Spara (minst) 100 kr i månaden – det gör skillnad!

Det förekommer ofta spartips och andra uppmaningar att spara pengar i media, bland vänner, på sociala medier, och så vidare – men många blir avskräckta eftersom de tror att det krävs att man sparar mycket för att det ska vara lönt.

Men det stämmer verkligen inte – för så lite som 100 kronor i månaden kan faktiskt göra skillnad på lite sikt. Det är naturligtvis så att man inte kommer kunna bli miljonär genom att spara den summan, men det kan trots allt hjälpa till att bygga upp en bättre privatekonomi.

En bättre privatekonomi hjälper till att minska oron kring pengar och gör att man därmed kan fokusera på andra roligare saker.

Hur mycket ska man spara egentligen?

Detta är något som man bestämmer helt och hållet själv, och man bör spara så pass mycket som man känner sig bekväm med. Du behöver ta hänsyn till hela din privatekonomi, fundera igenom vad som kan vara en rimlig nivå, och göra en helhetsbedömning.

Är det så att du väljer en nivå som du senare känner är aningen för mycket, ja då är det inte värre än att du minskar ner det lite tills det känns bättre och mer hanterbart. Och känner du att du klarar av att spara mer så kan du såklart välja att göra det också.

En vanlig tumregel är att spara minst 10 procent av sin månadsinkomst, och det är faktiskt en väldigt bra nivå. Klarar man av att göra det kontinuerligt under en längre tid så kommer det så småningom att bli en ordentlig slant. Och om du kan spara mer än så är det naturligtvis toppen, men man ska absolut vara nöjd om man ”bara” har möjlighet att lägga undan 10 procent.

Allt sparande som blir av är bra, oavsett hur litet det än må vara. Det är som sagt viktigt att hitta en nivå som man själv tycker fungerar bra och kan behålla långsiktigt. Har du ett långsiktigt fokus så kan även små belopp bli väldigt stora summor.

Hur ska man placera sina pengar?

Det viktigaste är att spara pengar från början, men sedan är det också väldigt bra om man väljer att placera dem på något sätt än enbart på ett sparkonto (som vanligtvis inte ger någon ränta i dagsläget).

Är du beredd att ta lite högre risk och vet med dig att du kommer kunna vara utan pengarna ett tag så kan aktier och aktiefonder vara ett bra alternativ – detta ger dig möjlighet att få en bra långsiktig avkastning på dina pengar. Kom dock ihåg att aktier och aktiefonder är förknippade med hög risk, och det är inte säkert att man får tillbaka det man investerar.

Vill du ta lite lägre risk kan det istället passa bättre med räntefonder, eller helt enkelt behålla dem på ett sparkonto. När det gäller sparkonton finns det sådana både med och utan insättningsgaranti. Sparar du pengar på de som har garantin så innebär det att du inte förlorar några pengar om banken skulle gå i konkurs – dina pengar är alltså skyddade av staten.

Storbankerna erbjuder ingen ränta på de vanliga sparkontona, men däremot har de insättningsgaranti. Så vill du ha ett sparkonto med hög ränta får du kolla in andra aktörer på marknaden. 

Vilken avkastning kan man ”förvänta sig”?

Väljer du att placera dina pengar i aktier eller aktiefonder så kan det ge en väldigt bra avkastning över tid.

Historiskt sett har aktier gett omkring 7-8% avkastning per år, trots stora börskrascher. Viktigt att notera är dock att man inte på något sätt är garanterad den avkastningen, och att det är sällan det landar på den nivån enskilda år (kan variera stort uppåt och nedåt).

Det lite säkrare alternativet i form av räntefonder eller sparkonto ger en mycket lägre avkastning, men å andra sidan är risken minimal att du ska förlora dina pengar.

Var kan man lära sig mer om sparande och investeringar?

Är du intresserad av att läsa på mer hur allt detta fungerar så har du kommit till helt rätt ställe.

Här på Aktiewiki har vi samlat massor av utbildningsmaterial för dig som vill utvecklas och lära dig mer. Vår förhoppning är att du ska bli en duktig investerare och få en bättre privatekonomi genom att ta till dig av det vi delar med oss av här på sajten. Nytt utbildningsmaterial tillkommer regelbundet, och vi strävar efter att hålla befintligt material uppdaterat.

Vi kan verkligen rekommendera att du kollar in vår aktieguide och fondguide som lär dig allt du behöver veta för att komma igång inom respektive område. Dessa är en utmärkt startpunkt för den som inte kan så mycket men som vill lära sig mer.

Ett par enkla men värdefulla tips för dig som vill investera

Har du bestämt dig för att börja investera i aktier eller spara en slant i aktiefonder – som ju bekant innebär en hög risk – så har vi ett par tips till dig.

Det första är att du bör ha ett buffertsparande på plats innan du sätter igång med investeringarna. Med en buffert behöver du inte oroa dig för att drabbas hårt av några oväntade utgifter, och du är inte beroende av att dina investeringar ska gå bra för att klara den vardagliga ekonomin.

Det andra tipset är att du bör investera regelbundet. Fördelarna med detta är många, men en av dem är att du över tid får ett bra GAV och riskerar att köpa för alla pengar vid fel tillfälle. Risken i ditt sparande minskar tack vare detta, och gör att du förbättrar dina förutsättningar för att lyckas väl med dina investeringar.

Det tredje och sista tipset är att du bör investera långsiktigt, speciellt om du investerar i aktier eller aktiefonder. Enligt oss innebär det absolut minst 3 år, men gärna 5 år och uppåt. Detta är också något som gör att risken minskar med tiden, eftersom aktier tenderar att utvecklas väl på långa tidshorisonter. De stora vinnarna historiskt har varit de som ägt aktier långsiktigt – troligtvis blir det så även framåt, även om vi såklart inte kan ge några garantier för det.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.