Vad är en premieobligation?

En premieobligation är en statsobligation som ges ut av Riksgälden, och det är ett värdepapper som man kan köpa och investera i. Men till skillnad från de flesta andra värdepapper fungerar en premieobligation lite som en sorts lott.

Premieobligationer kan köpas direkt av Riksgälden men också via banker och andrahandsmarknaden på Stockholmsbörsen.

Pengar lottas ut till spararna

Den totala räntan som ges på obligationerna samlas i en pott som sedan lottas ut till de som köpt en premieobligation.

Vad detta betyder rent konkret är att man har chans att vinna en viss summa som obligationsägare. Några få kommer vinna på sina premieobligationer, och de får då en högre avkastning än om de hade sparat pengarna på ett vanligt konto.

De personer som inte vinner på sin premieobligation får tillbaka sina pengar. Det finns alltså ingen risk att man förlorar sina pengar genom att köpa premieobligationer (om inte Sverige som land skulle gå i konkurs, vilket känns relativt osannolikt).

En stor fördel med premieobligationer är alltså att du inte kan förlora dina pengar. Men en nackdel är att vinstchansen är ganska liten, och detsamma gäller för obligationens förväntade avkastning.

Det går inte att köpa dem för tillfället

Riksgälden stoppade år 2016 utgivningen av nya premieobligationer eftersom räntan hade varit alldeles för låg (vilket hade gjort obligationerna nästintill värdelösa).

De har meddelat att nya obligationer kommer att ges ut när chansen till lönsamhet återkommer.

Premieobligation på engelska

Lottery bond


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.