Skilling omdöme – Är skilling bra?

Skilling omdöme

Skilling är en CFD-mäklare som erbjuder CFD-handel i aktier, valutapar, kryptovalutor, index och råvaror men även tjänster för trading. Bland annat erbjuds copytrading, avancerade analysverktyg och automatiserad handel (cTrader).

En stor fördel med Skilling är att all handel rapporteras till Skatteverket och att egen uträkning inför deklaration därför inte behöver ske. 

Vårt totalbetyg: 3 av 5

img_not_found
3.0 out of 5.0 stars

  • CFD:s
  • Plattform översatt till svenska
  • Affärer förtryckta i deklarationen
  • Erbjuder kapitalförsäkring
  • Gratis teknisk analysplattform

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

Teknisk analys

Ja

Minsta insättning

100 USD

Vi rekommenderar:
Vi på Aktiewiki använder IG.com/sv och Etoro.com/sv när vi handlar CFD:er. Det är de två aktörerna som vi rekommenderar och tycker är bäst.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare där vi hjälper dig att välja den CFD-mäklaren som passar dig bäst.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Skilling passar för dig som…

Skilling passar för dig som enkelt vill investera i kryptovalutor, valutapar samt de vanligaste råvarorna. Detta med möjlighet till hävstång samt handel i både köp- och säljpositioner. Önskas hjälp finns svensk support att fråga. 

En fördel är även att Skilling erbjuder copytrading samt automatiserad handel. Det sistnämnda bör däremot enbart genomföras av mycket erfarna traders. 

Skilling erbjuder handel i ett stort antal valutapar och kryptovalutor. Handel i kryptovaluta sker med ”lägst spread i branschen”. 

Skilling utbud kryptovalutor

Öppna konto och börja investera

Är du osäker på om Skilling är rätt investeringsplattform för dig? Börja i så fall med att öppna ett demokonto. Ett smidigt sätt att testa Skilling utan att riskera eget kapital. 

 • Demokonto – Registrera mail och lösenord. Ingen identifiering krävs. Handla med låtsaspengar. Om du har ett demokonto kan du lätt uppgradera till riktigt konto senare. 
 • Riktigt konto -Registrera med personuppgifter och verifiera din identitet via kopia på pass, ID-kort eller körkort. Sätt in och handla med eget kapital. Du får även tillgång till demokonto som kan användas för att prova nya funktioner. 

Skapa konto genom att gå till Skilling.com och klicka på ”Öppna konto” högst upp till höger. Ange mailadress och lösenord.  

Välj om du vill fullfölja registreringen direkt, för att kunna handla med eget kapital, eller börja med Demokonto. Se bild nedan. Väljer du Demokonto kan du alltid fullfölja registreringen vid ett senare tillfälle. 

Öppna konto hos Skilling
Printscreen från Skillings plattform

Att fullfölja registreringen innebär att personuppgifter anges samt identifiering sker via exempelvis kopia på pass, ID-kort eller körkort. Därefter kan du gratis sätta in pengar via:

 • Kort
 • Skrill, 0 – 2, 9 % i avgift
 • Neteller, 0 – 0,9 % i avgift
 • Trustly
 • PayPal
 • Banköverföring

Minsta insättningsbelopp är 1000 kronor. 

För att lära sig de grundläggande funktionerna rekommenderas ”Trade Assistans”. Det är en interaktiv guide som visar hur positioner öppnas/stängs och bevakas. Du når ”Trade Assistans” via Meny – Verktyg – Trade Assistans. 

Öppna demokonto först för att lära dig alla funktioner riskfritt

Utbud av handelsalternativ

Hos Skilling sker investering i CFD, dvs. kontrakt som följer värdet på en underliggande tillgång. Om exempelvis en köpposition tas i OMX30-index kommer värdet följa den procentuella värdeförändringen på OMX30. 

💡 Om du vill lära dig hur CFD-handel fungerar kan du läsa vår nybörjarguide för CFD-handel.

 • Valutapar över 70 st
 • Råvaror över 10 st
 • Kryptovalutor över 50 st
 • Index över 15 st
 • Aktier över 750 st
 • Övrigt Exempelvis VIX-index m.m. 
Skilling välj instrument att handla
Printscreen från Skillings plattform

Ytterligare funktioner via cTrader

cTrader är Skillings mer avancerade tradingplattform. För att aktivera dessa funktioner behöver du, utifrån ett säkerhetsperspektiv, besvara ett par frågor kring din personliga ekonomi och kunskap om trading. Blir du godkänd ges tillgång till mer ”avancerade grafer och handelstyper tillsammans med API-automatisering”. Bland annat nås följande tjänster:

 • cTrader – Automatiserad handel utifrån egna inställningar. 
 • cCopy – Copytrading dvs. gör automatiskt samma investeringar som någon duktig investerare på plattformen. 

Svaghet i utbud

I jämförelser med andra mäklare har Skilling ett smalare utbud inom vissa kategorier. Svagheten i utbudet kan ses i:

Svenska aktier

Med ett väldigt litet utbud är inte Skilling handelsplattformen för svenska, eller nordiska aktier. Välj istället exempelvis Avanza.se där handeln även kan ske inom ISK. 

