7 tips för att undvika lyxfällan

Det finns många som (av olika anledningar) hamnar i en ohållbar situation där man har stora skulder som man har svårt eller inte klarar av att betala tillbaka – och det är därför vi nu ska gå igenom hur man kan undvika lyxfällan.

Begreppet lyxfällan har naturligtvis blivit populärt tack vare det berömda TV-programmet ”Lyxfällan” som träffar personer som är just i den här situationen och som helt enkelt inte har tagit hand om sin privatekonomi på ett bra sätt.

Vi vill naturligtvis att du inte ska hamna i denna situation och ha enorma skulder som sätter stor press på din privatekonomi. Så vi valde att sammanställa tipsen nedanför som ett sätt att hjälpa dig att undvika denna jobbiga situation

Dessutom går vi igenom några av de vanligaste anledningarna till varför många hamnar i ett läge där de har stora skulder som de har svårt att betala tillbaka. Vi hoppas att den här genomgången ska hjälpa dig att undvika lyxfällan så att du istället kan investera dina pengar och få en fin avkastning på ditt sparkapital.

Tipsen för att undvika lyxfällan och enorma skulder

Här kommer listan med de 7 olika tipsen som vi tycker är viktiga att med sig. Det finns såklart fler bra tips än dessa, men vi känner att detta är en bra utgångspunkt som täcker in ett par viktiga områden.

Om du har några fler bra tips på hur man kan undvika lyxfällan är du varmt välkommen att kontakta oss.

1. Skaffa en budget & planera noggrant

En budget är ett av de kraftfullaste verktygen för att få en större kontroll över sin privatekonomi och hur man spenderar sina pengar. Planerar du din budget noggrant och följer den strikt kan det verkligen göra underverk för din privatekonomi.

Planera alla dina inköp noggrant och var smart när du handlar genom att dra nytta av rabatter och erbjudanden. När du handlar mat kan det löna sig stort att köpa större förpackningar i butiker med lite lägre priser för att på så vis spara in lite pengar på det området. Det finns dessutom mängder av olika spartips på nätet att ta del av, och dessa kan också hjälpa mycket.

2. Undvik lån och krediter

Man bör alltid försöka undvika lån och krediter så gott det går eftersom det alltid blir dyrare i längden att finansiera sina köp med lånade pengar eller genom avbetalningsplaner. Använd alltså dina egna sparade pengar i största utsträckning om du ska köpa något.

Är det så att du verkligen behöver låna pengar är det viktigt att du gör en noggrann kalkyl innan. Försök se hur ett lån skulle påverka din privatekonomi och om du faktiskt klarar av att betala tillbaka det i tid. Här är det viktigt att du är ärlig mot dig själv och gör realistiska antaganden. Lånar du pengar (och själv är personligen betalningsansvarig) så har du rätt till ränteavdrag vilket gör att din skatt minskar. Det är dock inget som bör uppmuntra dig att ta ett lån du kanske inte behöver, men det kan vara bra att känna till det.

Får du problem att betala ett eventuellt lån är det viktigt att du tar kontakt med långivaren. Det kan faktiskt vara möjligt att komma överens om en ny avbetalningsplan som underlättar för dig att betala tillbaka lånet. Men du vill såklart inte hamna i den här situationen från början, och därför är det som sagt viktigt med noggranna kalkyler och stora marginaler i privatekonomin.

Hamnar lånet hos inkasso eller Kronofogden blir läget mycket allvarligare, och då kan det vara bra att ta kontakt med en skuldrådgivare som kan komma med råd och besvara dina frågor. Kan du förklara din situation för inkasso kan det vara möjligt att ordna upp läget, men hamnar skulden hos Kronofogden kan det bli betydligt svårare att rätta till detta. Se därför till att betala dina eventuella lån och krediter.

3. Betala räkningarna i tid

Detta är kanske en ganska självklar punkt för många, men faktum är att det finns många som gör missen att betala räkningarna alldeles för sent. Sena betalningar kan leda till dyra straffavgifter och höga dröjsmålsräntor.

Tipset är därför att betala dina räkningar direkt när du får in din lön, så att du minskar risken för att du ska kunna glömma bort att betala dem. Detta gör dessutom att du inte gå runt och behöva oroa dig för om du ska ha råd med dem eller inte.

4. Spara ihop till en buffert

Ett buffertsparande är en central del i ett sund privatekonomi och ett måste om man vill kunna bygga upp en stabil ekonomisk grund att stå på.

Med en buffert kan du mycket lättare hantera oförutsedda utgifter och det gör också att du i många fall kan undvika att låna pengar till dyra räntor. Vi kan med säkerhet säga att om fler hade haft en (tillräckligt stor) buffert så hade man kunna minska antalet personer med för hög skuldsättning ganska rejält.

