Vad är en råvarufond?

En råvarufond är en fond som investerar i råvaror, t.ex. olja, naturgas, olika metaller (t.ex. guld, silver, och koppar), boskap (nötkreatur), spannmål (t.ex. sojabönor, majs, vete, ris), och mat (kaffe, kakao, socker, bomull).

Den här typen av fonder är något lite mer ovanlig jämfört med aktiefonder och räntefonder, och det pratas inte om råvarufonder i speciellt stor utsträckning.

Råvarufonder kan utgöra ett jättebra komplement till aktie- och räntefonder, främst eftersom du sprider dina investeringar över flera olika tillgångsslag och därmed bör även portföljens risk minska.

Priserna på råvaror påverkas inte av hur börsen rör på sig, utan de påverkas istället av utbud och efterfrågan i större utsträckning, samt andra faktorer så som t.ex. väder och skörd.

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Vilka typer av råvarufonder finns det?

Det finns råvarufonder som enbart investerar i energiråvaror (t.ex. olja och naturgas), metaller (t.ex. guld och silver), spannmål och mat (t.ex. sojabönor, majs, kaffe, kakao, bomull) – och det finns även en blandning av alla dessa.

Vi kan kort sagt säga att det finns en mängd olika kombinationer att välja mellan. Läs därför på ordentligt innan du börjar spara i en råvarufond så att du vet vilka råvaror som den fonden investerar i.

Vissa personer vill exempelvis inte spara i fonder som investerar i olja, och då kan man helt enkelt välja bort fonder som gör det.

Ska man bara ha råvarufonder i sin portfölj?

Nja, det bör du nog inte ha.

Råvarupriserna tenderar att ha en relativt hög volatilitet generellt sett, vilket innebär att priserna svänger mycket upp och ner. Och detta kan innebära en lite högre risk.

Det är därför smart att ha den största delen av portföljen i andra tillgångsslag, så som t.ex. aktier och räntor, så att du gör portföljen mer balanserad och därmed sänker risken.

Du kan absolut ha råvarufonder i din portfölj, men enbart råvarufonder är troligtvis inte en jättebra idé när det gäller riskspridning och att inte behöva oroa sig så mycket för stora svängningar. Ett vanligt riktmärke är ett maxtak på omkring 15% av portföljen placerad i råvaror.

Viktiga saker att tänka på med en råvarufond

Priset på råvaror tenderar som sagt att svänga mycket upp och ner, och därför bör du vara mentalt redo på detta om du börjar spara i en råvarufond. Du kan inte få panik för att fonden går ner mycket under viss period, och samtidigt kan du inte heller bli girig när den går upp mycket under en annan period.

Du måste inse att stora svängningar är en del av spelet när det gäller råvarufonder. Se till att du är beredd på detta innan du väljer att ta in en råvarufond till din portfölj.

Kom även ihåg att råvarupriserna kan utvecklas dåligt under perioder då börsen går bra, och tvärtom. Glöm inte heller bort att det tenderar att finns ganska starka säsongsmönster i vissa råvaror, vilket kan ha stor påverkan på prisutvecklingen och därmed även fonderna.

Andra typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder, vilket gör att det finns många olika typer av strategier och upplägg att välja mellan (så se till att hitta något som passar dig och din investeringsstil bra).

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Lästips om fonder

Vi vill även tipsa om att du kollar in följande artiklar kring fonder:

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.