Ta kloka beslut kring din privatekonomi

Det finns mycket saker att tänka på när man vill förbättra sin privatekonomi. Och är det så att man är precis ny när det gäller att se över sin ekonomi och ta bättre ekonomiska beslut så kan det vara riktigt svårt att veta hur man ska komma igång.

Var man ska börja beror till stor del på vad man kan sedan innan och hur intresserad man är att sätta sig in i ämnet. Men generellt kan man säga att det är en bra idé om man har sunt förnuft, är eftertänksam i sina ekonomiska beslut och ser till att man försöker vara en smart konsument, så att man därmed kan hålla nere sina kostnader. Mer än så behövs det egentligen inte, för då har man kommit en väldigt bra bit på vägen.

Detta är en bra början, och när man sedan har fått ihop en slant genom att skapa ett sparande och att kapa kostnader så rekommenderar vi starkt att man funderar på att börja investera pengarna. Då kan man öka sitt sparkapital ytterligare. Därför har vi samlat en hel del utbildningsmaterial här på sajten som vi hoppas kan vara användbart om du vill lära dig mer.

Vi kommer nu att gå igenom ett par punkter som vi tycker är värda att nämna när man pratar om detta ämne. Förhoppningvis kan det leda till att någon tar bättre ekonomiska beslut och på sikt kan bygga upp en stark och stabil privatekonomi. Detta ämne är kanske dessutom extra viktigt nu när det närmar sig jul och det uppstår en konsumtionshets.

Behöver du verkligen den produkten eller tjänsten?

Många köp som gemene man gör är hastiga impulsköp och det kan kosta riktigt stora summor om man inte är medveten om detta. Vi vill därför slå ett slag för att du verkligen funderar över läget och om du verkligen behöver det du funderar på att köpa.

Ett tips är att sova på saken, och bestämma dig dagen efter. Och ju större köp desto längre bör du fundera kring hur nödvändigt köpet är. Vi förstår såklart att vissa saker har man helt enkelt inte möjlighet att vänta med att köpa, men i många fall har man det och då är det viktigt att man funderar över situationen ett varv extra innan man tar sitt beslut.

Jämför alltid innan du köper något

Detta är något som är en självklarhet för många numera tack vare alla smarta jämförelsetjänster som finns därute, men det kan ändå vara värt att påminna om detta. Nöj dig inte med första bästa erbjudande du hittar, utan se till att du faktiskt tar och kollar vad andra aktörer erbjuder för pris för samma produkt eller tjänst.

Gör du detta så kan du spara en hel del pengar (dels på varje köp, men även i längden) och det är pengar som du sedan kan använda för att investera så att du får ett ännu större sparkapital.

Vi rekommenderar att man är försiktig med att låna pengar, men om man bedömer att det verkligen är nödvändigt så är det otroligt viktigt att man jämför de tillgängliga alternativen där ute. Räntan och andra villkor kan skilja stort mellan olika lån och olika långivare, och därför är det en god idé att man tittar igenom alternativen så att man kan hitta bästa möjliga.

Ett lån påverkar din ekonomi för lång tid framöver, och därför är det väldigt viktigt att du ser till så du får de bästa villkoren. Personer som är skuldsatta har en försvagad privatekonomi och av den anledningen ska man enbart låna pengar om man är helt säker på att det är den enda lösningen.

Undvik att köpa på avbetalning

Det kan vara lockande att köpa saker på avbetalning, men det blir i princip som ett lån och därför bör man försöka att undvika det så gott det går.

Avbetalningsplaner är i många fall förknippade med knepiga villkor och höga avgifter som gör att köpet blir onödigt dyrt. Därför är det bra om man är lite mer eftertänksam på hur man spenderar sina pengar, så att man kan se till så att man har råd att betala sina köp direkt.

Sälj av gamla saker innan du köper nytt

Ett jättebra sätt att dels få in pengar till nya inköp, och samtidigt bli av med gamla saker som du kanske ändå inte använder, är att sälja av saker innan du köper nytt.

Detta är något som har blivit populärt bland många på senare år i takt med att miljön har fått ett större fokus och att fenomenet minimalism ökat i popularitet.

Lyckas du inte sälja dina gamla saker kan du skänka bort dem till andra som har större användning av sakerna än vad du har. Du får ju dock inte in några pengar då såklart, men det gör ju att sakerna kan användas av andra och det är alltid bättre än att enbart slänga dem.

Några slutord

Det finns mycket att ta upp kring det här ämnet, och detta vara bara en kort genomgång av ett par punkter som vi tycker är värda att nämnda. Förhoppningvis kan det hjälpa någon på något sätt att få en lite bättre privatekonomi på sikt.

Om du har några andra tips som du vill dela med dig till andra så är du välkommen att göra det i kommentarsfältet här nedanför. Tillsammans kan vi hjälpas åt att ta bättre beslut kring vår privatekonomi, så att vi kan få mer pengar över som sedan kan investeras på olika sätt.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.