RoboMarkets omdöme – Är RoboMarkets bra? 

Robomarkets omdöme

RoboMarkets erbjuder handel via flera olika handelsplattformar. Exempelvis går det att koppla sitt konto till MetaTrader 4 och RoboMarket StocksTrader. Via plattformarna kan teknisk analys genomföras. Det som framförallt skiljer RoboMarkets mot andra handelsplattformar är möjligheten till ”automatiserad handel”. 

Handel hos Robomarkets sker främst via CFD:s men man kan även ta vanliga positioner i vissa aktier. Amerikanska aktier kan nu även handlas i ISK-konto.
💡 Om du vill lära dig hur CFD-handel fungerar kan du läsa vår nybörjarguide för CFD-handel.

Vårt totalbetyg: 2,5 av 5

img_not_found
2.5 out of 5.0 stars
  • Aktier & CFD:s
  • Både vanlig & CFD-handel i aktier
  • Delvis översatt till svenska
  • Gratis teknisk analysplattform

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

Teknisk analys

Ja

Minsta insättning

100 USD

Vi rekommenderar:
Vi på Aktiewiki använder IG.com/sv och Etoro.com/sv när vi handlar CFD:er. Det är de två aktörerna som vi rekommenderar och tycker är bäst.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare där vi hjälper dig att välja den CFD-mäklaren som passar dig bäst.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

RoboMarkets passar för dig som…

RoboMarkets passar för dig som är daytrader eller swingtrader och helst handlar i aktier, valutor, kryptovalutor och råvaror. Handelsplattformen kan användas för avancerad analys av marknaden utifrån ett stort antal indikatorer. Det är dessutom möjligt att skapa ”handelsrobotar” som agerar utifrån egna inställningar. 

Nu kan handel i amerikanska aktier ske inom ISK men RoboMarkets passar inte lika bra för långsiktig investering i aktier och fonder som exempelvis Avanza.se eller Nordnet.se som båda erbjuder aktiehandel till 0 kr i courtage om man har maximalt 50 000 kr på kontot.

Handla manuellt eller via så kallade handelsrobotar

Öppna konto och börja investera

1. Gå till RoboMarkets

Klicka på ”Öppna konto” högst upp till höger på Robomarkets hemsida. Ange sedan E-post, namn och mobilnummer. Ett verifieringsmail skickas därefter ut och genom att klicka på länken verifieras mailadressen. 

Några personuppgifter lämnas inte ut i detta läge. Det är alltså möjligt att skapa och prova demokonto utan att behöva uppge personuppgifter. 

2. Välj kontotyp

Logga in och välj sedan vilken kontotyp som önskas användas. Det sker under ”Konton” i menyn. 

Handelskonto = Sätt in pengar och investera direkt. 

Demokonto = Prova samtliga funktioner med låtsaspengar. 

I detta exempel öppnas ett demokonto på handelsplattformen MetaTrader 4, på PRO-nivå, maximal hävstång på x30 och med låtsaspengar på 10 000.  

Öppna konto hos robomarkets
Printscreen från Robomarkets plattform

Öppnas istället ett Handelskonto kan pengar sättas in via banköverföring, direktöverföring med Trustly, Neteller, Paypal eller kort. Första insättningen måste då vara på minst 100 EUR. Därefter finns ingen lägsta gräns. 

3. Ladda hem ”terminal”

När ett demo- eller handelskonto har skapats behöver gällande handelsplattform laddas hem. Det sker via länken ”Ladda ner terminalen” som visas när nytt konto öppnats. I detta fall laddas alltså MetaTrader 4 ner och installeras på datorn.  

Sista steget är att koppla ihop teminalen med kontot hos RoboMarkets. Se instruktioner på hemsidan

4. Öppna positioner

I handelsläget kan nu köp- och säljpositioner öppnas. En rekommendation är att först testa med demokonto för att inte riskera eget kapital. 

Börja med demokonto för att testa alla funktioner. 

Utbud och handelsalternativ

Hos RoboMarkets kan investeringar ske i aktier, index, valutor, råvaror, och ETF:er. Vilka tillgångar som erbjuds skiljer sig  däremot utifrån vilken plattform som används för handel. Används exempelvis RoboMarket Pro WebTrader erbjuds enbart handel i två olika råvarumetaller. 

utbud robomarkets

Även om de erbjuder ett relativt brett utbud så är inte utbudet RoboMarkets styrka. Det finns ett exempelvis ett flertal CFD-mäklare som har bredare utbud inom flera av de ovan nämnda investeringskategorierna. 

Det som utmärker RoboMarkets är istället de olika plattformar/verktyg som kan användas för att analysera, effektivisera och till viss del automatisera handeln. 

MetaTrader 4

Den populäraste plattformen för handel med valutor. Programmet erbjuder allt från avancerade indikatorer och verktyg till automatiserade ”handelsrobotar”.

