Recension av robotrådgivaren Opti

Det här är ett sponsrat inlägg av Opti. De har inte påverkat recensionens innehåll, utan det är helt och hållet våra egna ord och åsikter om deras tjänst. Samarbeten som dessa gör det möjligt för oss att fortsätta utveckla sajten (läs mer här).

Digitala rådgivare, även kallat robotrådgivare, har på senare år blivit väldigt populära, och den trenden ser väl knappast ut att avta den närmsta tiden med tanke på den fortsatta digitaliseringen av banktjänster. Dessa robotrådgivare hjälper dig att komponera ihop en fondportfölj baserat på ett par simpla frågor.

Vi här på Aktiewiki tror väldigt starkt på att man ska ha tillräckligt med kunskap för att själv kunna göra sina investeringar så att man kan undvika rådgivare, fonder, s.k. ”experter”, och numera även robotrådgivare – det är ju därför vi har sammanställt allt vårt utbildningsmaterial.

Det finns dock ett tydligt existensberättigande för dessa robotrådgivare: alla vill inte, kan inte, eller har inte tid att läsa på, göra analyser och värderingar, och därefter ta ett investeringsbeslut. Tack vare den här typen av tjänster har även dessa personer goda möjligheter att få igång ett bra långsiktigt sparande som är baserat på deras riskprofil.

Vad är Opti?

Opti är en svensk robotrådgivare (som finns till både iOS och Android) och de är en av två aktörer som är helt oberoende, till skillnad från övriga konkurrenter. De har inga egna fonder, tar inte emot någon som helst ersättning från bankerna eller fondbolagen, och alla provisioner går oavkortat tillbaka till kunderna (vilket ger i snitt 40% rabatt på fonderna i portföljen).

Du kan enkelt och snabbt komma igång med ett hållbart långsiktigt sparande som är optimerat utifrån dig och din riskprofil. De hjälper dig även med att få en översikt över ditt befintliga sparande i fonder, och ger dig tips på hur det kan bli bättre genom att välja andra bättre fonder.

Det finns även möjlighet att söka och jämföra fonder, och få en bra insikt i huruvida det är en god ide att spara i den specifika fonden eller inte – och dessutom få förslag på bättre alternativ, så att du sparar i fonder som faktiskt är värda sitt pris.

Opti 2

Data, portföljteori, och riskspridning

Opti använder en mängd data och tekniska beräkningar, dels för att hitta de bästa fonderna men även för att komponera ihop portföljerna och bestämma fördelningen mellan de fem olika tillgångsslagen (aktier, råvaror, nominella statsobligationer, realränteobligationer, krediter).

Varje dag granskar de alla fonder i Sverige (ca 4 000 st) genom att ta in 250 000 datapunkter och därefter göra 1,2 miljoner beräkningar. De kan då hitta rätt fonder för varje tillgångsslag och hitta billigare och bättre alternativ, och hjälper därefter kunderna att automatiskt byta till de bättre fonderna. Opti ser även till att det inte sker några onödiga fondöverlapp (flera fonder med överlappande innehav).

De använder sig av något som heter kvadratisk optimering, baserat på data från minst 1970, och detta gör att de kan skapa en optimal fördelning mellan tillgångsslagen som ger en högst förväntad avkastning för den givna risknivån.

Riskspridning verkar vara något av ett ledord hos Opti med tanke på att de har klart högst diversifering av någon digital rådgivare. Detta gör dock att kostnaden inte går att pressa ner fullt lika mycket som några av deras konkurrenter. Och trots att de redan har en gedigen riskspridning så ser deras VD möjligheter att bredda portföljerna ytterligare på sikt.

Opti - riskspridning

När vi ändå är inne på ämnet risk så kan vi ta upp det faktum att Opti rebalanserar portföljerna varje kvartal (det mest optimala enligt forskning) så att de håller rätt risknivå. Det innebär konkret att de säljer av lite av det som har presterat bra, och sedan köper de det som har gått lite mindre bra.

Varje år ser Opti till att göra en uppföljning med sina kunder så att de kan ta hänsyn till eventuella förändringar i privatekonomin, och därmed ha en fortsatt bra kundanapassning. En relativt simpel sak som sannolikt har en stor betydelse över tid.

Portföljernas avkastning och innehav

Opti kan naturligtvis inte garantera vilken avkastning du kommer att få – det kan ingen tjänst eller rådgivare – men något de kan göra är att beräkna ett spann för det förväntade utfallet med 95% sannolikhet, genom att genomföra 40 000 Monte Carlo simuleringar för varje portfölj. Detta ger dig bra koll på vilken nivå av avkastning du sannolikt kan förvänta dig.

Portföljerna innehåller de fem stora likvida tillgångsslagen aktier, råvaror, nominella statsobligat

ioner, realränteobligationer, och krediter – och fördelningen mellan dessa bestäms efter din riskprofil. Du lär alltså inte hitta några korta räntor eller likvida medel i portföljerna, och det är eftersom det inte är speciellt effektivt och skapar onödiga kostnader för dig som kund.