Printscreen från Skillings plattform i oktober 2022

Råvaror

I jämförelse mot andra CFD-plattformar är utbudet av råvaror litet hos Skilling. De har de stora råvarorna, som exempelvis olja, guld och silver, samt ett par mjuka råvaror. 

Önskas ett större utbud av råvaror kan istället eToro.com/sv eller IG.com/sv.

Skatt och deklaration

All handel som resulterar i vinst beskattas med 30 % kapitalvinstskatt. Eventuella förluster kan kvittas mot vinster. Skatten beräknas alltså på exakt samma sätt som om aktier hålls inom en Aktie- och fonddepå. 

En fördel är att information om all handel automatiskt går till Skatteverket. Det innebär att någon K4-blankett inte behöver fyllas i eftersom allt kommer vara förifyllt på deklarationen. 

…. har du handlat med CFD-kontrakt hos CMC Markets, IG Markets eller Skilling behöver du inte redovisa detta i bilaga K4…..Resultatet (vinst eller förlust) är redovisat på specifikationen och förifyllt på inkomstdeklarationen. / Skatteverket.se

Avgifter & priser

I de flesta fall betalas inget courtage vid handel på Skilling. Det enda undantaget är om handel sker i valutor eller Spot Metals och personen har en Premiumkonto. 

Som nybörjare kan man alltså räkna med att något courtage inte betalas. Den kostnad som uppstår är istället spread och eventuell ränteavgift. Någon uttagsavgift eller avgift för inaktivt konto tas inte ut. 

Spread: Med Standardkonto sker handel med spread från 0,7 pips.

Ränta: Om en köp-position hålls öppen över natten dras en ränteavgift från kontot. Den motsvarar ett par procents årsränta och är därmed en mycket liten nattlig avgift. 

Krypto: Skilling anger de erbjuder krypto-CFD med ”lägsta spread i branschen”. Spread på denna tillgång är från 0,0001 USD upp till 0,5 USD (bitcoin). I denna tillgång betalas även en taker-avgift som motsvarar 0,1 % av positionens värde.

Handla utan courtage och med mycket låg spread

Svaghet i priser

Att handel sker utan coutage och med låg spread är en fördel. Svagheten sitter istället i hur dessa avgifter presenteras på hemsidan och vid handel. Det hade kunnat ske på ett tydligare sätt. 

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar 

 • Utbudet av kryptovalutor

Hos Skilling är det enkelt att investera i kryptovalutor och utbudet är imponerande stort med över 50 olika kryptovalutor. Investering kan ske i köp- eller säljpositioner och med eller utan hävstång. 

 • Automatisk skattuträkning

Att all handel rapporteras till Skatteverket är fördelaktigt då någon K4-blankett inte behöver fyllas i. 

 • Handla aktier i ”bråkandelar”

Med ”bråkandelar” menas att handel kan ske i andelar av en hel aktie. Det är exempelvis möjligt att investera 500 kronor i Amazon även om priset för en hel aktie är 1300 kronor. 

 • Copytrading

Jämför avkastningen hos duktiga traders och ”ta rygg” på de som passar din riskprofil.  

 • Stark vid databaserad trading

cTrader ger tillgång till ett mycket stort utbud av grafer, teknisk analys och strategier. Vill du genomföra din handel baserad på en mängd information/data kan Skilling vara ett bra alternativ. Detta inte minst om automatiserad handel önskas ske via cTrader. 

Skilling trading

Nackdelar

 • Ingen handel inom ISK / Kapitalförsäkring

Handel hos Skilling kan inte ske inom ISK men de erbjuder nu kapitalförsäkring om du har minst 250 000 kr på kontot (och vissa andra villkor) . Ska investeringar primärt ske i tillgångar som nås via den svenska börsen rekommenderas istället Avanza eller Nordnet. Detta eftersom handeln kan ske inom ISK hos dessa mäklare. 

 • Lägsta insättning 1000 kronor

För en del användare kan lägsta insättningsnivån på 1 000 kronor upplevas hög. 

 • All handel ske med CFD

All handel som sker på Skilling genomförs i CFD. Oftast är detta ingen nackdel men det skapar vissa begränsningar. Exempelvis går det inte att skicka ut kryptovaluta till en extern plånbok. För nybörjare kan det även vara lite komplicerat att förstår hur hävstångshandeln fungerar. 

 • Utbud inom råvaror

Utbudet av råvaror att investera i är betydligt mindre än hos exempelvis IG och eToro. Det är inte inom denna kategori av investeringstillgångar som Skilling har sin styrka. 

 • Inget alternativ för långsiktigt sparande

Eftersom Skilling enbart erbjuder CFD-handel är det inte en mäklare för långsiktigt sparande. Det är snarare en mäklare för dig som vill genomföra daytrading eller swingtrading med alternativa tillgångar. 

Vi rekommenderar:
Vi på Aktiewiki använder IG.com/sv och Etoro.com/sv när vi handlar CFD:er. Det är de två aktörerna som vi rekommenderar och tycker är bäst.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare där vi hjälper dig att välja den CFD-mäklaren som passar dig bäst.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Läs även våra artiklar:

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.