MetaTrader 5

Uppföljaren till MetaTrader 4 med möjlighet till både netting och hedging. Här ges även fler möjligheter till avancerad orderläggning. 

RoboMarket Pro WebTrader / Mobile Trader

Handelsplattform för dig som inte vill ladda hem programvara utan handla direkt i webbläsaren. Finns i både app och webbversion. 

RoboMarket Pro WebTrader / Mobile Trader

RoboMarket StocksTrader

Plattformen som erbjuder störst utbud av tillgångar att handla i. Välj exempelvis på över 12 000 aktier och valutor. StocksTrader har dessutom en handelsrobot som ”inte kräver några förkunskaper i programmering”. Kom ihåg att handel via handelsrobotar innebär högre risk förutsatt att du inte är mycket väl insatt i de inställningar som kan genomföras. 

RoboMarket StocksTrader

Svaghet i utbud

Den enklaste handelsplattformen att komma igång med är WebTrader. När vi testade plattformen fanns det väldigt få råvaror och index att investera i. Utbudet är visserligen olika mellan de olika plattformarna men detta bör ses som en svaghet. 

Skatt och deklaration

All handel som sker hos RoboMarkets behöver manuellt sammanställas för att en K4-blankett ska kunna skapas och skickas in i samband med deklarationen. Handel kan inte ske inom ISK och år 2022 skickades inte informationen in automatiskt från RoboMarkets till Skatteverket. Detta kan däremot ändras över tid. 

”All handel beskattas med 30 % kapitalvinstskatt”

Avgifter och priser

Insättningar: 0 kr

Uttag: Gratis 2 gånger per månad

Spread: ”Flytande från 0 punkter” beroende på kontonivå

Courtage: Exempelvis betalas 0,02 USD per aktie och minst totalt 1,5 USD på NYSE och NASDAQ. Det går däremot att undvika courtage genom att handla via R Stocks Trader-konto. 

Svaghet i priser och avgifter

Det är svårt att hitta tydlig information om spread och courtage på hemsidan. Däremot visas spread tydligt när handel genomförs. 

Ska handel primärt ske i nordiska aktier och fonder kan istället Avanza väljas. Den svenska aktiemäklaren erbjuder courtagefri handel i aktier upp till att kontoinnehavaren har 50 000 kronor på kontot. Därefter betalas ett courtage på ner till 1 krona per handelstillfälle. 

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar

 • Svensk support

Med svensk support finns alltid hjälp att få om problem skulle uppstå. Detta både via chat på hemsidan, mail och telefon. 

 • ISK-konto för handel i amerikanska aktier

Nu kan man handla amerikanska aktier i ISK-konto hos Robomarkets

 • Registrering hos Finansinspektionen 

RoboMarkets är en de mindre kända handelsplattformarna för svenska investerare men har både kontor i Stockholm och är registrerat av Finansinspektionen. Registrering gäller som agent för tyska RoboMarkets Deutschland GmbH. Dessa ligger i sin tur under kontroll av tyska motsvarigheten av Finansinspektionen. 

 • ”Handelsrobotar”

En handelsrobot är en programvara som agerar automatiskt utifrån de inställningar som angetts. De kan exempelvis användas för att utnyttja volatiliteten på en marknad. I jämförelse mot andra CFD-mäklare och aktiebörser är det denna punkt som gör att RoboMarkets sticker ut. 

 • Avancerad programvara

MetaTrader 4 och MetaTrader 5 är känd programvara som inte enbart används av RoboMarkets. Att kontot hos mäklaren kan kopplas till denna programvara är en fördel. 

Nackdelar

 • Svårt att komma igång

Användarvänligheten har lite att önska på vissa delar av plattformen. Att registrera sig är enkelt men därefter behöver olika tradingkonton öppnas, eventuellt programvara laddas hem och koppling ske til kontot. För nybörjare kan RoboMarkets upplevas svår att komma igång med. 

Vi upplever att användarvänligheten är betydligt större på Etoro. 

 • Handelsplattform på engelska

Visserligen ges support på svenska men när handel sker genomförs det på en plattform på engelska. Vid vissa tillfällen kan det vara svårt att förstå ord och begrepp. 

 • Skatteuträkningen

Det finns CFD-mäklare som erbjuder viss handel inom ISK och/eller att information automatiskt skickas till Skatteverket, något som underlättar deklarationen väsentligt. Denna service ges däremot inte hos RoboMarkets. Önskas denna tjänst kan IG istället rekommenderas. 

 • Utbud

Ibland kan utbudet upplevas väldigt begränsat. Exempelvis finns betydligt fler råvaror och kryptovalutor att investera i på plattformar som IG och Etoro. 

Vi rekommenderar:
Vi på Aktiewiki använder IG.com/sv och Etoro.com/sv när vi handlar CFD:er. Det är de två aktörerna som vi rekommenderar och tycker är bäst.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare där vi hjälper dig att välja den CFD-mäklaren som passar dig bäst.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Läs även våra artiklar:

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.