Vad är börsens call och hur fungerar det?

En call är en form av auktion som samlar köpare och säljare på aktiemarknaden. Det är något som sker innan börsen öppnar på morgonen och innan den stänger för dagen.

Köpare och säljare anger till vilket pris de vill köpa eller sälja en viss aktie. Dessa order samlas sedan ihop av börsens system som räknar fram det pris där flest aktier kan omsättas – kallat jämviktspris.

Alla världens börser är öppna under en specifik tid på dagen och då det går att köpa och sälja aktier (eller andra tillgångar) som finns på den börsen.

Den svenska aktiemarknaden, Stockholmsbörsen, är öppen på vardagar mellan klockan 09.00 och 17.30.

Vad är syftet med en call?

Hela syftet med börsens call är att samla ihop köp- och säljorders för att bilda en prisnivå där flest orders möts med varandra för att få fram ett rättvisande marknadspris.

Detta gör att likviditet samlas och fler avslut sker på samma pris.

Den prisnivå där flest orders möts kallas alltså för jämviktspris, och det är det priset som aktien får som startkurs (vid öppningscall) eller stängningskurs (vid stängningscall) den dagen.

Vilket pris köper eller säljer jag till?

Det kan vara lite komplicerat att förstå till vilket pris det är man får köpa eller sälja till, men vi tänkte ge dig en enkel förklaring med ett exempel så att du ser hur det fungerar.

Vill du köpa en aktie i callen anger du det pris som du högst är beredd att betala.

Exempel: Du vill köpa en aktie och lägger därför en köporder på 100 kronor. Aktien öppnar på t.ex. 98 kronor och din köporder går därmed igenom och du är numera ägare av den aktien. Du betalar 98 kronor.

Men om aktien istället öppnar på 102 kronor så kommer din köporder inte att gå igenom, och du kommer därmed inte att få köpa några aktier till det pris du angav.

Vill du sälja en aktie i callen anger du det pris du som lägst vill ha betalt för din aktie.

Exempel: Du vill sälja en aktie och lägger därför en säljorder på 200 kronor. Aktien öppnar på 210 kronor och din säljorder går därmed igenom och du är numera inte längre ägare av den aktien. Du får 210 kronor för din aktie.

Men om aktien istället öppnar på 190 kronor så kommer din säljorder inte att gå igenom, och du kommer därmed inte att sälja några aktier till det pris du angav.

Du får aldrig ett sämre pris

Du behöver därför aldrig vara orolig för att du får ett sämre pris än vad du har uppgett i din köp- eller säljorder, men du kan däremot få ett bättre pris.

Vill du kan du lägga en köp- eller säljorder trots att börsen är stängd. Ordern ligger då och väntar tills börsen har öppnat. Det är först när börsen är öppen som du får reda på om din order har gått igenom eller inte.

Öppningscall

Den svenska börsens öppningscall pågår mellan klockan 08.45 och 09.00.

Det aktuella jämviktspriset (och antalet aktier på detta pris) visas under öppningsperioden.

Stängningscall

Den svenska börsens stängningscall pågår mellan klockan 17.25 och 17.30.

Det aktuella jämviktspriset (och antalet aktier på detta pris) visas under stängningsperioden.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.