Vad är en premieobligation?

En premieobligation är en statsobligation som ges ut av Riksgälden, och det är ett värdepapper som man kan köpa och investera i. Men till skillnad från de flesta andra värdepapper fungerar en premieobligation lite som en sorts lott.

Premieobligationer kan köpas direkt av Riksgälden men också via banker och andrahandsmarknaden på Stockholmsbörsen.

Pengar lottas ut till spararna

Den totala räntan som ges på obligationerna samlas i en pott som sedan lottas ut till de som köpt en premieobligation.

Vad detta betyder rent konkret är att man har chans att vinna en viss summa som obligationsägare. Några få kommer vinna på sina premieobligationer, och de får då en högre avkastning än om de hade sparat pengarna på ett vanligt konto.

De personer som inte vinner på sin premieobligation får tillbaka sina pengar. Det finns alltså ingen risk att man förlorar sina pengar genom att köpa premieobligationer (om inte Sverige som land skulle gå i konkurs, vilket känns relativt osannolikt).

En stor fördel med premieobligationer är alltså att du inte kan förlora dina pengar. Men en nackdel är att vinstchansen är ganska liten, och detsamma gäller för obligationens förväntade avkastning.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Det går inte att köpa dem för tillfället

Riksgälden stoppade år 2016 utgivningen av nya premieobligationer eftersom räntan hade varit alldeles för låg (vilket hade gjort obligationerna nästintill värdelösa).

De har meddelat att nya obligationer kommer att ges ut när chansen till lönsamhet återkommer.

Premieobligation på engelska

Lottery bond

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.