SaaS-aktier (stor lista: 30 spännande bolag)

De senaste åren har SaaS-aktier (Software as a Service) blivit allt mer populära, och särskilt under 2018 och 2019. SaaS-bolag har funnits länge, men det finns en tydlig trend kring att allt fler bolag väljer att helt eller delvis gå över till den här affärsmodellen.

SaaS-bolag har vanligtvis en stor andel återkommande intäkter och väldigt höga marginaler. Det är alltså ganska lätt att förstå varför investerare verkligen gillar den här typen av bolag.

Vi har därför valt att lista 30 spännande SaaS-bolag och SaaS-aktier som du kan investera i på börsen. Detta är inga rekommendationer, utan helt enkelt bara en lista för inspiration. Vi kan eventuellt ha missat några bolag, och isåfall får du gärna upplysa oss om detta.

Vad innebär SaaS (Software as a Service)?

Vi kan kortfattat säga att Software as a service (SaaS) är en molntjänst som erbjuder programvara över nätet. Kunderna betalar vanligtvis för den här programvaran månads-, kvartals-, eller årsvis istället för att betala en engångssumma.

Den här typen av affärsmodell gör att SaaS-bolag får väldigt stabila intäktsflöden, och i de flesta fall också mycket höga marginaler. Många av de olika programvarorna har dessutom begränsningar när det gäller antalet användare, vilket innebär högre intäkter per månad om SaaS-bolagen lyckas locka till sig stora kunder som kräver många användarlicenser.

Software as a Service har flera fördelar för kunderna, men de två främsta är helt klart skalbarhet och tillgänglighet. SaaS kallas ibland för behovsstyrd programvara.

SaaS-aktier

Vad står CRM för?

Ett vanligt förekommande ord när det gäller SaaS-bolag är CRM.

Men vad betyder det egentligen?

CRM står för Customer Relationship Management, och omfattningar styrning, organisering och administration av kunder och kundrelationer.

Listan med 30 spännande SaaS-aktier

Här kommer listan med 30 SaaS-aktier.

Fortnox (IR-sida)

Fortnox är en ledande leverantör när det gäller effektiva och moderna lösningar för ekonomi och administration. De riktar sig till främst små och medelstora bolag, samt redovisningsbyrårer. Kunderna kan sköta sin bokföring, fakturering, CRM, logistik, och löner genom deras plattform.

24SevenOffice (IR-sida)

24SevenOffice erbjuder molnbaserade affärssystem till små och medelstora företag i norden. De är en konkurrent till Fortnox. De har ett modulbaserat affärssystem, och dessa moduler tillhandahålls dels fristående men även paketerade som färdiga helhetslösningar.

Admicom (IR-sida)

Admicom är ett finskt teknikbolag som erbjuder sina kunder ett molnbaserat ERP-verktyg (Enterprise Resource Planning). De hjälper helt enkelt sina kunder att effektivisera och dra ner på kostnader genom olika smarta tjänster. Admicom är främst verksamma inom byggbranschen.

Salesforce (IR-sida)

Salesforce erbjuder sina kunder ett helt molnbaserat CRM-system. Deras programvara hjälper kunderna med att öka deras försäljning och få en bättre stukturerad försäljningsprocess.

Lime Technologies (IR-sida)

Lime Technologies har ett marknadsledande CRM-system där fokus är på att hjälpa kunderna öka sin försäljning. Detta görs genom att få en struktur på kundregistret och försäljningsprocessen.

UpSales Technology (IR-sida)

UpSales Technology är ytterligare ett bolag som erbjuder ett SaaS-baserat CRM-system. De hjälper sina kunder med att effektivisera sälj- och marknadsprocesser.

CLX Communications (IR-sida)

CLX erbjuder sina kunder molnbaserad kommunikationstjänster. Dessa tjänster gör det möjligt för kunderna att integrera meddelande-, röstapplikations-, och mobildatatjänster i sin verksamhet.

Shopify (IR-sida)

Shopify erbjuder en marknadsledande och till 100% webbaserad plattform för e-handelsföretag. Tack vare att allt sköts via en molnbaserad tjänst kan kunderna när- och varsomhelst komma åt sin butik med all tillhörande information.

Adobe (IR-sida)

Adobe är ett stort globalt bolag som erbjuder en hel del olika produkter och programvaror (främst för bl.a bild- och videoredigering).

FormPipe Software (IR-sida)

FormPipe är ett bolag inom området ECM (Enterprise Content Management). Det innebär konkret att de hjälper sina kunder (större företag, myndigheter, och organisationer) att hantera och strukturera information (t.ex. dokument- och ärendehantering).

Dropbox (IR-sida)

Dropbox är en världsledande leverantör av molnbaserad lagring för både privatpersoner och företag.

ServiceNow (IR-sida)

ServiceNow erbjuder smarta tjänster som hjälper kunderna att ställa om manuellt arbete till digitala arbetsflöden. Detta resulterar i en ökad produktivitet för kunderna, men bidrar även till högre marginal i takt med att kostnaderna minskar.

Workday (IR-sida)

Workday liknar ServiceNow och erbjuder alltså även de liknande tjänster. De hjälper helt enkelt företag att förbättra arbetet kring ekonomi och personal.

AppFolio (IR-sida)

AppFolio erbjuder en molnbaserad programvara som hjälper kunderna att ha en liveuppdaterad koll på den finansiella datan i ett fastighetsbolag.

Zendesk (IR-sida)

Zendesk hjälper sina kunder med att förbättra deras kundservice, genom att skapa bra processer och ett tydligt arbetssätt.

Övriga (stora) börsnoterade SaaS-bolag

Det finns även andra stora börsnoterade bolag har ett inslag av SaaS i sin affärsmodell och verksamhet. 

 • Spotify
 • Netflix
 • Amazon
 • Microsoft
 • Facebook
 • Alphabet (Google)

Övriga onoterade SaaS-bolag 

Utöver de börsnoterade SaaS-bolagen så finns det såklart mängder av bolag som inte är börsnoterade men som också har den här affärsmodellen.

Här kommer därför en lista på några av dem. Vem vet, vissa kanske kommer till börsen i framtiden?

 • MailChimp
 • Slack
 • LastPass
 • Veeva Systems
 • SurveyMonkey
 • KnowBe4
 • MathWorks
 • Sophos
 • Teem

Har du några tips på SaaS-aktier?

Är det så att du har några tips på SaaS-aktier som vi inte har med på listan ovanför så får du gärna kontakta oss. Du kan antingen skriva i kommentarsfältet här nedanför, skicka ett mail, eller höra av dig via sociala medier.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.