsprogram eftersom de agerar så snabbt.

Datorprogrammen är konstruerade att automatiskt köpa och sälja tillgångar på olika marknader. De använder sig av algoritmer för att känna igen såväl mönster som avvikelser på marknaden. När de upptäcker något att agera på sker det otroligt snabbt och helt automatiskt.

Det gör att priserna på olika tillgångar kan bli mer volatila (rör sig mer upp och ner). Detta kan leda till en ökad risk på marknaden eftersom svängningarna (volatilitet) blir större.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.