Hur startar man ett aktiebolag?

Vill du starta ett aktiebolag (AB) så är det faktiskt relativt enkelt att göra det, och Bolagsverkets guide kan vara till bra hjälp för dig som vill komma igång. Vi kan även rekommendera att du tar en titt på Verksamt som också har mycket information på området.

I korta drag måste du som startar aktiebolag sätta upp en bolagsordning och en så kallad stiftelseurkund som namnger företaget, beskriver dess verksamhet och vilka som sitter med i bolagsstyrelsen samt hur mycket aktierna ska vara värda.

Du ska teckna och betala aktier – för att få starta ett aktiebolag krävs det att ägaren investerar en summa på 25 000 kronor som sedan betraktas som aktiekapital. Det krävs även att du får ett bankintyg på den här inbetalningen.

När det är gjort skrivs stiftelseurkunden under, registreringsavgiften betalas, och en anmälan skickas till Bolagsverket som registrerar företaget.

Förändrade regler för aktiekapital

En god nyhet för alla som väljer att starta ett aktiebolag är att fr.o.m. 1 januari 2020 så har minimibeloppet för aktiekapital har sänkts från tidigare 50 000 till endast 25 000 kronor.

Tanken är att det sänkta beloppet ska göra att fler väljer att starta verksamheter med aktiebolag som bolagsform.

Det finns en förhoppning att ändringen ska främja företagande samtidigt som vissa oseriösa aktörer kommer att avskräckas av den fortsatt relativt stora summa pengar som krävs som insats för att få starta ett aktiebolag. 25 000 kronor motsvarar också det aktiekapital som krävs i andra EU-länder vilket skapar en kontinuitet inom unionen.

Se till att du har en affärsplan

Innan du sätter igång och registrerar företaget bör du ha en affärsplan och bra koll på vad det är du har tänkt göra i företaget. Det är sällan någon bra idé att snabbt dra igång ett aktiebolag utan uppfattning om vad företagets verksamhet ska bestå av.

Sätt dig därför ner och fundera kring detta. Hur ska du tjäna pengar? Hur skiljer sig din produkt eller tjänst mot konkurrenterna? Vilka risker finns det? Finns det någon framtidspotential för ditt företag och marknaden som helhet? Och så vidare.

Att teckna ett företagslån

I vissa fall kan det bli aktuellt att ta ett lån för att ha tillräckliga medel till aktiekapitalet eller göra andra investeringar som krävs för att starta upp verksamheten och då kan ett företagslån lösa situationen.

Olika banker har olika villkor, och i vissa fall måste firmatecknaren lämna en personlig borgen medan andra banker väljer att använda företagets tillgångar som säkerhet för lånet. Det är därför viktigt att vara väl påläst när du tar ett lån så att du som låntagare vet vad som förväntas, både av dig och av långivaren.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.