Vad är skillnaden mellan sektor och bransch?

Det är inte ovanligt att sektor och bransch används för att benämna samma sak, och det kan vara lätt att anta de betyder mer eller mindre samma sak (eller kanske lite olika sätt att säga samma sak).

Men faktum är att de faktiskt är rätt olika varandra.

Vad är skillnaden mellan sektor och bransch?

Vi tycker därför att det kan vara bra att reda ut skillnaden mellan dessa två en gång för alla.

  • Sektor är en bred och övergripande kategorisering
  • Bransch är en mer specifik kategorisering

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Vad bestämmer bolagets sektor och bransch?

Det är bolagets (huvudsakliga) verksamhet bestämmer inom vilken sektor och bransch som bolaget ska kategoriseras in i.

Bolag som delas in i samma sektor är verksamma inom samma segment i ekonomin, och har på vissa sätt en liknande verksamhet (men ändå inte).

Bolag som delas in i samma bransch är alltså först och främst indelade i samma sektor, men i en specifik bransch är verksamheten och affärsmodellen mycket mer lika bland bolagen än vad den är i en sektor.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.