Vad är sortinokvot?

Sortinokvot är ett mått som används av investerare för att få en uppfattning om den riskjusterade avkastningen i en portfölj eller fond.

Det är ett sätt att sätta avkastningen i relation till den risk (volatilitet) som har tagits för att uppnå den avkastningen, vilket är tänkt att ge en bättre och mer rättvisande bild av avkastning och risk.

Sortinokvoten liknar sharpekvoten, men många anser att sortinokvoten ger en bättre uppfattning om den faktiska risken i en portfölj eller fond eftersom den bättre hanterar den dåliga volatiliteten.

Det här måttet mäter överavkastning i relation till ett avkastningsmål (t.ex. den riskfria räntan), och den använder s.k. semivarians som ett mått för förlustrisken i relation till avkastningsmålet.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Sortinokvoten straffar rörelser nedåt

Den stora anledningen till varför sortinokvoten anses vara bättre än sharpekvoten är eftersom den förstnämnda enbart straffar nedåtgående volatilitet och belönar svävningar uppåt i rätt riktning – medan sharpekvoten straffar all volatilitet oavsett om det är uppåt eller nedåt.

Vad är en bra sortinokvot?

Ju högre sortinokvot, desto bättre – precis som för sharpekvoten alltså.

När du tittar på två liknande investeringar eller portfölj bör en rationell investerare föredra den med högst sortiokvot eftersom det betyder att den investering genererar mer avkastning per ”dålig risk” som den exponerar sig mot.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.