Buffertsparande gör helt enkelt att man får en större kontroll på sin privatekonomi. Och har man detta sparande på plats så gör det att man inte behöver oroa sig för om t.ex. bilen rasar ihop, frysen går sönder, eller att något annat kostsamt inträffar.

5. Se över alla dina (fasta) utgifter

Visst, det låter inte särskilt roligt att gå igenom alla de köp man har gjort – men faktum är att det är ett av de bästa sätten att faktiskt få en insikt i hur man spenderar sina pengar. Se gärna till att försöka visualisera detta på något sätt, t.ex. genom ett kalkylblad i Excel eller liknande.

Det är så lätt hänt att man bara använder kortet i affärer till många (dyra) spontaninköp och helt enkelt inte riktigt tänker på vad man köper och vad det kostar. Går du igenom alla dina köp så kan du lättare identifiera onödiga utgifter och på så sätt göra dig av med dem.

En annan bra rekommendation är att kolla igenom de fasta utgifterna som dras från kontot. Det kan vara olika former av abonnemang, försäkringar, eller lån. Kolla upp om du kan hitta andra alternativ som är billigare och kanske t.o.m. bättre än det nuvarande. Vissa av dessa kanske du eventuellt kan avsluta eftersom du helt enkelt inte använder dem tillräckligt mycket.

6. Testa att införa ett köpstopp

Syftet med ett köpstopp är helt enkelt att man ska sluta spendera pengar helt, under en viss period (t.ex. en månad) och vanligtvis inom specifika områden. Detta är ett bra sätt för att få mer pengar över och stärka sin privatekonomi, för att därmed kunna undvika lyxfällan.

Det är vanligt med köpstopp när det gäller t.ex. kläder, elektronik, resor, eller andra områden som inte är nödvändiga för vår överlevnad. Det är ju lite svårt med ett köpstopp när det gäller exempelvis mat eftersom vi är beroende av att få i oss näring – men däremot kan man ju såklart dra ner på matkostnaderna om man planerar sina inköp.

7. Kolla in A-kassa och låneskydd

Är du medlem i A-kassan, och dessutom har ett låneskydd, kan du lättare hantera den tråkiga situationen som uppstår om du skulle bli arbetslös och har ett stort lån att betala.

Har du dessa två kan du få goda förutsättningar för att ändå kunna hantera skuldbördan trots att du inte har något arbete att gå till. Det är dock viktigt att du läser på vilka villkor som gäller för respektive så att du har koll på vad du har rätt till för typ av ersättning.

Vanliga anledningar till stora skulder

Det finns såklart många olika anledningar till varför folk har samlat på sig stora och ohållbara skulder, men vi tänkte gå igenom ett par av de vanligaste så att du lättare kan undvika denna situation.

En av de vanligaste anledningarna är ju såklart att man har lånat alldeles för mycket. Skuldbördan blir då helt enkelt för stor och svår att hantera på ett bra sätt, och detta leder till en ond spiral och högre skulder.

I många andra fall handlar det om räkningar av olika slag som ej har betalats, och som därmed har samlat på sig dröjsmålsränta, hamnat hos inkasso, eller tagit sig hela vägen till Kronofogden.

Skatteskulder är också en vanlig anledning till stora skuldberg. Det kan t.ex. handla om att man har fått restskatt efter att man skickat in sin deklaration, och att man då helt enkelt inte har betalat denna skatt. Är man sen med inbetalningen av skatten blir man tvungen att betala en hög ränta på skatteskulden.

Det är dessutom vanligt med skulder kopplade till trafikförsäkringar och parkerings- och fortkörningsböter. Dessa kostnader är kostsamma som de är, men om man dessutom inte betalar dem i tid eller inte alls ja då kan de bli otroligt dyra.

Spara och investera för en bättre privatekonomi

Vi vill såklart verkligen uppmuntra dig till att börja spara och investera dina pengar så att du kan bygga upp en bättre och stabilare privatekonomi. Du behöver inte vara fast i lyxfällan för att det ska vara en bra idé, utan faktum är ju att det är bra för alla att lägga undan en slant och försöka få den att växa.

Är detta något du är intresserad av kan du kolla in vår stora aktieguide och vår stora fondguide, samt ta en titt på Finansguide som svarar på ett par vanliga frågor inom finans. All den information kommer ge dig en bra grund att stå på kunskapsmässigt, och därefter kan du gå igenom vårt övriga utbildningsmaterial här på sajten.

Så se till att undvika lyxfällan och istället börja spara och investera dina pengar!


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.