De globala obligationerna och realräntorna är valutasäkrade, vilket konkret innebär att förändringar i valutakurser inte påverkar värdet (vilket är enormt viktigt). Globala investeringar ger en bättre riskspridning, men valutasäkringen bidrar till en ökad kostnad – och många andra digitala rådgivare kör enbart på svenska just för att minska kostnaderna, men det bidrar ju i sin tur till att riskspridningen blir sämre.

Värt att notera är att deras nominella statsobligationer ännu inte är globala, och det beror på att det inte finns någon bra fond som är valutasäkrad.

Vår upplevelse av Opti

Det är svårt att få något annat än ett väldigt bra och positivt första intryck av appen – snygg design, enkelt upplägg, och bra förklaringar av allt det man behöver veta för att komma igång.

Appen är superenkel att förstå och den innehåller inte några avancerade termer, och i princip vem som helst kan komma igång utan några förkunskaper. Det finns bra och enkla förklaringar till mycket, och de har verkligen inte krånglat till det i onödan.

En total nybörjare bör inte ha några problem att komma igång med ett konkurrenskraftigt och hållbart långsiktigt sparande, som dessutom är anpassat efter personens risknivå, på bara ett fåtal minuter.

Hela processen från start till att ett sparande var på plats var väldigt smidig och enkel. Du kan glömma bort det här sparandet och bara låta det ticka på månad efter månad – medan Opti sköter fondhantering, tillgångsallokering, och den kvartalsvisa rebalanseringen.

Är du efter en tjänst som ska generera skyhög avkastning är Opti inte tjänsten för dig, utan här får du en portfölj baserat på din risknivå som kommer att generera en genomsnittlig avkastning över tid – men misströsta inte, det är bra nog, och bättre än vad många andra får genom sin aktiva förvaltning.

Opti 4

Opti är inte det billigaste alternativet när det gäller robotrådgivare, och ett sparande hos dem kostar omkring 0,82-0,88% per år beroende på vilken portfölj du har. Det är lite högt enligt oss, så vill du ha minsta möjliga kostnader i ditt sparande finns det alltså bättre alternativ.

Du får dock en otroligt smidig och enkel tjänst för detta premiumpris. Som vi nämnde tidigare så har du ett sparande på plats på bara ett fåtal minuter, och därefter kan du glömma bort det och låta det sköta sig själv. Opti gör ständiga optimeringar i portföljerna och ser till att risknivån bibehålls, så att du själv inte ska behöva göra det arbetet. De är dessutom väldigt tydliga och transparenta med avgifterna vilket vi tycker är viktigt.

Opti är en total sett en mycket bra tjänst, men det finns några få förbättringsområden.

Lägre avgifter, då den nuvarande nivån är något hög. Det kan bli mycket pengar som försvinner iväg på sikt pga ränta-på-ränta. Affärsmodellen måste naturligtvis vara hållbar, men det är något man borde se över.

Det vore även bra att ha en sajt där man kan logga in och få samma översikt och funktionalitet. Varför enbart en app?

Uttagsstrategier, t.ex. för pension, där man helt enkelt kan ställa in en viss summa som automatiskt ska utbetalas till ens bankkonto varje månad.

Slutsats och betyg

Opti är en jättebra tjänst och har en väldigt låg tröskel för att komma igång.

Det finns inga som helst anledningar att inte börja spara när det finns tjänster som Opti, och man kan omöjligt skylla på att man inte vet eller inte kan – svara bara på ett par simpla frågor, välj hur mycket du vill spara, och låt Opti sköta resten!

Vi rekommenderar inte att du lägger allt ditt sparande hos Opti, utan vi vill såklart uppmuntra till att du tar dina egna investeringsbeslut så att du på sikt blir en bättre och mer framgångsrik investerare.

Opti kan dock vara ett väldigt bra komplement till en aktiv portfölj.

Är du ny inom sparande och investeringar är det å andra sidan ett litet annat läge. Då kan det faktiskt vara en god idé att börja med en hygglig andel av ditt sparande hos Opti – dels för att få en bra fondportfölj utifrån din risknivå och för att få tips och råd på bra fonder, men även för att undvika att du gör alltför stora nybörjarmisstag med en för stor del av ditt sparande.

Du kan även använda Opti (och andra robotrådgivare) som något att jämföra din aktiva portfölj mot. Är det så att du över tid inte lyckas att generera en avkastning som slår den förvaltning som Opti har, ja då kanske du bör ta en funderare och utvärdera om det verkligen är värt den tid och energi du lägger ner på att göra investeringar på egen hand.

Vi tycker dock att avgiften är något hög (0,84% i snitt), och vi saknar en sajt där vi kan logga in och få samma översikt som i appen. Det borde även finnas någon form av uttagsstrategi som underlättar den dag då man kan vill ta ut sitt sparande från tjänsten.

Totalt sett är Opti en väldigt bra och enkel tjänst. Ja, du betalar ett premiumpris, men för det får du en fondportfölj och ett sparande som är anpassat efter din riskprofil, samtidigt som Opti sköter all förvaltning helt automatiskt så att du kan lägga din tid och energi på annat.

Vårt betyg av Opti blir 4,5 av 5.

Är du intresserad av att läsa mer om Opti? Du hittar en hel del matnyttig information här och här.Om du har några frågor kring Opti och deras tjänst kan du enkelt kontakta dem.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.