Vad är en räntefond?

En räntefond är en fond som investerar i räntebärande värdepapper, t.ex. obligationer och statsskuldväxlar som ger ränta.

De förknippas med låg risk (och används därför ofta när man vill bevara det kapital man har) men det innebär i sin tur att räntefonder vanligtvis ger en väldigt låg avkastning.

Räntefonder är alltså säkrare är t.ex. aktiefonder, som generellt sett har en betydligt högre risk (och som därför ger en högre förväntad avkastning).

Värt att notera är dock att räntefonder kan få en ökad risk beroende på vilken typ av räntefond man väljer och hur ränteklimatet i samhället ser ut. Men generellt sett anses räntefonder vara ett investeringsalternativ med (väldigt) låg risk.

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Vilka typer av räntefonder finns det?

Det finns räntefonder som investerar i räntebärande värdepapper med olika långa löptider som det kallas, och därmed lämpar de sig olika bra beroende på hur länge man har tänkt äga fonden.

En kort räntefond (även kallad penningmarknadsfond) placerar pengarna i värdepapper med en löptid kortare än 1 år. Den här typen av räntefond är mest lämplig för kortsiktiga placeringar eftersom ränteförändringarna på marknaden påverkar fondens värde relativt lite. Den påminner om ett vanligt sparkonto och har därmed väldigt låg risk.

En lång räntefond (även kallad obligationsfond) placerar i värdepapper som har en löptid längre än 1 år. Den här typen av räntefond är mest lämplig för ett mer långsiktigt sparande eftersom ränteförändringarna påverkar fondens värde i en större utsträckning. Risknivån är relativt låg, men den är dock något högre än för korta räntefonder då värdet på fonden kan svänga lite mer.

Ska man bara ha räntefonder i sin portfölj?

Är du en försiktig investerare som inte vill ta så hög risk i dina placeringar bör du ha en stor andel räntefonder i din portfölj eftersom räntefonder är förknippade med väldigt låg risk. Men då ska du även vara medveten om att det med största sannolikhet kommer ge dig en väldigt låg avkastning också.

Men om du däremot är beredd att ta lite högre risk, och dessutom har en långsiktig sparhoristont (helst minst 5 år), så kan det vara en bra idé att även ha aktiefonder i portföljen – för att på så vis öka den förväntade avkastningen.

En bra kombination är just att ha både aktiefonder och räntefonder i portföljen, och det har visat sig i historiska tester kring detta att detta upplägg (t.ex. 50% av varje) historiskt har gett en stabil och bra avkastning över tid (utan speciellt hög risk).

Viktiga saker att tänka på med räntefonder

Du kommer inte att få en speciellt hög avkastning om du äger räntefonder, men å andra sidan kommer du inte heller att förlora så mycket eftersom det är väldigt låg risk i den här typen av fonder.

En långsiktig investerare bör dock hålla nere andel räntefonder i sin portfölj eftersom de som sagt ger en låg avkastning. När man investerar på lång sikt är det en klok idé att ha aktiefonder eftersom de har en högre förväntad avkastning över tid, vilket gör att ränta-på-ränta-effekten kommer att uppenbara sig väldigt tydligt så småningom.

Andra typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder, vilket gör att det finns många olika typer av strategier och upplägg att välja mellan (så se till att hitta något som passar dig och din investeringsstil bra).

Lästips om fonder

Vi vill även tipsa om att du kollar in följande artiklar kring fonder:

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.